Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustak max 29cm na ścianie fundamentowej 24cm

Recommended Posts

Witajcie. Mam pytanko jak układać pustaka max na ścianie fundamentowej? Czy kłaść go w osi ściany (czyli wystawać będzie po 2,5 cm z każdej strony) czy licować do wewnętrznej krawędzi ściany (wtedy przewieszenie będzie wynosić 5cm). Znajomy murarz twierdzi, że spokojnie może być dopuszczalne przewieszenie 5cm i że dużo większe obiekty buduje w taki sposób niż nasz niewielki domek z poddaszem użytkowym. Wyczytałem że dopuszczalne przewieszenie pustaka nad ścianą fundamentową wynosi 1/3 szerokości. W naszym przypadku 24/29 wynosi 83% więc oparcie na fundamencie jest większe niż te 2/3 szerokości pustaka. Proszę o opinie osób które mają u siebie pustaki max 29 lub porotherm 30 na ścianie 24 cm jak rozwiązane to mają u siebie. Pozdrawiam. Adam.

Ciekawe jakie będą odpowiedzi ?

Jeżeli zlicujemy od środka to uskok na cokole dosyć duży, chyba że ocieplenie cokołu porównywalne z resztą.

Jeżeli zlicujemy z zewnątrz, szkoda powierzchni domu.

:(

Zgadza się, przewieszenie dopuszczalne.

Witam u mnie murarze zrobili przewieszenie 5cm od strony zewnętrznej ponieważ poprzednia ekipa wymurowała ściany fundamentowe tak że na szerokości całego budynku brakowało 10cm (nie trzymali pionu). Z tym że jedne i drugie ściany były o szerokości 24cm, ale dom stoi i nic się nie dzieje ,takie przewieszenie jest dopuszczalne.

Dziękuję za odpowiedzi i czekam na więcej. Póki co skłaniam się jednak do osiowego ułożenia tego pustaka. Przemawia za mną przede wszystkim równomierny rozkład sił na takiej ścianie. Poza tym jest jeszcze kwestia instalacji. Jeśli będe kuł w ścianach pod rury puszki kable itp to wszystkie te bruzdy będą dodatkowo ścianę osłabiać od strony wewnętrznej. Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie.

Dziękuję za odpowiedzi i czekam na więcej. Póki co skłaniam się jednak do osiowego ułożenia tego pustaka. Przemawia za mną przede wszystkim równomierny rozkład sił na takiej ścianie. Poza tym jest jeszcze kwestia instalacji. Jeśli będe kuł w ścianach pod rury puszki kable itp to wszystkie te bruzdy będą dodatkowo ścianę osłabiać od strony wewnętrznej. Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie.

Słuszna uwaga. :yes:

Z trzech powodów. Po pierwsze taki był w projekcie, po drugie ma lepsze U a po trzecie był po prostu tańszy (trafiłem kozłowickiego po 2,38 z transportem i wyładunkiem) i taki już czeka na placu. Max 25 pójdzie na wewnętrzne nośne.

Ale rozchodzi mi się tylko o to czy go kłaść po środku czy wystawić na zewnątrz bo takie słyszę sposoby układania i czy wystawienie go o te 5 cm nie sprawi problemów z pękaniem itp. Pozdrawiam.