Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bojler- Biawar czy Galmet?

modo2006

Recommended Posts

Witam.

Mam obecnie zbiornik 80litrowy z pojedyńczą wężownicą typu "U" - nie narzekam na niego, ale po 17latach zdałoby się go wymienić. Pod uwagę biorę bojler 100-120 litrowy tylko nie wiem czy Galmeta z podwójną wężownica( klasyczny. ogólnie znany) czy Biawaru z podwójną wężownicą umieszczoną w dolnej szęści zbiornika. Może moglibyście mi doradzić.

biawar.JPG

Lepiej go zostaw w spokoju jak nie cieknie bo teraz już takiego solidnego na pewno nie kupisz. Miałem chyba cztery galmety. Pierwszy ze zwykłej blachy, wytrzymał chyba 4 lata (najdłużej), dwa z ocynku które kilka miesięcy po zakończeniu gwarancji zaczęły cieknąć a ostatni emaliowany nie dotrzymał do końca gwarancji i zaczął cieknąć ale żona przesiała gdzieś kartę od niego i musiałem znowu kupić nowy. Obecnie zamontowałem Kospela 140 L z podwójnym płaszczem zobaczymy ile wytrzyma. Posiada 4-letnią gwarancję i kupon na pierwszą anodę gratis do wysłania po roku, wymienić trzeba do 1,5 roku od zamontowania bojlera. Zastanawiałem się też nad Biawarem o ile pamiętam dają na niego 5 lat.

• 3 years później...

Wszyscy producenci wymagają wymiany anody magnezowej przy zbiornikach emaliowanych. Jedni po roku inni po 1,5 roku. Co do zbiorników ocynkowanych to wycofano je z produkcji ponieważ przy zbyt dużej temperaturze wody użytkowej pow. 60 st.C ocynk wypłukuje się i następuje korozja blachy.

Osobiście mam wymiennik emaliowany z firmy Galmet już ponad 10 lat i nic się z nim nie dzieje.