Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE -Nasz "ELKAŚ"-LK&506

Recommended Posts

o tym złym wchłanianiu farby to pierwszy raz przeczytałam tu u Renatki, rozmawiałam z wieloma osobami w tym z budowlańcami i znajomym właścicielem firmy remontowo-budowlanej i mówi że się głupot naczytałam bo to tak samo jakbyś po gładzi mówiła że się farba źle wchłania. Zarówno tynki gipsowe jak i gładzone cw trzeba zagruntować. Schnięcie zależy od pogody i czasu kiedy tynki zostały położone, Mojej siostrze c-w schły 4 miesiące aż w końcu osuszacze wzięła.

Poczytałam jeszcze na dobrzemieszkaj.pl i tam wyraźnie jest napisane - W zależności od wilgotności powietrza tynki gipsowe schną od 8 do 14 dni. Po tym czasie można zgruntować powierzchnię i przystąpić do malowania czy tapetowania.

u nas dochodzi jeszcze opcja że na zimę dom zostanie bez ogrzewania, muszę więc jeszcze do końca wypytać o to które lepiej w takim stanie przetrwają zimę i na takie się zdecydujemy

ps.

Renata co to za siatka była, gładziliście sami czy majster?

• Odpowiedzi 460
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie chciałam Cię zapytać jakie masz tynki (ale już wyczytałam) bo my się wahamy i stoimy przed trudnym wyborem. Będziemy kłaść za ok 2 tyg. Mamy zamówionych tynkarzy ręcznych na cem-wap (są tańsze niż maszynowe)ale podobnie jak pumpaluna nie mamy kasy ani czasu żeby kłaść gładzie. Dzisiaj ma przyjechać facet od gipsowych maszynowych ale już przez tel polecał mi cem-wap bo oddychają. Kurczę nie wiem co robić... a oprócz gładkości jeszcze podsunęliście mi problem z wchłanianiem farby i schnięciem...:confused:

Netka a zależy ci na idealnie gładkich ?Ja tylko ścierałam taką siateczką te grubsze drobinki piachu po zagruntowaniu i 2 warstwach farby jest ok tylo ,że my nie chcieliśmy idealnie gładkich ścian bo dla nas wygląda to sztucznie.A z tym ,że więcej pije to obserwacja u mnie i u sąsiada który na taki sam dom u mnie 10 litrów farby szło na cały pokój z sufitami i skosami a u niego na same ściany plus sufit dodatkowo plus 2 razy gruntowane u mnie raz.

o tym złym wchłanianiu farby to pierwszy raz przeczytałam tu u Renatki, rozmawiałam z wieloma osobami w tym z budowlańcami i znajomym właścicielem firmy remontowo-budowlanej i mówi że się głupot naczytałam bo to tak samo jakbyś po gładzi mówiła że się farba źle wchłania. Zarówno tynki gipsowe jak i gładzone cw trzeba zagruntować. Schnięcie zależy od pogody i czasu kiedy tynki zostały położone, Mojej siostrze c-w schły 4 miesiące aż w końcu osuszacze wzięła.

Poczytałam jeszcze na dobrzemieszkaj.pl i tam wyraźnie jest napisane - W zależności od wilgotności powietrza tynki gipsowe schną od 8 do 14 dni. Po tym czasie można zgruntować powierzchnię i przystąpić do malowania czy tapetowania.

u nas dochodzi jeszcze opcja że na zimę dom zostanie bez ogrzewania, muszę więc jeszcze do końca wypytać o to które lepiej w takim stanie przetrwają zimę i na takie się zdecydujemy

ps.

Renata co to za siatka była, gładziliście sami czy majster?

Kurcze nie wiem jak się nazywa ale to sa takie prostokaty z różnej wielkościamu oczek ,często na skladach lub marketach sa kolo papieru ściernego sprzedawane na sztuki lub po 5 sztuk

Sama sciera .

Powiem Wam tak-miałam zamówionych gości do tynków gipsowych a pózniej się okazało że mój wykonawca ,który robi tynki cem.-wapienne ma wolny termin i nie zastanawiałam się ani chwili wybrałam cementowo -wapienne-naturalny tynk.Teraz robię na nim gładz, ponieważ trafił się gruby piach i powstały nierówności.Według mnie to co naturalne to lepsze-woda ,piach cement i wapno-to jest moje zdanie :D

nasz wykonawca może zrobić i takie i takie, wszystko zależy od tego na co się zdecydujemy; u nas to jest kwestia zostawienia nieogrzewanego domu na zimę, musimy wziąć to co nam przetrzyma i duże mrozy bez szwanku

Ulciam a powiedz, jaki jest koszt ocieplenia poddasza? płaciłaś od m2 za samą robociznę czy z materiałem?

Cha ,ja nie liczę bo muszę się zmieścić :D.No a tak serio to szczerze powiem, że na razie nie wiem ale już wkrótce się o karze.Nie długo podliczę i podam koszty .Jak na razie to mieszczę się w kwotach jakie były przewidziane na poszczególny etap . Najgorsze są wydatki które nie były planowane a pieniądze trzeba wydać.