Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LK&506-czy uda się wybudować za 280tyś.

Recommended Posts

U nas konto puste czekamy na zwrot Vat ,ale plus jest taki ,że mamy sporo materiału zgromadzonego jest czym robić .W maju -czerwcu chcemy po kredyt do banku się udać ale to już będzie stan mocno dewelopelski więc kredycik mały ok 50 tys.No chęci ma bo jak za ocieplenie poddasza powiedzieli nam 5 tys robocizna to wzieliśmy się za niego sami a za to kupiliśmy wkład do kominka i kafle do jednej łazienki ,i do 3 garderób jak dla nas to spore oszczędności .

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak chcielibyśmy w 250 tys się zmieścić ,na pewno bez kostki i ogrodzenia ale ocieplonym domkiem styro i zatartym klejem .Zakładaliśmy to od początku bo mieliśmy pewną gotówkę i do tego chcemy dobrać kredytu i zamieszkać i pomału robić koło domku. Edytowane przez Renatamama3

Najważniejsze ,żeby się trzymać planu i powinno się udać:D.

My martwimy się czy czasowo się wyrobimy,bo kaski to myślę że starczy:D.Mamy sprzedane mieszkanie i do końca sierpnia musimy się z niego wyprowadzić:mad:a niestety nie mamy gdzie pójść:mad:Fajnie ,że pieniądze są ,ale co powstał problem inny.!!!

No tak Renatko-plan ambitny ,codziennie po nocach się budzę i myślę damy radę czy nie!W zasadzie to wszystko zależy od pogody.Fakt plus duży że fundamenty są ,ale byłoby jeszcze lepiej jak by były zaizolowane i zasypane wtedy spałabym spokojnie:yes:.W ubiegłym roku zabrakło nam dosłownie tygodnia i byłby stan0 osiągnięty!!!:mad:

Renatko napisałaś u Archiego w koment,.że na elektrykę wydaliście tylko 4 tyś.materiał+robocizna-jak ty to robisz?

U nas na materiał wyszło już 3300zł.(bez gniazdek,wyłączników)z tym że mamy kupiony ogranicznik przepięć,przełącznik zasilania i wyłącznik różnicowy-tu już jest kwota600zł,a kabla zasilającego do budynku 45m .

Renatko - kiedy w ogóle zaczęliście budowę i gdzie?

Edytowane przez ulciam

Elektryka też bez gniazdek u nas robił ,elektryke kuzyn za robocizne zapłaciliśmy mu 1800 zł.Kable kupiłam na allegro 3x 1,5 po 110 zł 100 m a 3x2,5 nie pamiętam teraz ale chyba 180 za 100m.A kabel do budynku kupował pan co robił przyłącz wysłany z energetyki .My zaczeliśmy budowe 28 kwietnia koło Krakowa. Edytowane przez Renatamama3

Ja 3x1,5płaciłam po130zł i mam go 600m; 3x2,5-220zł-200m.,a za przyłączeniowy 5x10 -17,68zł i jest go 45m.Za robociznę wyjdzie 2500zł.a w tym jest przyłącz do budynku ale bez wykopu,montaż domofonu no i cały dom(rolety,oświetlenie schodów itd.)-myślę ,że cena nie jest wygórowana.U nas w woj.opolskim jest ogólnie drogo jak i robocizna tak i materiały.Jest dużo ludzi pracujących za granicą i wszyscy to wykorzystują,ceny są sztucznie windowane.Na forum jest Pani,która buduje taki sam domek jak ja w okolicach Częstochowy i ma niestety ceny niższe.

Ja ogólnie to porównuję ceny i kupuję tam gdzie jest taniej:D.Z tym kablem to nam się udało ,bo gościu był z Wrocławia(100km od nas) i miał dużą ilość ,więc pojechaliśmy po niego-były to zakupy połączone z niedzielnym wypadem:yes:Kable firmy telefonika i nk-czy jakoś tak.W sklepie ceny tych kabli były; 1,9/m i 2,9/m a firma jakaś nie znana-więc zakup nam się udał:yes: Nie wiem jeszcze ile będzie kosztował mnie wykop ,ale to połączymy wszystko razem tzn.wykop pod prąd,wodę i szambo -może będzie taniej:D.Wiem że geodeci wezmą mniej jak przyjadą wytyczyć wszystkie media razem.

Gdzie ta wiosna :( ?czy już blisko?:cry:

pozdarwiam

nie narzekaj u was zawsze szybciej robi się ciepełko wiec za parę dni ruszysz(wiem co mówię 21 lat mieszkałem na Opolszczyźnie) . tylko materiał najlepiej juz teraz zawieź póki jest mróz co by pózniej nie okazało sie ze dojazdu nie ma.(cos o tym wiem przez to pare razy miałem przestoje na budowie)

pozdrawiam

Witaj makawel!Ja wiem że u nas robi się szybciej ciepło, ale u nas musi być ciepło i sucho by móc zaizolować i zasypać fundamenty.Dzisiaj właśnie mają wozić piach do ich zasypania-ok.200 ton.Chciałam aby przywiezli też pustaki ,ale mój wykonawca mówi nie bo pustaki mają być ustawione na płycie by im było łatwiej murować:mad:

U nas tak właśnie było też budowlańcy nie zwozić dopiero jak zrobimy chudy na fundamentach a później chudego się zrobić nie dało dopiero przed stropem bo lało i lało betoniara nie wjechała pustaki woziła kopara z drogi asfaltowej 150 metrów Horror teraz już bym budowlańców nie słuchała bo później to oni marudzą pod uchcem ,że materiału Brak a oni stoją.

makawel- co ja mam bidna zrobić jak mnie wykonawca nie słucha :x (głupiej baby będzie słuchał?:D)...acha, mówił że zamówił i będą wozić piach do fundamentów i co ?i nici:mad:-piachu niet!!! jak ja nie cierpię ludzi niesłownych:mad:.Co do przeprowadzki no to fakt ,spieszy nam się, bo mamy sprzedane mieszkanko i do końca sierpnia musimy się wyprowadzić-będzie ciężko!:(.No ale jak się powiedziało A trzeba powiedzieć i B :D

Renatamama-nie strasz mnie z tą pogodą :D w tym roku pogoda jest zaklepana przez nas - I MUSI BYĆ:yes:

U mnie wykonawca sam zamawia i zwozi materiały i za bardzo nie chcę się mu mieszać -niech robi co chce, do końca maja ma stanąć SSO-tak jest w umowie

Jak na razie to droga dojazdowa jest na piątkę ale co będzie dalej,to nie wiem.Tej drogi gruntowej ,nieutwardzonej mam ze 150m. :(