Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE -Nasz "ELKAŚ"-LK&506

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 460
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

domek jak się patrzy...extra:)

Mile zaskoczył mnie piec firmy SAS w waszej kotłowni...jak wam sie sprawuje?? ja już dawno upatrzałem sobie piec tej firmy ale na miał:) ciekaw jestem opini??

Nasze opinie co do pieca są pozytywne.Nasz piec jest też na miał i ma dodatkowe palenisko tzw.tradycyjne.

• 4 weeks później...

Witaj Ulciam !

Jak ja się cieszę, że znalazłam Twój dziennik !:wiggle:

U mnie budowa dopiero w planach, ale od bardzo dawna szukam fajnego projektu i najbardziej podobają mi się te z pracowni L&K. Nie wiem jaki projekt kupimy ( nie mogę się doczekać tego momentu:P ), na chwilę obecną najbardziej podoba mi się L&K 234.

Twój domek jest też bardzo fajny, w sumie bardzo podobny do tego który ja wybrałam.

Byłabym wdzięczna gdybyś podała kosztorys;)

A póki co uciekam czytać dziennik do końca, bo jestem dopiero na 2 stronie :)

Pozdrawiam !

Witaj Kalisa!

Fajny awatar-byłam w kinie na tym filmie :).

Cieszę się,że Ci się podoba mój domek. Ja długo szukałam projektu domu prostego ,taniego w budowie a zarazem funkcjonalnego.W projekcie tym wykorzystałam każdą wolną przestrzeń i na tych 113 m2 pow.mam garderobę ,pralnię i schowek :). Każdy kto zajeżdża pod nasz dom mówi"ale fajny mały domek" a jak w chodzi do środka to jest w szoku,i mówi" że w cale taki mały nie jest ".:D.Jeśli chodzi o koszty budowy (w moim przypadku) to stan do wprowadzenia się ,bez mebli, ale z papierami to 270 tyś.Można było taniej wybudować tzn.zastosować tańsze materiały i robić wiele rzeczy samemu.U nas koszt samej robocizny na całym domu wyniósł ok. 62 tyś.:bash:.

Życzę miłego czytania mojego DB. i jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało!

Pozdrawiam.

Ulciam jeszcze jedno pytanie- jaka jest powierzchnia netto Waszego domku? Na stronie pracowni nie ma takich informacji, wysłałam im maila z pytaniem o projekt L&K 234 i okazało się że przy powierzchni użytkowej 107 m, powierzchnia netto wynosi 137m. Ciekawa jestem ile u Was wyszło.

62 tyś to sporo, ale robocizna jest bardzo droga. Najważniejsze, że udało Wam się z całym domkiem zmieścić w kwocie 270 tyś. Z tego co widzę to planowaliście wydać 280 tyś? Chyba niewielu osobom udało się wybudować taniej niż było w planie ;)

Witaj Kim!

Co tam słychać u Was?-zraz idę poczytać Twój dziennik ;)

Cześć Kalisa !jeśli chodzi o robociznę to w naszym rejonie jest ona bardzo droga,choć wydaje mi się ,że i tak znalazłam wykonawców z dobrymi cenami :) . Do kwoty jaką wydałam na dom trzeba doliczyć jeszcze pieniądze na wyposażenie i tu już pieniądze poszły :D :bash: .Przed domem kosteczka też już jest,ale zabrakło nam ogrodzenie :bash: .

.Jeśli chodzi o pow. to u mnie pow.użytkowej(powyżej 190cm h)jest 99,9 m2 , a pow. netto (całk.po podłodze) jest 113 m2. Z tego co wyczytałam to będziecie wiele rzeczy robić samemu-fajnie ,dużo zaoszczędzicie.U nas nie było takiej opcji,bo mąż się na tym nie zna a i czasu nie ma .Ja natomiast przy wykończeniówce działałam ostro:).

Załóż DB. to będziemy śledzić Wasze poczynania .:)

Pozdrawiam Ciepło PA PA

Edytowane przez ulciam

Ulciam u mnie budowa dopiero w planach, nawet działki nie mamy. Teraz musimy pozałatwiać kilka rodzinnych spraw i dopiero będziemy myśleć . Nawet nie wiem ile czasu nam to zajmie, ale pośpiechu nie ma bo mamy gdzie mieszkać.

Szukam fajnego projektu, ale na co w końcu się zdecydujemy to czas pokaże- ciężko wybrać projekt nie mając działki:D

Myślałam, że u Was jest 113 powierzchni użytkowej a tu niespodzianka :)

Kiedyś pisałaś że dom na żywo nie wygląda na taki mały , ja uważam, że nawet na zdjęciach tego nie widać. Mnie się podobają takie domki- małe, ciepłe, przytulne.

I przynajmniej sprzątania mamy mniej:yes:

Będziesz jeszcze dodawać jakies zdjęcia? Nie ukrywam, że nie mogę się doczekać :)

Kalisa-ważne, że są plany i marzenia ,które będziecie pomału realizować :yes: .Najpierw musi być działka,pózniej warunki zabudowy a na końcu wybiera i dopasowuje się projekt do danej działki.

Niestety u nas pow.użytkowej jest 99,9m2(sprzątania też sporo:yes:),ale nasza ścianka kolankowa ma 115 cm.wysokości(na gotowo) tak że w cale nie odczuwa się tych skosów i poddasze jest naprawdę super użytkowe-nie musimy chodzić na czworaka pod skosami.:D.

Jakie zdjęcia Cię interesują to może coś wkleję.

Ulciam wiem, że najpierw musi być działka, ale nie mogę się oprzeć- uwielbiam przeglądać projekty domów :)

Mam czas żeby wybrzydzać i dokładnie przemyśleć jaki dom będzie dla nas idealny. Mam nadzieję że WZ pozwolą nam wybudować właśnie taki domek jak Ty masz- prosty, tani, przytulny.

Jeśli chodzi o zdjęcia to chętnie zobaczyłabym pokoje dziecięce , bo zastanawiam się czy są ustawne i wygodne. Faktycznie ścianka kolankowa wysoka- taka była w projekcie czy zmienialiście?

Gdzieś kiedyś czytałam, że pokoje są wygodne jeśli ścianka kolankowa ma co najmniej 90 cm. Nie wiem ile w tym prawdy...

Pozdrawiam :)

No to faktycznie wam wyszła ładna i przystępna sumka, zazdroszczę. Ze wszystkimi papierami od projektu aż do dzisiaj nam też tyle poszło a jeszcze za panele nie zapłaciliśmy i robocizny za zrobienie gładzi na suficie na górze i za płytki, ale za to mamy już całe agd w tej kwocie. Chyba jestem zbyt rozrzutna bo mimo że planowałam na początku cięcia i tańsze panele czy płytki to jednak się nie udało. Przemyślawszy sprawę stwierdziłam że nie chcę się męczyć z czymś co mi się średnio podoba i najwyżej te 30tys kredytu więcej będziemy spłacać niż byśmy chcieli.

Dopiero doczytałam, że Ty masz jednak z deka mniejszą powierzchnię użytkową, u nas 122m2, a po podłogach 140m2 plus do tego 30m2 pow.gospodarczej to i koszty trochę się inaczej rozłożyły. Ściankę kolankową mamy 120cm i gdyby nie grubsza wełna to byłoby 7cm więcej i tu trochę żałuję bo najładniejsze komody właśnie 120-122cm mają ale trudno, będzie niższa z ikei ;)

A u nas na budowie praca rusza po niedzieli, będą płytki się kładły i gładzie pójdą. W marcu malowanie, panele i schody a w kwietniu przeprowadzka. Na wielkanoc nie damy rady ale długi weekend majowy będzie już na swoim.

Edytowane przez pumpaluna

• 1 month później...