Marcin H 29.11.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 WItam To może ja się zapytam o mój mały problem. Chce sobie zamontować BOŚ z odprowadzeniem wody (pozostałości) do rowu melioracyjnego. I teraz muszę mieć to pozwolenie wodno-prawne, czy tylko zgłaszam do odpowiedniego urzędu chęć zamontowania, poczekać 30 dni i ewentualnie montować? Niestety aby odprowadzić oczyszczone ścieki do wód powierzchniowych (rowu melioracyjnego) potrzebujesz pozwolenia wodnoprawnego i zapewne uzgodnienia lokalizacji z właścicielem rowu czyli lokalnym Zarządem Melioracji i Urządzeń Wodnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 01.12.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Niestety aby odprowadzić oczyszczone ścieki do wód powierzchniowych (rowu melioracyjnego) potrzebujesz pozwolenia wodnoprawnego i zapewne uzgodnienia lokalizacji z właścicielem rowu czyli lokalnym Zarządem Melioracji i Urządzeń Wodnych. Witam Dzięki za odpowiedź. A mam jeszcze małe pytanie odnośnie wody deszczowej z dachu odprowadzanej do rowu melioracyjnego. Jak to jest w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 03.12.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Witam Dzięki za odpowiedź. A mam jeszcze małe pytanie odnośnie wody deszczowej z dachu odprowadzanej do rowu melioracyjnego. Jak to jest w takim przypadku? Wg przepisów nie wolno zmieniać stosunków wodnych, a wodę deszczową należy zagospodarować na terenie swojej nieruchomości. Jeśli odprowadzasz wodę do rowu melioracyjnego, to również musisz posiadać zgodę właściciela rowu czyli lokalnym Zarządem Melioracji i Urządzeń Wodnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikee 04.12.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Wg przepisów nie wolno zmieniać stosunków wodnych, a wodę deszczową należy zagospodarować na terenie swojej nieruchomości. Jeśli odprowadzasz wodę do rowu melioracyjnego, to również musisz posiadać zgodę właściciela rowu czyli lokalnym Zarządem Melioracji i Urządzeń Wodnych. oraz musisz uzyskać pozwolenie wodnoprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iseco 22.07.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Witam,Chciałbym zweryfikować niektóre odpowiedzi. Rozróżniamy dwa rodzaje szczególnego korzystania z wód, zwykłe i szczególne. Jeżeli rów zlokalizowany jest na działce inwestora, a ilość odprowadzanych ścieków (np. z przydomowej oczyszczalni) nie przekracza 5m3 na dobę wówczas mamy do czynienia ze zwykłym korzystaniem z wód i nie musimy uzyskiwać pozwolenia na odprowadzanie ścieków do rowu. Zawsze jednak musimy uzyskać pozwolenie wodnoprawne na wylot wód do rowu czyli na urządzenie wodne. Pozdrawiam i zapraszam do siebie w celu konsultacji i uzyskania pozwoleń wodnoprawnych http://www.iseco.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 22.07.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Proszę Państwa! Przedstawiamy klasyczny przypadek tzw. "strzału w stopę". Czyli - chciał sobie zrobić dobrze, a wyszło szydło z worka. Witam, Chciałbym zweryfikować niektóre odpowiedzi. Nareszcie! Prawie dwa lata czekał ten wątek, żebyś nam mógł wszystko pięknie objaśnić. Teraz już wiemy i możemy nareszcie odejść od komputerów. Rozróżniamy dwa rodzaje szczególnego korzystania z wód, zwykłe i szczególne. No to chyba szególniejsze i najszczególniejsze, no bo jak? Szczególne-zwykłe i szczególne-szczególne? Oj, coś to nieszczególnie ci wyszło. Jeśli tak dbasz o szczegóły w tym, co robisz, to ja dziękuję. Jeżeli rów zlokalizowany jest na działce inwestora, a ilość odprowadzanych ścieków (np. z przydomowej oczyszczalni) nie przekracza 5m3 na dobę wówczas mamy do czynienia ze zwykłym korzystaniem z wód i nie musimy uzyskiwać pozwolenia na odprowadzanie ścieków do rowu. Zawsze jednak musimy uzyskać pozwolenie wodnoprawne na wylot wód do rowu czyli na urządzenie wodne. Pozwolenia nie trzeba uzyskiwać przy odprowadzeniu do ziemi w granicach posesji inwestora. Odprowadzenie do cieku powierzchniowego, niezależnie od tego, do kogo on należy, może być tożsame lub nie z odprowadzeniem do ziemi. Zależy to od interpretacji przepisów. Pozdrawiam i zapraszam do siebie w celu konsultacji i uzyskania pozwoleń wodnoprawnych http:// A to już jest bezczelna reklama niezgodna z regulaminem i dobrymi obyczajami tego forum. Kto chce mieć operat wodnoprawny napisany tak jak ten post - niech skorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iseco 23.07.2014 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Drogi(a) Beja, Celem mojego postu było ułatwienie postrzegania sprawy przez inwestorów, którzy chcą na własnej działce wykonać małą oczyszczalnię. Zgodnie z prawem wodnym rów ziemny nie jest ciekiem wodnym. Oczywiście interpretacja przepisów swoją drogą, ale większość, jeśli nie wszystkie, organy wydające pozwolenia wodnoprawne traktują rowy jako grunt. Ciekiem wodnym jest np. rów, który na całej swojej długości ma szczelne dno. Radzę być na bieżąco z przepisami, a nie wprowadzać ludzi w błąd. Jestem nowym użytkownikiem forum. Jeśli tego typu spamowanie jest wbrew regulaminowi, przepraszam i proszę o usunięcie mojego poprzedniego posta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 23.07.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Drogi(a) Beja, Celem mojego postu było ułatwienie postrzegania sprawy przez inwestorów, którzy chcą na własnej działce wykonać małą oczyszczalnię. ... Jestem nowym użytkownikiem forum. Jeśli tego typu spamowanie jest wbrew regulaminowi, przepraszam i proszę o usunięcie mojego poprzedniego posta. Pozdrawiam No wspaniale, tylko że odgrzewanie posta sprzed 2 lat tylko po to, żeby pokazać linka do swojej firmy budzi zdenerwowanie. Zaśmiecasz to forum takimi wpisami. I regulamin, i spis dobrych obyczajów jest łatwo dostępny powyżej. Nic prostszego. Nawet twój nick jest sprzeczny z tymi zasadami. Zgodnie z prawem wodnym rów ziemny nie jest ciekiem wodnym. Oczywiście interpretacja przepisów swoją drogą, ale większość, jeśli nie wszystkie, organy wydające pozwolenia wodnoprawne traktują rowy jako grunt. Ciekiem wodnym jest np. rów, który na całej swojej długości ma szczelne dno. Radzę być na bieżąco z przepisami, a nie wprowadzać ludzi w błąd. Proponuję większą ostrożność w pisaniu opinii, bo zaraz sobie odstrzelisz drugą stopę. W świetle prawa wodnego rów nie jest ciekiem, a w świetle literatury jest. W świetle prawa wodnego (Art. 9, pkt. 19a) rów jest urządzeniem wodnym i wykonanie go wymaga pozwolenia wodnoprawnego. A jakieś definicje o szczelności dna włóż między bajki i nie wprowadzaj forumowiczów w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts