bogut 23.02.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Mam dom 115 mkw parterowy, kocioł SAS UWT 17 kw, bardzo dobrze mi się sprawdza, spora komora zasypowa, którą ładuje raz na 12 godzin drewnem, w domu grzejniki aluminiowe i dwa punkty z podłogówką (całość pracuje na jednej pompce). Wczoraj zamontowałem do kaloryferów głowice termostatyczne i zrobiło mi się w domu chłodno. Na piecu miałem do tej pory zadana temperaturę 48 stopni a i tak musiałem od czasu do czasu zakręcać niektóre grzejniki bo było zbyt ciepło, teraz zwiększyłem do 52 stopni a na głowicach mam ustawione na podziałce na 3-4. Trochę mnie to denerwuje ze czasami w ciągu dnia odczuwam chłód a czasem jest ok. To tak powinno być, czy może coś źle ustawiam na piecu albo na kaloryferach. Jeśli ktoś mógłby poradzić będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 23.02.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Cześć, mam SASa co prawda ekogroszek, ale producent podaje w DTR że minimalna temperatura wody POWROTNEJ ma wynosić 55 st. Aby to osiągnąć ja mam ustawione na zasilaniu 74 st. Tylko że zamontowałem zawór czterodrogowy który puszcza na instalację 26-35 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogut 23.02.2011 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Palisz więc węglem dlatego temperature masz wyższą, ale ja mam zaledwie 52-55 st. jako temperaturę zadaną, na powrocie mam chyba sporo niższą, chociąz nie wiem jaką, takiego zaworu jak ty to ja nie mam, wogole mam instalację bardzo prostą (celowo) żeby maksymalnie obniżyć ewentualną awartyjność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 23.02.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Zawór 4d wcale nie komplikuje instalacji..... sam ją wymyśliłem.... zawór kosztuje 180 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogut 24.02.2011 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 a co daje taki zawór 4d? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 24.02.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Daje możliwość sterowania temperaturą wody wypływającej do instalacji - w podłogówce to podstawowa sprawa. Oprócz tego spelnia funkcję ochrony powrotu kotła przed zbyt chłodną wodą. To ostatnie zadanie spełnia również zawór trójdrogowy.Dzieki takim mieszaczom mozna mieć na kotle temp. powiedzmy 70 st a do podlogówki puszczać 27 st. Reszta wody jest zpowrotem kierowana do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts