yamatokai 14.06.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Rozmawiałam z Panem zajmującym się montażem oczyszczalni i uzyskałam taką informację, że Starostwo już nie chce pozowolenia wodno-prawnego. Natomiast w celu uzyskania dopłat do oczyszczalni w gminie, owa gmina wymaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 25.08.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Odświeżę trochę temat ... Mam pytanie ,do Szanownych forumowiczów ,jeśli chodzi o zgłoszenie zamiaru wybudowania POŚ.Czy zgłoszenie musi być złożone na jakimś specjalnym druku? Co musi zawierać : projekt oczyszczalni?, miejsce gdzie będą zrzucane ścieki? P.S.MPZP na moim terenie nie przewiduje budowy oczyszczalni tylko szambo.Brak jest kanalizacji i myślę ,że w najbliższych latach jej nie wykonają.Mam zrobione badanie gruntu- grunt średnio przepuszczalny z niskim stanem wód (myślałem o BOŚ ze studnią chłonną ).Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 25.08.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Odświeżę trochę temat ... Mam pytanie ,do Szanownych forumowiczów ,jeśli chodzi o zgłoszenie zamiaru wybudowania POŚ.Czy zgłoszenie musi być złożone na jakimś specjalnym druku? Co musi zawierać : projekt oczyszczalni?, miejsce gdzie będą zrzucane ścieki? P.S. MPZP na moim terenie nie przewiduje budowy oczyszczalni tylko szambo. Brak jest kanalizacji i myślę ,że w najbliższych latach jej nie wykonają. Mam zrobione badanie gruntu- grunt średnio przepuszczalny z niskim stanem wód (myślałem o BOŚ ze studnią chłonną ). Pozdro Robisz zgłoszenie budowy oczyszczalni w powiecie, rysujesz własnoręczny projekt umiejscowienia, dołącz certyfikat oczyszczalni, czekasz 30 dni jak nie wyrażą sprzeciwu wbijasz łopatę w ziemię i zaczynasz kopać dołek pod zbiornik A BOŚ to dobry wybór sam mam dokładnie taki patent jak ty chcesz zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 25.08.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Robisz zgłoszenie budowy oczyszczalni w powiecie, rysujesz własnoręczny projekt umiejscowienia, dołącz certyfikat oczyszczalni, czekasz 30 dni jak nie wyrażą sprzeciwu wbijasz łopatę w ziemię i zaczynasz kopać dołek pod zbiornik A BOŚ to dobry wybór sam mam dokładnie taki patent jak ty chcesz zrobić Dzięki za szybką odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 30.09.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Zrobiłem zgłoszenie w powiecie o wybudowanie oczyszczalni biologicznej. Po wypełnieniu stosownych druczków pani urzędniczka z rozbrajającą szczerością oświadczyła ,że i tak otrzymam odmowną decyzję. Teraz czekam na pismo do 30 dni...Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 30.09.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Zapewne będzie musiała podać podstawę odmowy , cóż chce czuć się ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 01.10.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Zrobiłem zgłoszenie w powiecie o wybudowanie oczyszczalni biologicznej. Po wypełnieniu stosownych druczków pani urzędniczka z rozbrajającą szczerością oświadczyła ,że i tak otrzymam odmowną decyzję. Teraz czekam na pismo do 30 dni... Zobaczymy. Napisz, jak dostaniesz pismo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 19.10.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Witam po dłuższej przerwie! Właśnie otrzymałem po 21 dniach od złożenia w starostwie zamiaru zbudowania BOŚ - decyzję sprzeciwu.W uzasadnieniu napisali cytuję:"wg zapisu .... w/w MPZP do czasu realizacji przepompowni ścieków i kanalizacji sanitarnej dla całego zespołu mieszkaniowego ...dopuszcza się z wyłączeniem obiektów komercyjnych zastosowanie na koszt inwestorów, tymczasowych rozwiązań technicznych obejmujących okresowo wybieralne, szczelne zbiorniki na ścieki; warunkiem zastosowania wymienionego rozwiązania jest zapewnienie w instalacji wewnętrznej w budynkach parametrów technicznych umożliwiających podłączenie w przyszłości do projektowanej miejskiej sieci kanalizacyjnej""Wykonanie zamierzonej oczyszczalni jest więc niezgodne z ustaleniami obowiązującego na tym terenie MPZP.""Na podst. art. 30 ust. 6 pkt 2 właściwy organ wnosi sprzeciw, jeżeli budowa lub wykonanie robót budowlanych objętych zgłoszeniem narusza ustalenia MPZP." PSPowołują się na art. 30 ust. 6 pkt 2 z 06.07.1994 - Prawo Budowlane (jednolity tekst - Dz. U. z 2010 roku Nr 243, poz. 1623), oraz na podst. art.104 ustawy z dnia 14.06.1960r. - Kodeks Postępowania Administracyjnego (Dz. U. z 2000 roku Nr 98,poz. 1071 z późniejszymi zmianami. No i teraz mam zgryz... pisać odwołanie czy dać sobie spokój? Proszę o rady!Mam wielką chęć odwołać się!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 19.10.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Szczerze?odwołuj się, to nic nie kosztuje a może ci się uda. poszperaj dobrze w necie poczytaj przepisy i się na nie powołuj. zobacz może jakieś wyroki sądowe były?ja za mało oblatany w przepisach jestem ale trzymam kciuki coby ci się udało wygrać z urzędasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 29.10.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 W piątek 28.10 złożyłem odwołanie od decyzji starostwa do wojewody małopolskiego...teraz czekam cierpliwie na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 08.11.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 No i stało się! Otrzymałem właśnie dzisiaj odpowiedź na moje odwołanie ( ponowny sprzeciw ) od decyzji starosty... od tej samej urzędniczki , która wydała pierwotnie decyzję odmowną . Co prawda sygnowane pismo jest w imieniu Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego ale wszystkie pieczątki są z mojego starostwa.W odwołaniu piszą: "zgodnie z art. 133 kpa przesyłają moje odwołanie...o nr ... z dnia....Odwołanie wniesiono w terminie.W sprawie tej nie znaleziono podstaw do zastosowania art. 132 kpa. ... i następuje wyjaśnienie , które jest tożsame z tym co otrzymałem pierwotnie.Ponownie powołują się na art. 30 ust. 6 pkt 2 oraz MPZP.W ani jednym zdaniu nie ustosunkowali się do przedstawionych przeze mnie argumentów: chodzi tu o wyrok Najwyższego Sądu Administracyjnego (sygn. akt II OSK 1115/07), Dz. U. 2001 nr 115 poz. 1229 Ustawa z dnia 18 lipca 2001r. Prawo wodne, Art. 36 Par. 1.,Ustawą Prawo Budowlane z dn. 7 lipca 1994 r (Dz. U. Nr 89, poz. 414 z późn. zm). Moje pytanie do Was jest takie , skoro wniosłem sprzeciw od decyzji starostwa, nie powinienem dostać odpowiedzi z urzędu wojewódzkiego sygnowane odpowiednią pieczęcią... a nie ponownie z mojego starostwa z tym samym wyjaśnieniem. Trochę śmieszy mnie to ... zastanawiam się, czy w ogóle moje odwołanie zostało wysłane... i ktoś oprócz rzeczonej urzędniczki je przeczytał?!Jak myślicie, czy mam złożyć ponownie odwołanie tym razem bezpośrednio do Urz.Wojewódzkiego z pominięciem starostwa? Czy pozostaje już tylko droga sądowa. Pozdrawiam wszystkich którym się udało i nie udało wygrać z urzędasami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 08.11.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Hmm, nie bardzo rozumiem wnosisz odwołanie na instancję pt. starostwo i starostwo odpisuje to jakiś przekręt, albo babsko nie wysłało. Napisz kolejne odwołanie tylko pomiń starostwo. załącz kserokopię. Co ci szkodzi, stracisz parę złotych na benzynę albo na znaczek. W sądzie jak piszesz odwołanie od wyroku to rozpatruje to sąd wyższej instancji z urzędem, tak mi się przynajmniej wydaje powinno być tak samo. Tak czy siak trzymam kciuki i pisz co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 09.11.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 sygnowane pismo jest w imieniu Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego ale wszystkie pieczątki są z mojego starostwa. Co przez to rozumiesz? Co znaczy "sygnowane w imieniu? Pamiętaj, że korespondujesz z urzędem a nie z tą czy inną panią. I jeżeli w urzędzie ona się tym zajmuje, to zarówno podejmuje decyzję, jak i rozpatruje odwołanie od niej. (Tak mi się zdaje). Co innego jak złożysz personalną skargę na nią, ale musiałbyś mieć jakiś powód. W sądzie jak piszesz odwołanie od wyroku to rozpatruje to sąd wyższej instancji A w sądzie odwołanie może także skutkować odesłaniem sprawy do ponownego rozpatrzenia w tej samej instancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 09.11.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Co przez to rozumiesz? Co znaczy "sygnowane w imieniu? Pamiętaj, że korespondujesz z urzędem a nie z tą czy inną panią. I jeżeli w urzędzie ona się tym zajmuje, to zarówno podejmuje decyzję, jak i rozpatruje odwołanie od niej. (Tak mi się zdaje). Co innego jak złożysz personalną skargę na nią, ale musiałbyś mieć jakiś powód. Dostałem odpowiedź z pieczęciami starostwa a nie województwa. Śmiem twierdzić,że w ogóle nie odesłali mojego pisma do Krakowa?! No ale tego jeszcze nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckki1 09.11.2011 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Ja odwołałem się od decyzji starosty i urząd wojewódzki uwzględnił moją skargę. Składając odwołanie pismo zatytułowałem do urzędu wojewódzkiego, ale złożyłem w staro-stwie. Złożyłem pismo z potwierdzeniem (na drugim egzemplarzu). Od razu zadzwoniłem też do urzędu wojewódzkiego i zapytałem kto rozpatruje takie odwoła-nia i jak długo, nawet pogadałem z tą osobą i naświetliłem problem. Miły Pan z urzędu wojewódzkiego nawet sam oddzwonił i poinformował o swojej decyzji, oczywiście pozytywnej dla mnie. Miałem oczywiście inną możliwość tzn. ominąć starostwo i od razu do urzędu wojewódzkiego, ale to przedłuża okres rozpatrzenia. Zatem proponuję zadzwonić do urzędu wojewódzkiego i zapytać czy Pana sprawa była w wo-jewództwie i co ewentualnie ma Pan zrobić. Myślę, że jakaś podpowiedź będzie Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 26.11.2011 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Witam ponownie!Dowiedziałem się , że moje odwołanie zostało przesłane do wydziału infrastruktury urzędu wojewódzkiego.Nawet odnalazłem panią ,która zajmuje się moją sprawą...z pobieżnej rozmowy z nią dowiedziałem się ,że raczej nie mam szans na pozytywne załatwienie mego odwołania...kazała mi jeszcze czekać jakieś 10 dni.Wspominałem o wyroku NSA w wiadomej sprawie i kilku aktach prawnych na które się powołałem...ale jak mantra słyszałem tylko ,że jak coś jest niezgodne z MPZP to u. wojewódzki jest po stronie starostwa a nie "szarego" inwestora. Zostaje mi więc chyba jechać do urz. wojewódzkiego i osobiście porozmawiać z właściwą panią lub czekać na odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 27.11.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Nic nie zrobisz bo urząd ma racje.Pozostaje tylko szczelne szambo.Skoro masz jasno napisane w MPZP, że kanaliza będzie to nie wiem o co kopie kruszysz.Omawiany na początku wątku przypadek jest zupełnie odmienny od Twojego.Niestety starostwo czy urząd miejski to jedna mafia która czerpie zyski z wodociągów i kanalizacji bo to przecież spółki miejskie których miasto jest właścicielem.Raz jeszcze powtarzam nie masz racji i przegrasz z nimi sromotnie w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.11.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Zastanawia mnie jak oni mają zamiar podciągnąć kanalizację prawie 10km, częściowo w lesie i tylko do raptem 10 domów. Tak jest u mnie. Oni nie potrafią wody podciągnąć kilkaset metrów od wielu, wielu lat, a co dopiero kanalizację. Należy chyba wykazać, że zapis w MPZM jest debilny. Wtedy tez nie ma pewnośći, że to do nich dotrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.11.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Nic nie zrobisz bo urząd ma racje. Skoro masz jasno napisane w MPZP, że kanaliza będzie to nie wiem o co kopie kruszysz. O to ze plan planem, a tej kanalizy to moze i przez 20 lat nie byc. Plan to zapis dobrych zyczen gminy zazwyczaj oderwanych od rzeczywistosci i mozliwosci finansowych. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 27.11.2011 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Skoro ktoś w Polsce za pomocą sądu wygrał sprawę to może jeszcze nie jest wszystko stracone? P.S. Jeśli chodzi o kruszenie kopii,to mam tak jak wszyscy wkoło zgadzać się na durne przepisy? czy może powalczyć o coś dla mnie ważnego? Pani urzędnik sugerowała zmianę samorządu w wyborach ( bo ktoś taki przepis uchwalił!)- bardzo mnie to rozbawiło !!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts