Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam małe pytanie odnośnie linii zabudowy. Otrzymałem analizę warunków zabudowy z gminy i jest w niej obowiązująca linia zabudowy 8m od drogi powiatowej ustalona na podstawie domu znajdującego się na działce sąsiedniej (brak planu zagospodarowania przestrzennego w gminie). Doczytałem że zgodnie z ustawą o drogach publicznych art43,1 Obiekty budowlane przy drogach powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej: 20m przy drogach powiatowych poza terenami zabudowy. Co w takim przypadku oznacza teren zabudowy, czy jest to jednoznaczne z terenem zabudowanym oznakowanym znakiem d-42 ?

Posiadam działkę 400m długości i jakoś nie mam ochoty budować domu tuż przy ulicy więc kombinuję . Mam 2pomysły pierwszy szybki i tani zaprojektować wiatrołap o długości 20m który będzie przylegał do obowiązującej linii a po odbiorze budynku wiatrołap poleci z wiatrem drugi kosztowny i czasochłonny to podzielić działkę i budować na kolejnej . Co sądzicie o takich rozwiązaniach może ktoś miał podobny problem i udało się go jakoś rozwiązać ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Witam, linia zabudowy w twoim wypadku wynosi minimum 8m od drogi i nie bliżej, natomiast dom możesz postawić nawet i 200m od drogi. U mnie linia zabudowy od drogi krajowej wynosiła 30m ale dom można postawić w o wiele większej odległości na ile pozwala działka , te 30m czy tak jak w twoim przypadku 8m to jest linia na której nie możesz postawić domu.

Witam, linia zabudowy w twoim wypadku wynosi minimum 8m od drogi i nie bliżej, natomiast dom możesz postawić nawet i 200m od drogi. U mnie linia zabudowy od drogi krajowej wynosiła 30m ale dom można postawić w o wiele większej odległości na ile pozwala działka , te 30m czy tak jak w twoim przypadku 8m to jest linia na której nie możesz postawić domu.

Proponuję doczytać przepisy podpowiem że są dwa rodzaje takich linii jedna to obowiązująca czyli taka jak u mnie sobie wrysowali i opisali a druga nieprzekraczalna czyli taka jaką ty posiadasz (szczęściarz). Niestety w moim przypadku jest obowiązująca.

Byłem już w gminie zgłosiłem uwagi co do tego ale z rozmowy z panią wynika że tak ma być i koniec. Więc ja szukam rozwiązania w postaci dobudowania czegoś 20-30m do mojego domu tak żeby spełnić warunki przyleganie do ww obowiązującej linii zabudowy.

• 2 weeks później...

Teoretycznie problem rozwiązany, otrzymałem informację od zarządcy drogi :"W nawiązaniu do Pana zapytania potwierdzam, że obiekty budowlane powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni w obszarze zabudowanych co najmniej o 8 m, zaś poza obszarem zabudowanym co najmniej 20m w przypadku drogi powiatowej." Teraz pani z gminy czeka na taką samą odpowiedź od zarządcy drogi i pewnie zmienią mi odległość linii zabudowy. Więc przestroga dla wszystkich zanim się poddacie poczytajcie przepisy urzędnicy często wydają decyzje niekorzystne i w dodatku niezgodne z przepisami co miało miejsce w moim przypadku. Niestety czas leci wiosna za oknem a ja nadal czekam na warunki. Urząd ma teoretycznie 65dni na wydanie warunków a co w przypadku gdy zrobi to później ? Wina leży ewidentnie po stronie niekompetentego pracownika a ja zapłacę za to roczną zwłoką z budową domu.

Pozdrawiam