Tomek_1974 24.02.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Witam, zdecydowałem się na docieplenie domu - 10-12 cm styropiany na ściany + uszczelnienie stropu pod nieużytkowym poddaszem dodatkową warstwą 20cm wełny. Za jednym zamachem i bałaganem mam w planie wymianę grzejników.Teraz instalacja to nowy piec kondensat Saunier Duval Isotwin Condens, instalacja w miedzi, stare kaloryfery KFA aluminiowe. Pojemność wodna całej instalacji około 100l. Słyszałem, że połączenie miedzi z aluminium na dłuższą metę się nie sprawdza i chcę wymienić grzejniki. Wymiana grzejników podyktowana jest też zmianą pieca - muszę zwiększyć powierzchnię, aby obniżyć temperaturę wody CO.Dylematy mam następujące:- czy wymiana kaloryferów na regulusy/ viessmanny v6/ purmo i zmiejszenie pojemności wodnej instalacji odbije się na ekonomii zużycia gazu? wg moich obliczeń z nowymi kaloryferami pojemność układu nie powinna przekroczyć 30-40 l.- na które kaloryfery się zdecydować? Purmo i Viessmann są w zasadzie takie same. Regulusy to miedź, czyli to samo co rurki w układzie. Cena też podobna. Za wszystkie sugestie użytkowników będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts