Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie na budowę - co zrobi architekt

brunet wieczorową

Recommended Posts

Prawo nie zabrania łączenia funkcji projektanta i kierownika budowy, tylko jest jedno ale.

Prawo budowlane dokładnie określa za co odpowiada projektant a za co kierownik budowy. Takie łączenie jest mozliwe w jednym przypadku kiedy projektant zostaje kierownikiem budowy. W drugą strone to nie działa.

Art. 17. Uczestnikami procesu budowlanego, w rozumieniu ustawy, są:

1) inwestor;

2) inspektor nadzoru inwestorskiego;

3) projektant;

4) kierownik budowy lub kierownik robót.

Art. 20. 1. Do podstawowych obowiązków projektanta należy:

1) opracowanie projektu budowlanego w sposób zgodny z ustaleniami określonymi w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach, o której mowa w art. 71 ust. 1 ustawy z dnia 3 października 2008 r. o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko (Dz. U. Nr 199, poz. 1227, z późn. zm.4)), lub w pozwoleniu, o którym mowa w art. 23 i 23a ustawy z dnia 21 marca 1991 r. o obszarach morskich Rzeczypospolitej Polskiej i administracji morskiej (Dz. U. z 2003 r. Nr 153, poz. 1502, z późn. zm.5)), wymaganiami ustawy, przepisami oraz zasadami wiedzy technicznej;

1a) zapewnienie, w razie potrzeby, udziału w opracowaniu projektu osób posiadających uprawnienia budowlane do projektowania w odpowiedniej specjalności oraz wzajemne skoordynowanie techniczne wykonanych przez te osoby opracowań projektowych, zapewniające uwzględnienie zawartych w przepisach zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia w procesie budowy, z uwzględnieniem specyfiki projektowanego obiektu budowlanego;

1b) sporządzenie informacji dotyczącej bezpieczeństwa i ochrony zdrowia ze względu na specyfikę projektowanego obiektu budowlanego, uwzględnianej w planie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia;

2) uzyskanie wymaganych opinii, uzgodnień i sprawdzeń rozwiązań projektowych w zakresie wynikającym z przepisów;

3) wyjaśnianie wątpliwości dotyczących projektu i zawartych w nim rozwiązań;

3a) sporządzanie lub uzgadnianie indywidualnej dokumentacji technicznej, o której mowa w art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o wyrobach budowlanych (Dz. U. Nr 92, poz. 881, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 oraz z 2010 r. Nr 114, poz. 760);

4) sprawowanie nadzoru autorskiego na żądanie inwestora lub właściwego organu w zakresie:

a) stwierdzania w toku wykonywania robót budowlanych zgodności realizacji z projektem,

b) uzgadniania możliwości wprowadzenia rozwiązań zamiennych w stosunku do przewidzianych w projekcie, zgłoszonych przez kierownika budowy lub inspektora nadzoru inwestorskiego.

2. Projektant ma obowiązek zapewnić sprawdzenie projektu architektoniczno-budowlanego pod względem zgodności z przepisami, w tym techniczno-budowlanymi, przez osobę posiadającą uprawnienia budowlane do projektowania bez ograniczeń w odpowiedniej specjalności lub rzeczoznawcę budowlanego.

3. Obowiązek, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy:

1) zakresu objętego sprawdzaniem i opiniowaniem na podstawie przepisów szczególnych;

2) projektów obiektów budowlanych o prostej konstrukcji, jak: budynki mieszkalne jednorodzinne, niewielkie obiekty gospodarcze, inwentarskie i składowe.

4. Projektant, a także sprawdzający, o którym mowa w ust. 2, do projektu budowlanego dołącza oświadczenie o sporządzeniu projektu budowlanego, zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz zasadami wiedzy technicznej.

Art. 21. Projektant, w trakcie realizacji budowy, ma prawo:

1) wstępu na teren budowy i dokonywania zapisów w dzienniku budowy dotyczących jej realizacji;

2) żądania wpisem do dziennika budowy wstrzymania robót budowlanych w razie:

a) stwierdzenia możliwości powstania zagrożenia,

b) wykonywania ich niezgodnie z projektem.

Projektant podpisuje sie pod projektem i bierze za niego pełną odpowiedzialność.

Kolejna osoba nie może w nim mieszać. W pozwoleniu na budowę projektant jest wymieniony z imienia i nazwiska i są dołączone jego "papiery"

To jest trochę skomplikowane zagadnienie.

Upraszczając:

Projektant adaptujący może w projekcie budynku dokonać tylko takich zmian na które wyraża zgodę autor projektu. Technicznie wygląda to tak, że autor projektu, dokonuje wpisu:

- wszelkie zmiany wymagają zgody autora projektu,

lub

- autor wyraża na dokonanie następujących zmian ………………………,

lub

- zgoda na wszelkie zmiany.

W dwóch ostatnich przypadkach często z dodatkowa adnotacja, że jeśli dokonane zmiany dotyczą np. rozwiązań konstrukcyjnych, wymagane jest …………..

Teraz trochę akademickie zagadnienie.

Jeśli projektant adaptujący nie ingerował w projekt „autorski”, lub kolejna zmiana nie dotyczy jego poprawek i w trakcie budowy jakiś zmian chcemy dokonać, na które zgodę wyraził autor projektu (w oświadczeniu), to czy konieczna jest poprawka projektanta adaptującego, czy też każdy inny projektant może takie poprawki nanieść – moim zdaniem każdy projektant może takich zmian dokonać, oczywiście z pełnym „tokiem” przepisów ( aktualne prawo do wykonywania zawodu, naniesione poprawki na projekcie, pieczątka podpis, itp. – czyli niezły korowód).

Biorąc pod uwagę powyższe, można uznać, że przepisy nie determinują w takim przypadku, konieczności zmian, przez autora lub adaptującego.

Nie mniej jednak, z różnych względów, takie rozwiązanie (postępowanie) nie jest praktykowane.

Praktycznie odpowiedzialność za projekt (budynku) jest po stronie autora projektu, a w razie „kłopotów”, to na nim ciąży udowodnienie, że te „kłopoty” wynikają z ewentualnych poprawek wprowadzonych przez innych.

Jest pewien problem – obowiązujące przepisy w tym zakresie.

O ile przepisy mówią dość precyzyjnie jaki jest tok postępowania, przy zmianie kierownika budowy, to już zupełnie pomijają zmianę projektanta, a przecież takiej sytuacji nie można wykluczyć (zgon, wyjazd do Afryki, itp.) – to co w takim przypadku – zmiana pozwolenie na budowę?

A jeśli nie, to kto i na jakich zasadach może „przejąć” i dokonywać zmian w zatwierdzonym projekcie ?

To raczej sugeruje, że niekoniecznie musi być „ten” projektant - moim zdaniem, oczywiście.

Mylisz się siwy, przepisy to regulują.

Art. 44. 1. Inwestor jest obowiązany bezzwłocznie zawiadomić właściwy organ o zmianie:

1) kierownika budowy lub robót,

2) inspektora nadzoru inwestorskiego,

3) projektanta sprawującego nadzór autorski,

podając, od kiedy nastąpiła zmiana.

2. Do zawiadomienia należy dołączyć oświadczenia osób, wymienionych w ust. 1, o przejęciu obowiązków.

Jeżeli inny projektant przyjmie obowiązki pełnienia nadzoru autorskiego na określonym zadaniu i zostanie to zgłoszone do nadzoru budowlanego, to czy może on dokonać zmian w projekcie technicznym, pomimo że nie jest jego autorem?

Zgodnie z art. 20 ust. 1 pkt 4 Pb do podstawowych obowiązków projektanta należy sprawowanie nadzoru autorskiego na żądanie inwestora lub właściwego organu w zakresie:

a) stwierdzania w toku wykonywania robót budowlanych zgodności realizacji z projektem,

b) uzgadniania możliwości wprowadzenia rozwiązań zamiennych w stosunku do przewidzianych w projekcie, zgłoszonych przez kierownika budowy lub inspektora nadzoru inwestorskiego.

Jeśli zatem zgodnie z art. 44 Pb doszło do zmiany projektanta sprawującego nadzór autorski z zachowaniem wszystkich wymaganych przez ten artykuł formalności, uznać należałoby, że „nowy” projektant, który podjął się sprawowania nadzoru autorskiego, jest uprawniony do uzgadniania możliwości wprowadzania rozwiązań zamiennych w stosunku do przewidzianych pierwotnie w projekcie, jeżeli są one zgłaszane przez kierownika budowy lub inspektora nadzoru autorskiego.

Wątpliwe jest natomiast, czy projektant, przejmujący obowiązki w zakresie sprawowania nadzoru autorskiego, ma pełną swobodę w decydowaniu o zmianach w projekcie, którego nie jest autorem. Pamiętać bowiem należy o tym, że po pierwsze poza sprawowaniem nadzoru autorskiego projektant ma także inne obowiązki, w tym obowiązek wyjaśniania wątpliwości dotyczących projektu i zawartych w nim rozwiązań (por. art. 20 ust. 1 pkt 3 Prawa budowlanego), który to obowiązek nie mieści się w zakresie sprawowania nadzoru autorskiego.

Po drugie natomiast ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.) – przy założeniu, że zmieniany projekt jest równocześnie utworem w rozumieniu prawa autorskiego – nienaruszalność treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania traktuje jako odrębne osobiste prawo autorskie, niezależne od prawa polegającego na nadzorze nad sposobem korzystania z utworu (por. art. 16 pkt 3 i pkt 5 powyższej ustawy). Co prawda, art. 49 ust. 2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych dopuszcza wyjątkowo dokonywanie zmian w utworze, ale pod warunkiem że są one spowodowane oczywistą koniecznością, a twórca nie miałby słusznej podstawy im się sprzeciwić.

Poza tym, mimo że z przepisów Pb (art. 44) wyraźnie to nie wynika, przyjąć należałoby, że zmiana projektanta sprawującego nadzór autorski stanowi wyjątek od reguły, czyli że zasadniczo nadzór ten sprawowany być powinien przez projektanta będącego autorem branego pod uwagę projektu. Innymi słowy, zmiana projektanta sprawującego nadzór autorski powinna być wynikiem określonych okoliczności, stojących na przeszkodzie dalszemu sprawowaniu nadzoru przez konkretną osobę, jak np. choroba czy konieczność wyjazdu za granicę. Mimo że procedura dokonywania tego rodzaju zmiany, poza przyjmowaniem obowiązków przez „nowego” projektanta oraz zawiadamianiem właściwego organu o zmianie, nie została ustawowo sprecyzowana, optymalnym rozwiązaniem jest dokonywanie przedmiotowej zmiany za wiedzą i akceptacją projektanta sprawującego wcześniej nadzór autorski. „Nowy” projektant przejmuje wszak obowiązki w zakresie sprawowania nadzoru autorskiego od innego projektanta, który w związku z tym powinien wiedzieć, że w określonej dacie przestaje te obowiązki pełnić, tym bardziej że art. 44 Pb wymaga zawiadomienia właściwego organu także o tym, od kiedy nastąpiła przedmiotowa zmiana, czyli de facto przejęcie obowiązków nadzorczych. Przydatny może okazać się oczywiście także ewentualny kontakt z autorem projektu, np. w związku z potrzebą wyjaśnienia wątpliwości dotyczących projektu.

Edytowane przez aglig

Na prawie budowlanym się nie znam i ogólnie wolałabym się zdać na uczciwą firmę, która pozwoli mi tanio i bezproblemowo przejśc przez etap adaptacji projektu. Dlatego radziłabym się rozejrzeć, bo być może znajdziesz kogoś bardziej sensownego, kto ci zrobi dobrze adaptację i nie zedrze z Ciebie. [moderowano]

• 2 weeks później...
Mam taki sam problem. Mam na jednej ze ścian dwa małe okna. Chce je zastąpić jednym większym oknem umiejscowionym na środku. Dzwoniłam do nadzoru budowlanego i tam mi powiedziano, że jest to zmiana nieistotna co wynika z PB i wystarczy jak kierownik budowy mi to wpisze do Dziennika Budowy. Zaznaczam, że mam już pozwolenie. Projektant chciał za to 300 zł - zmiana pozwolenia na budowę. Spokojnie bym to zapłaciła ale wkurza mnie to czekanie na zmianę. Niech mi się przez to coś opóźni. A zmiana jest na parterze więc nie wiem czy bym zdążyła z nowym pozwoleniem przed pracami. Jeśli w nadzorze powiedzieli ze ok to uważam ze ok i robię okna jak chce. A w środku to już będe robić jak mi sie będzie podobało - oczywiście zgodnie ze sztuką budowlaną. Nie dajmy się zwariować.

Czy nogę zmienić projektanta z którym bardzo źle nam się współpracuje. Kupiłam projekt gotowy ze zgodami na pewne specjalne zmiany, np długość garażu i dach nad garażem ze trzyspadowego na dwuspadowy. Teraz jestem w trakcie budowy i chce zmienić mela trójkątne okienko w łazience na gorze z malutkim daszkiem na prawdziwa jaskółkę. Czy architekt adaptujący projekt może mi dać np zgodę na wszelkie zmiany w projekcie, zgodne z prawem i na podstawie tego innych architekt zrobi mi te jaskółkę. No i czy muszę mieć tez zgodę tego pierwszego projektanta z projektu gotowego? Mój architekt proponuje mi tylko wpis do dziennika budowy o zmianie. Ale ja się uparłam, że chcę zmianę pozwolenia na budowę, bo przecież po dorobieniu jaskółki zmienia się wygląd zewnętrzny, powierzchnia i kubatura, więc według mnie to zmiana istotna. Ale w świetle tego co czytałam wyżej to projektant decyduje, która zmiana jest istotna, więc jak uznał, że tylko wpis do dziennika, to może niepotrzebnie się czepiam i zaoszczędzę 500zł. Czy inwestor musi wiedzieć czy zmiana jest istotna, czy jak projektant mi wpisze do dziennika to odpowiedzialność ponosi tylko on a nie ja, ani kierownik budowy?

dzięki

• 7 months później...
Ludzie chcieli by miec wszystko za darmo albo za pol darmo, a tak sie nie da, ktos sie uczyl po to zeby jak potem cos robi to mu ktos za to zaplacil, jedna mala zmiana w projekcie pociaga za soba tyle ze prawie kazdy rysunek trzeba przerobic, to zajmuje czas i kosztuje, to normalne. 5 tys to moze przesada ale 3,5 to spokojnie z projektem zagospodarowania jest niewielka cena. Zalezy oczywiscie ile tych zmian, ale ogolnie to musi kosztowac.