Andrzej Grażyna 23.02.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Jak prawidłowo powinna wyglądać instalacja CO z miedzi zakładając że nigdzie nie będzie podłogówki (tylko grzejniki), więc: - jakie powinny być warstwy izolacji na chudzikau?- jakie powinny być warstwy styropianu (parter i poddasze)- gdzie powinny znajdować się rurki miedziane w której warstwie izolacji- czy rurki miedziane powinny być dodatkowo izolowane (koszulkami)- jakiej grubości powinny być wylewki i to chyba tyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 27.02.2011 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Nikt się nie chce pochwalić jak ma zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 04.03.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Witam. Jezeli dom jest nowo budowany i nie ma jeszcze wylewek betonowych to dlaczego miedz? Zdecydowanie lepszym rozwiazaniem byłoby zastosowanie systemu rozdzielaczowego (najbardziej bezpiecznego) z rur Pex-al-Pex. Przy instalacji miedzianej bedzie dużo lutów, które beda bezposrednio zalane w posadzce ponadto z głównej rury zasileniowej i powrotnej beda odejścia (trójniki) do poszczególnych grzejników. Jezeli nastąpi awaria głownej rury zasilającej eliminuje to ogrzewanie w całym domu. Przy systemie rozdzielaczowym kiedy to rura jest w jednym kawalku (od rozdzielacza do grzejnika) nie ma prawa sie nic dziac. Jezeli nawet powstanie uszkodzenie mechaniczne to zawsze mozemy odciąć ten uszkodzony obieg grzewczy nie eliminując ogrzewania w reszcie domu.......Tak wiec same zalety. Pozdrawiam Tomasz Sulej http://www.cieplydom.szczecin.pl Nikt się nie chce pochwalić jak ma zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 05.03.2011 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Z pewnych przyczyn będzie miedź i to raczej się nie zmieni dlatego pytam jak taka instalacja powinna prawidłowo wyglądać???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 05.03.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 jakie grube wylewki nie wiem myślę że takie by nie pękały, grubość izolacji czym więcej tym lepiej bo mniejsze straty ciepła, a rurki ułóż w środku izolacji tak by nie miały kontaktu z wylewką i mogły delikatnie pracować i jak dobrze polutowane to na pewno nic nie pęknie, najczęściej układa się w okolicy rurek cieńsze płyty styropianu i buduje się takie kanały dla rurek by po przykryciu była równa powierzchnia ale ciężar by przyjmował styropian a nie rurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 11.03.2011 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Może jeszcze się ktoś pochwali jak ma u siebie:) tzn osoby które mają c.o. z miedzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 11.03.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Nikt się nie chce pochwalić jak ma zrobione Mówią, że chwalone g...o warte:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.03.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Grzesiek, a co Ty tutaj robisz gdzie żeś bywał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 11.03.2011 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Może jednak ktoś napisze jak powinno być, nie koniecznie trzeba się chwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 12.03.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Grzesiek, a co Ty tutaj robisz gdzie żeś bywał? Cześć Andrzeju Cały czas jestem z Forum:-), nie zawsze odpisuję "publicznie", ale raczej wielu pisze do mnie na priva. Staram się zawsze jak mam czas tu zaglądać, szczególnie lubię wątek Adama o buforze , bo jest mi bliski, wszak to mój ulubiony temat w instalacjach. Nie raz nie odpisuję, bo szkoda zaczynać nową wojnę forumową, ale cośik wisi w powietrzu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 12.03.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Może jednak ktoś napisze jak powinno być, nie koniecznie trzeba się chwalić Instalacja powinna być przeliczona projektowo, tj, opory, przepływy dopuszcalne,dobrane średnice rur, grubość izolacji, armatura równoważąca, regulująca, odcinająca i inne. Nie da się tak napisać jak ma być dobrze. Napewno jest jedno pewne nic co dobre tanie nie jest i nie każdy instalator policzy dobrze instalację. A pisanie w stylu Kajmana: " takie by nie pękały, grubość izolacji czym więcej tym lepiej", to szkoda komentować. Wszak można wylać 50 cm wylewki i zaizolować 10 cm izolacji na rury i co będzie dobrze???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 12.03.2011 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Więc może opiszę dokładniej mój przypadek dom 120m z użytkowym poddaszem , planuję instalację c.o. z miedzi może ktoś się wypowie kto już to przerabiał lub coś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts