panfotograf 23.02.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Słyszałem że mocne środki czystości typu Domestos (na chlorze) niszczą florę bakteryjną w przydomowej oczyszczalni ścieków. Czy to prawda?? Czy są jakieś inne (zastępcze) preparaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.02.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Już sama reklama domestosa pokazuje, że zabija wszystkie bakterie. Więc nie tylko te w kibelku ale i w zbiorniku.Są specjalne preparaty mniej inwazyjne. Trzeba by poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 24.02.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 "Znaj proporcium Mociumpanie". Wszystko zależy od tego, jaką masz oczyszczalnię i ile tych środków używasz. Jeżeli masz SBR-ek wielkości naparstka, to najlepiej nie wlewaj do niego nic, poza specjalnie przygotowanym jedzonkiem dla bakterii. A jeżeli masz porządną oczyszczalnie, z właściwie dobranym osadnikiem wstępnym (gnilnym), to nie musisz się przejmować, o ile tylko używasz tych środków w normalnych ilościach. Ulegną takiemu rozcieńczeniu w osadniku, że nie wybiją mikroflory w oczyszczalni. To dosyć chore, żeby wydawać kupę kasy na super-hiper automatic oczyszczalnię, a potem dostosowywać do niej swój tryb życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 24.02.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Już sama reklama domestosa pokazuje, że zabija wszystkie bakterie. Więc nie tylko te w kibelku ale i w zbiorniku. Są specjalne preparaty mniej inwazyjne. Trzeba by poszukać. Czyli są preparaty, które te bakteria rozróżniają??? Może jakieś przykłady. Powiedziano mi że można używać domestosa tylko z głową np. raz na tydzień, nie wiem czy to prawda jeszcze nie używałem, ale sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 24.02.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Domestos strasznie śmierdzi i jego opary są niebezpieczne- co to znaczy dobra reklama. Jest masę środków na bazie octu, czy też soków owocowych, które rewelacyjnie czyszczą i nie szkodzą oczyszczalni. Ja używam np froscha do wc i do czyszczenia tłustych osadów oraz do kamienia. Proszki do prania są nieszkodliwe dla oczyszczalni, w dodatku można kupić kulki do prania i sypać trochę mniej proszku albo używać proszku ekologicznego, ale jego cena to 3 x zwykły. Wybielacze i odplamiacze odpadają więc ich należy używać ostrożnie, albo mydłem szarym traktować plamy Największy problem to zmywarka!!! Tabletki są bardzo inwazyjne, skoncentrowana chemia na maksa a nie spotkałam zamiennika ale nie poddaje się i szukam, może coś wymyśla, tyko znowu cena będzie zabijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 24.02.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 ...Największy problem to zmywarka!!! Tabletki są bardzo inwazyjne, skoncentrowana chemia na maksa a nie spotkałam zamiennika ale nie poddaje się i szukam, może coś wymyśla, tyko znowu cena będzie zabijać. Ale proszek do zmywarek chyba można sypać? Ja sypię proszek Calgonitu oraz dodaję zwykły nabłyszczacz w płynie. .. Wybielacze i odplamiacze odpadają więc ich należy używać ostrożnie, ... O, tego to nie wiedziałem, dzięki. Zamiast Domestosa ja stosuję Septifos Vigor, cena podobna, sprawdza się. Ostatnio był jako gratis - dodatek do bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 24.02.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 cała chemia do zmywarek jest szkodliwa, nie ważne czy proszek czy tabletka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 24.02.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Kochani, to już było: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?127406-Przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w-a-%C5%9Brodki-czysto%C5%9Bci/page2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts