Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domestosy i WC pikery można stosować przy przydomowej oczyszczalni?

panfotograf

Recommended Posts

"Znaj proporcium Mociumpanie".

Wszystko zależy od tego, jaką masz oczyszczalnię i ile tych środków używasz.

Jeżeli masz SBR-ek wielkości naparstka, to najlepiej nie wlewaj do niego nic, poza specjalnie przygotowanym jedzonkiem dla bakterii. A jeżeli masz porządną oczyszczalnie, z właściwie dobranym osadnikiem wstępnym (gnilnym), to nie musisz się przejmować, o ile tylko używasz tych środków w normalnych ilościach. Ulegną takiemu rozcieńczeniu w osadniku, że nie wybiją mikroflory w oczyszczalni.

To dosyć chore, żeby wydawać kupę kasy na super-hiper automatic oczyszczalnię, a potem dostosowywać do niej swój tryb życia.

Już sama reklama domestosa pokazuje, że zabija wszystkie bakterie. Więc nie tylko te w kibelku ale i w zbiorniku.

Są specjalne preparaty mniej inwazyjne. Trzeba by poszukać.

Czyli są preparaty, które te bakteria rozróżniają??? Może jakieś przykłady.

Powiedziano mi że można używać domestosa tylko z głową np. raz na tydzień, nie wiem czy to prawda jeszcze nie używałem, ale sprawdzę.

Domestos strasznie śmierdzi i jego opary są niebezpieczne- co to znaczy dobra reklama.

Jest masę środków na bazie octu, czy też soków owocowych, które rewelacyjnie czyszczą i nie szkodzą oczyszczalni.

Ja używam np froscha do wc i do czyszczenia tłustych osadów oraz do kamienia.

Proszki do prania są nieszkodliwe dla oczyszczalni, w dodatku można kupić kulki do prania i sypać trochę mniej proszku albo używać proszku ekologicznego, ale jego cena to 3 x zwykły. Wybielacze i odplamiacze odpadają więc ich należy używać ostrożnie, albo mydłem szarym traktować plamy ;)

Największy problem to zmywarka!!! Tabletki są bardzo inwazyjne, skoncentrowana chemia na maksa a nie spotkałam zamiennika ale nie poddaje się i szukam, może coś wymyśla, tyko znowu cena będzie zabijać.

...Największy problem to zmywarka!!! Tabletki są bardzo inwazyjne, skoncentrowana chemia na maksa a nie spotkałam zamiennika ale nie poddaje się i szukam, może coś wymyśla, tyko znowu cena będzie zabijać.

Ale proszek do zmywarek chyba można sypać? Ja sypię proszek Calgonitu oraz dodaję zwykły nabłyszczacz w płynie.

.. Wybielacze i odplamiacze odpadają więc ich należy używać ostrożnie, ...

O, tego to nie wiedziałem, dzięki.

Zamiast Domestosa ja stosuję Septifos Vigor, cena podobna, sprawdza się. Ostatnio był jako gratis - dodatek do bakterii.:yes: