plawgo 21.12.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Zwracałem się do miejskich wodociągów dwukrotnie, pierwszy raz w kwietniu przez moją architekt, a ostatnio we wrześniu osobiście. Panie z wodociągów po raz kolejny powtórzyły, że :" nie ma możliwości podłączenia do kanalizacji obecnie", a na pytanie kiedy? ...to odpowiedź padała wymijająca..."nie wiadomo !".Będę mieszkać jakieś 500 metrów od rury, a teren jest pagórkowaty, dowiedziałem się od fachowców z wodociągów,że trzeba by do mnie budować jakąś przepompownie ścieków... a to dla kilku domów jest nieopłacalne!A propos dotacji... to jakieś gmina dostała, ale co będzie najpierw kanalizowane tego nikt nie wie!P.S. Doświadczenia w kanalizacji mojej gminy ostatnio były tematem wielomiesięcznych przepychanek, a chodziło o jedną ulicę,którą jedna firma rozkopała , druga zakopała a trzecia "kładła" asfalt na długości ok 400 metrów przez ponad rok ( jednym słowem dramat!!!). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 22.12.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Zwracałem się do miejskich wodociągów dwukrotnie, pierwszy raz w kwietniu przez moją architekt, a ostatnio we wrześniu osobiście. Panie z wodociągów po raz kolejny powtórzyły, że :" nie ma możliwości podłączenia do kanalizacji obecnie", a na pytanie kiedy? ...to odpowiedź padała wymijająca..."nie wiadomo !". Będę mieszkać jakieś 500 metrów od rury, a teren jest pagórkowaty, dowiedziałem się od fachowców z wodociągów,że trzeba by do mnie budować jakąś przepompownie ścieków... a to dla kilku domów jest nieopłacalne! A propos dotacji... to jakieś gmina dostała, ale co będzie najpierw kanalizowane tego nikt nie wie! P.S. Doświadczenia w kanalizacji mojej gminy ostatnio były tematem wielomiesięcznych przepychanek, a chodziło o jedną ulicę,którą jedna firma rozkopała , druga zakopała a trzecia "kładła" asfalt na długości ok 400 metrów przez ponad rok ( jednym słowem dramat!!!). Pozdrawiam to też dobrze by było żebyś miał na piśmie, jak pójdziesz walczyć to będziesz miał argument że na kanalizację nie masz co liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.12.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Zwracałem się do miejskich wodociągów dwukrotnie, pierwszy raz w kwietniu przez moją architekt, a ostatnio we wrześniu osobiście. Panie z wodociągów po raz kolejny powtórzyły, że :" nie ma możliwości podłączenia do kanalizacji obecnie", a na pytanie kiedy? ...to odpowiedź padała wymijająca..."nie wiadomo !". Będę mieszkać jakieś 500 metrów od rury, a teren jest pagórkowaty, dowiedziałem się od fachowców z wodociągów,że trzeba by do mnie budować jakąś przepompownie ścieków... a to dla kilku domów jest nieopłacalne!Nim pojdziesz do sadu, postaraj sie uzyskac te inforamcje na papierze. Tzn, pisemna informacje od wodociagow, ze brak jest warunkow do przylaczenia. A potem wystosuj pismo do gminy kiedy zamierza zainwestowac w skanalizaowanie Twojej drogi. Pamietaj, ze gmina "musi" odpowiedziec na Twoje zapytanie. Musisz miec potiwerdzenie zlozenia takiego pisam do gminy. Jak nie odpowiedza w przeciagu 30 dni, to skladasz zazalenie. Ostatecznie skladasz zazalenie pewnie do wojewody, ze gmina Cie olewa i nie odpowiada na Twoje pisma (na co ma ustawowy obowiazek), wiec predzej czy pozniej gmina bedzie musial Ci pisemnie odpowiedziec, ze Ci nie zrobia tej kanalizaji. Majac takie 2 pisma w reku moze probowac uderzac do sadu. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 22.12.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Dokładnie tak, jak mówi Wojski.Musisz bardzo sprytnie sformułować swoje pismo do wodociągów, tak żeby w swojej odpowiedzi napisali, że podłączenie twojego domu jest dla nich ekonomicznie nieopłacalne. To jest prawny wyjątek dający ci zielone światło do starania się o rozwiązanie stałe oparte na oczyszczalni przydomowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 10.01.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 No i stało się! Wczoraj za pośrednictwem kancelarii prawnej złożyłem listownie skargę do WSA!!!Z pomocą radcy prawnego zaskarżyłem decyzję starosty i wojewody sprzeciwiającej się budowie BOŚ:1.art. 30 ust 6 pkt 2 prawo budowlane2.art. 64 ust 1-3 Konstytucji (ust o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym)3.art. 5 ust. 1 pkt 2 ustawy o utrzymaniu w czystości i porządku w gminach z 1996 r. i 4. przepisu art. 2 i 7 Konstytucji RP oraz art.6 i 8 ( rażące naruszenie zasady praworządności i demokratycznego państwa) Uzasadnienie skargi jest na 6 stron, w kilku miejscach powołujemy się na różne wyroki NSA!Wniosek jest taki,że w świetle przepisów prawa racjonalny prawodawca, w tym przypadku Rada Gminy nie mogła i przy przyjęciu przedstawionej przeze mnie wykładni przepisów MPZP de facto nie zabroniła mi budowy BOŚ. Ponadto możliwości przyłączenia do sieci kanalizacyjnej są bardzo odległe i de facto nie opłacalne. Uff! są to oczywiście tylko główne wnioski.Teraz mam czas na czekanie... kilka miesięcy , może nawet i pół roku na rozprawę. Pozdrawiam wszystkich wytrwałych inwestorów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.01.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Moja gmina zabraniając w plana przestrzennych montażu BOŚ, przystąpiła własnie do programu dopłat z funduszu do inwestycji tego typu. Gratuluję zaparcia i życzę sukcesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 11.01.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Moja gmina zabraniając w plana przestrzennych montażu BOŚ, przystąpiła własnie do programu dopłat z funduszu do inwestycji tego typu. Gratuluję zaparcia i życzę sukcesu. nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikee 11.01.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Moja gmina zabraniając w plana przestrzennych montażu BOŚ, przystąpiła własnie do programu dopłat z funduszu do inwestycji tego typu. Gratuluję zaparcia i życzę sukcesu. Może plan obejmuje tylko pewne rejony gdzie nie można montować oczyszczalni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.01.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 A dowiem się niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 13.01.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 @plawgo moim zdaniem źle się zabrałeś do załatwiania tej oczyszczalni. Pierwszym krokiem miało być pismo do urzędu (gminy) o podłączenie do kanalizacji. Ja własnie tak zacząłem u siebie w mieście, gdzie z dużym rozmachem była rozbudowywana kanalizacja miejska. Wtedy jak dostałbyś odmownie z powodu jakie tam urząd(gmina) by Tobie przedstawiła, miałbyś podstawy na POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 14.01.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Mądry Polak po szkodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 20.04.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 VICTORIA!!! Wróciłem właśnie z WSA z Krakowa z "tarczą na piersi"!!!Sąd całkowicie odrzucił sprzeciw starostwa i wojewody co do wybudowania BOŚ na mojej działce i zasądził zwrot kosztów procesowych na rzecz urzędu !Panowie...jest precedens , można walczyć o swoje z urzędasami... a nawet trzeba!!!Mam ogromną satysfakcję ,że utarłem nos niektórym urzędasom! Pozdrawiam wszystkich ...walczcie o swoje ,bo naprawdę warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 20.04.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 VICTORIA!!! Wróciłem właśnie z WSA z Krakowa z "tarczą na piersi"!!! Sąd całkowicie odrzucił sprzeciw starostwa i wojewody co do wybudowania BOŚ na mojej działce i zasądził zwrot kosztów procesowych na rzecz urzędu ! Panowie...jest precedens , można walczyć o swoje z urzędasami... a nawet trzeba!!! Mam ogromną satysfakcję ,że utarłem nos niektórym urzędasom! Pozdrawiam wszystkich ...walczcie o swoje ,bo naprawdę warto! SERDECZNE GRATULACJE !!!! Napawasz mnie optymizmem . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.04.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 VICTORIA!!! Wróciłem właśnie z WSA z Krakowa z "tarczą na piersi"!!! Sąd całkowicie odrzucił sprzeciw starostwa i wojewody co do wybudowania BOŚ na mojej działce i zasądził zwrot kosztów procesowych na rzecz urzędu ! Panowie...jest precedens , można walczyć o swoje z urzędasami... a nawet trzeba!!! Mam ogromną satysfakcję ,że utarłem nos niektórym urzędasom! Pozdrawiam wszystkich ...walczcie o swoje ,bo naprawdę warto! Gratulacje! To tylko potwierdza, ze z betonem urzedniczym i jakimis zlymi przyzwyczajeniami mozna i nalezy walczyc a to co powie urzedas nie jest swiete. marcin P.S. Niestety polskie prawo nie przewiduje precedensow. Jakby Twoj bezposredni sasiad chcial zbudowac oczyszczalnie to powiat bez zastanowienia odrzuci jego zgloszenie. Bedzie musial przejsc cala procedure, a powiat byc moze po raz kolejny zwroci koszty procesowe z naszych podatkow. Jakby to urzednik ktory podjal zla decyzje musial koszty zwrocic z wlasnej kasy, to by sie 2 razy zastanowil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 20.04.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Wiem ,że precedens jest tylko w mojej sprawie...a szkoda!, ...może coś im się ruszy w tych "główkach urzędniczych". Dla innych inwestorów będę tzw. "przykładem" he,he,he! P.S. Mam zamiar teraz wystąpić o dotację do BOŚ do urzędu. Zobaczyć minę urzędnika... BEZCENNE!!! Pozdrawiam i zaczynam szukać oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.04.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Mam zamiar teraz wystąpić o dotację do BOŚ do urzędu. Zobaczyć minę urzędnika... BEZCENNE!!! To bedzie tylko Twoja satysfakacja Z mojego doswiadczenia urzednik bedzie szedl w zaparte i zrobi wszystko zeby Ci dotacji nie dac. Nie nauczy sie i nie wyciagnie wnioskow. Sąd sądem, ale to Ty jestes petent, a On Urzednik. Co On powie jest swiete. Petent to wrog, ktory nie pozwala kawy pic dupe zawraca i czegos tam chce. Generalnie jest to uklad daleki od tego, ze urzednik dostaje pensje z naszych podatkow, po to, zeby Tobie pomoc z wymaganymi procesami administracyjnymi. a nie strzelac fochy, utrudniac. Oczywiscie nie kazdy urzad taki jest. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.04.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Moje gratki! Cieszę się, bo pożytek jest też taki, oczywiście oprócz głównie Twojego, że teraz za każdym razem urzędas będzie się musiał czuć jak debil przy każdej następnej negatywnej decyzji w tym zakresie. Przynajmniej inteligentny człowiek takie odczucia posiada w takiej chwili. Tym bez IQ nie warto poświęcać uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 20.04.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 wow, super wiadomośc i ogromne gratulacje. Widać trud się opłacił. Ja niedługo też zaczynam moją wojnę o oczyszczalnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 20.04.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Wszystkim dziękuję za miłe słowa! ... mam ogromną satysfakcję z tego, że dopiąłem swego! Wszystkim starającym się o swoje - życzę wytrwałości w dążeniu do celu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 29.11.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 WItamTo może ja się zapytam o mój mały problem. Chce sobie zamontować BOŚ z odprowadzeniem wody (pozostałości) do rowu melioracyjnego.I teraz muszę mieć to pozwolenie wodno-prawne, czy tylko zgłaszam do odpowiedniego urzędu chęć zamontowania, poczekać 30 dni i ewentualnie montować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts