golob_ 23.02.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) Chodzę w tej chwili po bankach za kredytem, ale nikt nie potrafi mi tego dokładnie wytłumaczyć. Po pierwsze wiem że powierzchnie można liczyć z dwóch norm -> http://www.rodzinanaswoim.pl/tresc/97/3/ Ja mam taką sytuację: Projekt ma oryginalnie 115,5m2 użytkowej zgodnej z normą PN-70. Bez wliczania garażu (18,2m2). Ale wliczone w to są wszystkie pomieszczenia, łącznie ze strycho-pralnią nad garażem, kotłownia. Robię obecnie adaptację powiększając nieco dom, ale tez garaż do dwustanowiskowego, i przez to powiększa się ta strycho-pralnia do bardzo dużej powierzchni. Chcę ją w ogóle wyrzucić z powierzchni użytkowej, tak aby powierzchnia była mniejsza, a dopłaty z RnS nieco większe (po za tym zbliżam się do ograniczenia 140m2). Tylko w którym miejscu projektant adaptujący ma to zrobić? Przy wyszczególnieniu pomieszczeń i ich metrażu? W miejscu gdzie jest wpisana łączna powierzchnia użytkowa w projekcie?Czy bank sam sobie wybierze te pomieszczenia i je zaliczy lub nie? Z tego co rozmawiałem z kilkoma doradcami to zrozumiałem, że patrzą na rubrykę powierzchnia użytkowa i tyle - ale żaden nie był przekonujący i każdy się lekko mieszał nie rozumiejąc problemu do końca. Może ktoś kto brał kredyt RnS napisać jak zrobił z ta pow. uż.? Wiem że nie którzy całkiem duże projekty (>140m2) zmniejszają robiąc garderoby, strychy tak aby się zmieścic w limicie. Ale jak to właśnie zrobić? Edytowane 23 Lutego 2011 przez golob_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 23.02.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 U mnie sprawa powierzchni była prosta: projektant napisał ile wynosi powierzchnia użytkowa, podpisał się pod tym i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 24.02.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Info przesłałem na maila... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.02.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 (edytowane) Przypuszczam, że z odpowiedzią na zadane pytanie na FM, chętnie zapoznaliby się też inni użytkownicy, a nie tylko zadający pytanie. Zapewne moja odpowiedź nie będzie aż tak wyczerpująca jak eksperta, ale postaram się wypełnić tą lukę – na tyle ile potrafię. Powierzchnia użytkowa „pobierana” jest z zatwierdzonego projektu budowlanego – czyli ta która jest „napisana” w projekcie na który otrzymaliśmy pozwolenie na budowę. Co jest liczone? Dla tych celów przyjmuje się (najczęściej) definicję z Ustawy o ochronie praw lokatorów…. z dnia 21 czerwca 2001r. (Dz.U. 2005 Nr.31 poz.266) Art.2. 1.7: 7) powierzchni użytkowej lokalu - należy przez to rozumieć powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału; Oczywiście powierzchnia garażu także nie jest liczona do powierzchni użytkowej domu (lokalu). Warto to sprawdzić, przed złożeniem (zatwierdzeniem) projektu, bo funkcjonują trzy różne definicje. Uwaga: Ustawodawca nie określił wg, jakiej definicji (normy) bank może „wyliczać” (sprawdzać) powierzchnie użytkową – tak więc w zasadzie zależy to tylko i wyłącznie od projektanta. Podana powyżej definicja jest najkorzystniejsza dla inwestora i większość banków ją „respektuje”. Edytowane 24 Lutego 2011 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golob_ 24.02.2011 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Rozmawiałem w kliku bankach jeszcze i jest najprawdopodobniej tak jak mówisz sSiwy12. Tzn. projektant oblicza i wpisuje powierzchnię, którą może obliczyć na kilka sposobów. Skoro ustawa nie precyzuje w jaki sposób ma być liczona pow. uż. może wpisać powierzchnię korzystniejszą. Bank tego podobno nie kwestionuje jeśli jest to zrobione poprawnie. Tyle się dowiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 24.02.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Wybaczcie, ale,w mailu dostałem pytanie, więc tam też odpowiedziałem. A co do samej wypowiedzi to w życiu lepiej bym tego nie ujał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts