Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie, wodnoprawne, na montaż, POŚ

jareckki1

Recommended Posts

Według RZGW, wprowadzanie ścieków do rowu jest wprowadzaniem ścieków do ziemi (art. 31 ust. 5 Prawa wodnego).

Art. 31. 1. Korzystanie z wód polega na ich używaniu na potrzeby ludności oraz gospodarki.

2. Korzystanie z wód nie może powodować pogorszenia stanu ekologicznego wód i ekosystemów od nich zależnych, a także marnotrawstwa wody, marnotrawstwa energii wody, ani wyrządzać szkód.

3. Korzystanie z wód polega na korzystaniu powszechnym, zwykłym lub szczególnym.

4. Przepisy ustawy dotyczące korzystania z wód stosuje się odpowiednio do:

1) nawadniania lub odwadniania gruntów,

2) odwadniania obiektów lub wykopów budowlanych oraz zakładów górniczych,

3) użytkowania wód znajdujących się w rowach,

4) wprowadzania ścieków do wód lub do ziemi,

5) wprowadzania do urządzeń kanalizacyjnych ścieków zawierających substancje szczególnie szkodliwe dla środowiska wodnego, określone na podstawie art. 45 ust. 1 pkt 1,

6) rolniczego wykorzystania ścieków,

7) wydobywania z wód powierzchniowych kamienia, żwiru, piasku oraz innych materiałów, a także wycinania roślin z wód lub brzegu.

Nie jestem alfą i omegą, a prawo wodne traktuje raczej hobbistycznie, ale zawsze się dobrze czegoś nowego nauczyć.

Podyskutujmy.

1. Skoro przykładowy rów nie ma ujścia w oczyszczalni tylko jest zlewnią jakiegoś innego, naturalnego cieku wodnego lub zbiornika, czyli w efekcie zasila wody śródlądowe; czy to też jest odprowadzenie do ziemi ?

Skoro odprowadzenie do rowu j.w. nie jest odprowadzeniem do wód, co co nim jest ?

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Art. 31. 1. Korzystanie z wód polega na ich używaniu na potrzeby ludności oraz gospodarki.

........

I jeszcze pominałes ustep 5. Przez wprowadzanie ścieków do ziemi rozumie się także wprowadzanie ścieków do urządzeń wodnych, z wyjątkiem kanałów oraz zbiorników, o których mowa w art. 5 ust. 3 pkt 1 lit. c.

Nie jestem alfą i omegą, a prawo wodne traktuje raczej hobbistycznie, ale zawsze się dobrze czegoś nowego nauczyć.

Podyskutujmy.

1. Skoro przykładowy rów nie ma ujścia w oczyszczalni tylko jest zlewnią jakiegoś innego, naturalnego cieku wodnego lub zbiornika, czyli w efekcie zasila wody śródlądowe; czy to też jest odprowadzenie do ziemi ?

Skoro odprowadzenie do rowu j.w. nie jest odprowadzeniem do wód, co co nim jest ?

Przykładowo odprowadzanie ścieków do kanałów, rzek, jezior.

• 2 weeks później...

Jeśli będzie to oczyszczalnia z drenażem rozsądzającym, to nie ma wymogu uzyskiwana pozwolenia wodno-prawnego . Natomiast jeśli ścieki będą odprowadzane do rzeki , rowu melioracyjnego, jeziora, itp. taki obowiązek mogą nałożyć.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Dziękuję Wszytskim za cenne porady.

Zebrałem wszystkie informacje i złożyłem w Starostwie w Będzinie zgłoszenie robót budowlanych przydomowej oczyszczalni ścieków. Zaznaczam, że ścieki będą pochodziły z mojego nowo budowanego domu i będą oprowadzane na moją działkę w ilości do 4m³/dobę. Czyli jest to zwykłe korzystanie z wód zgodnie z art. 36 Prawa Wodnego.

No i dostałem Postanowienie Starosty Będzińskiego o konieczności uzupełnienia dokumentacji o pozwolenie wodnoprawne na wykonanie urządzenia wodnego (drenażu rozsączajacego ścieki z przydomowej oczyszczalni ścieków) – zgodnie z art. 122 ust. 1 pkt 3 ustawy z 2001.07.18 Prawo wodne (tekst jednolity Dz.U. z 2005 r. Nr 239, poz. 2019. z późn. zm.).

A w uzasadnieniu Postanowienia napisali cytuję”.... W myśl art. 36 ust 1 ustawy Prawo Wodne do zwykłego korzystania z wody, jakim jest odprowadzenie do ziemi ścieków z przydomowej oczyszczalni w ilości do 5 m³/dobę (co zostało przez ustawodawcę zwolnione z obowiązku uzyskania pozwolenia wodnoprawnego na odprowadzenie ścieków), na obszarze własnej nieruchomości (art. 36. ust 2 w związku z ust. 3 pkt 4 Prawo wodne) nie stanowi prawa do wykonywania urządzeń wodnych bez wymaganego pozwolenia wodnoprawnego.....”.

Nie chcę nikogo obrażać, ale chyba jakiś oszołom podjął taką decyzję i napisał te uzasadnienie. Normalnie cycki opadają

Napisałem oczywiście sprzeciw i na pewno napiszę później skargę do wojewody, ale to wszystko przeciągnie się w czasie

Ale skandal!

Art. 9 pkt 19. Prawa wodnego wymienia, co zalicza się do "urządzeń wodnych". Najbliżej oczyszczalni przydomowej są

f) wyloty urządzeń kanalizacyjnych służące do wprowadzania ścieków do

wód lub urządzeń wodnych oraz wyloty urządzeń służące do wprowa-

dzania wody do wód lub urządzeń wodnych,

Ale ty nie wprowadzasz ścieków do wód, tylko do gruntu, więc niech się wypchają>

Najbliżej, ale drenaż odprowadza do ziemi a nie do wód więc wylot nie jest urządzeniem wodnym a Urzędas pisał o drenażu. Drenaż jako urzadzenie melioracyjne jest urządzeniem wodnym ale tylko dla potrzeb wg Art 71 więc drenaż od naszej oczyszczalni nie jest urządzeniem wodnym zgodnie z prawem.

pzdr

Dziś dowiedziałem się w Urzędzie Wojewódzkim, że znana jest im praktyka Starostwa w Będzinie i że jak złożę skargę to ją uwzględnią.

Tylko dlaczego ja muszę tak długo czekać L

Zgłoś urzędasa i zgłoś odszkodowanie za czas stracony itp. niech się gnidy nauczą.

Witam. Z doswiadczenia moge powiedziec ze bzdura jest uzyskiwanie pozwolenia na wodno prawnego na budowe przydomowej oczyszczalni ściekow. Ja mam taka i wybudowala ja na zgloszeniu, a oczyszczone scieki wprowadzam do rowu. Napisalem zgoszenie, poczekalem 30 dni, nie bylo sprzeciwu wiec sprawa jest jasna. Wdodatku według Prawa Budowlanego art. 29 pkt 1 ust. 3 mówi o tym ze indywidualne przydomowe oczyszczalnie sciekow o wydajnosci do 7, 50 m3 na dobe nie musza uzyskac pozwolenia. Wczesniej zostaly takze przytoczone art, z prawa wodnego, ktore jasno potwierdzja Twoja racje. Pani "urzednik" nie ma racji i skarga konkretnie na ta Pania bedzie jak najbardziej uzasadniona. Powodzenia.

Niedługo wejdzie ustawa mozna im wreszcie dokopać tak jak to oni nas wciąż kopią.

pzdr

Według ostatnich krążących wieści to ta ustawa jedynie co da, to możliwość zarobienia dla firm ubezpieczeniowych.

W przypadku gdy zostanie wydana decyzja z rażącym naruszeniem prawa i w jej wyniku osoba pokrzywdzona wystąpi do sądu przeciwko urzędowi który wydał taką decyzje i uzyska odszkodowanie, to prawodawca będzie mógł wystąpić przeciwko pracownikowi, który może zostać ukarany - kara w wysokości do 12 pensji.

Czyli strasznie w tym wszystkim dużo "może" i "jeżeli".

Skoczy się zaś na tym, że urzędnicy pewnie wykupią ubezpieczenia OC. Ponieważ możliwe kary ogólnie nie są zbyt wysokie, to i ubezpieczenie będzie relatywnie tanie, ale i tak da możliwość zarobienia dla ubezpieczycieli?? Kto więc skorzysta?? Nie wnioskodawcy, nie urzędnicy, tylko ubezpieczyciele.

Ustawodawca po to wprowadził instytucję zgłoszenia, żeby było łatwiej, a bywa trudniej. Urzędnicy często nie znają przepisów albo ich po prostu nie rozumieją. Pozwolenie wodno prawne, o którym tu mowa to nie jedyny "kwiatek". Takich niedorzeczności jest co najmniej kilka. A inwestor biega, załatwia i oczywiście płaci, czasem całkiem sporo.

Otrzymałem ponownie pismo ze starostwa o konieczności uzupełnienia dokumentacji o pozwolenie wodnoprawne na wykonanie urządzenia wodnego jakim jest drenaż rozsączający ścieki z przydomowej oczyszczalni ścieków.

Powołano się tutaj na art. 9 ust 1 pkt 19 Prawa Wodnego oraz na art. 122 ust 1 pkt 3

Czytałem te artykuły chyba ze 3 razy i jakoś nie wyczytałem, że drenaż rozsączający ścieki, które będą odprowadzane do gruntu będącego naszą własnością jest urządzeniem wodnym.

Oj szybko się to nie skończy

Złożyłeś zgłoszenie i powinieneś otrzymać postanowienie ( tylko raz), jest gdzieś tu link do strony gdzie Min. Środowiska wyjaśnia, że POŚ nie jest urządzeniem wodnym, zanieś im to. Rozmawiaj z kierownikiem wydziału a nie z jego pracownikami. Od postanowienia nie przysługuje odwołanie, braki trzeba uzupełnić w terminie 7 dni. Jeśli tego nie zrobisz Starosta wniesie sprzeciw w drodze decyzji, a wtedy możesz się od decyzji Starosty odwołać do Wojewody.

A drugie wyjście to zrobić operat wodnoprawny i spokój.

• 4 weeks później...
I jak tam się sprawy mają? Podlegam pod to samo Starostwo i tez chce miec oczyszczalnię. Interesuje mnie jak sprawa została zakończona. Bo jak trzeba dłużej walczyć to już składam bo na jesień chciałam to robić. Byłam przygotowana na koszt tego pozwolenia wodnoprawnego ale jeżeli to jest ich wymysł to dlaczego mam to wykonywać. 1000 zł piechotą nie chodzi.

Na piśmie jeszcze tego nie mam, ale w rozmowie telefonicznej z Panem z Wydziału Infraktustury, który rozpatruje odwołania uzyskałem informację, że moja sprawa jest pozytywnie rozpatrzona. Pismo zostanie wysłane do mnie to w przyszłym tygodniu.

Jak będę mieć papierek w ręku to się pochwalę :)

Radzę złożyć dokumenty jak najszybciej, oczywiście bez pozwolenia wodnoprawnego, bo moja sprawa ciągnie się od lutego.

Na piśmie jeszcze tego nie mam, ale w rozmowie telefonicznej z Panem z Wydziału Infraktustury, który rozpatruje odwołania uzyskałem informację, że moja sprawa jest pozytywnie rozpatrzona. Pismo zostanie wysłane do mnie to w przyszłym tygodniu.

Jak będę mieć papierek w ręku to się pochwalę :)

Radzę złożyć dokumenty jak najszybciej, oczywiście bez pozwolenia wodnoprawnego, bo moja sprawa ciągnie się od lutego.

No i teraz tylko dop... darmozjadom

Super. Gratuluje bardzo. Moja budowa dopiero raczkuje to nic sie nie stanie jak zrobimy oczyszczalnie na wiosnę chociaż wolałabym na jesień żeby już na wiosnę nie rozkopywać działki. Jednak jak najszybciej złożę te dokumenty. Gratuluję jeszcze raz. Jakby więcej ludzi tak robiło to może w końcu zaczeliby się liczyć z człowiekiem i jego pieniędzmi.

• 3 weeks później...

No i odebrałem decyzję Wojewody Śląskiego uwzględniającą moją skargę na decyzję Starosty Będzińskiego o konieczności uzupełnienia zgłoszenia budowy przydomowej oczyszczalni ścieków o pozwolenie wodnoprawne.

Mam decyzję i mam już zamontowaną oczyszczalnię :)

Trochę to trwało..... ale myślę, że to ważna informacja dla Wszystkich budujących się w powiedzie Będzińskim.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości w rozmowach z Panią w wydziale ochrony środowiska :).