Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz dom, czyli budowa promyka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 161
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Pani architekt ma już wszystko zrobione. Czekamy tylko na warunki techniczne z Enea i można już składać wniosek o PnB:)

Wczoraj znaleźliśmy Pana, który nam zrobi projekt wjazdu na posesję.

Na środku wjazdu stoi słupek El-net. Wysłałam wczoraj pismo z prośbą o przesunięcie go, ciekawe co odpiszą. Hmmm, myślę, że możemy mieć z tym problem.

• 2 weeks później...

Nie ma pospiechu... Na razie musimy odrolnić ziemię, z czego będzie klika działek budowlanych, sprzedać, jedna sobie zostawić i dopiero budować. Jesli to nastapi do 5 lat, to będzie dobrze. Bo coś mi się obiło o uszy, że po odrolnieniu nie można sprzedać przez 5 lat. Tzn. mozna, ale płaci się gminie wysoki podatek, niestety. My mamy dom, duzy, ale mieszkamy z tesciową :(. I chciałabym mieć coś swojego. Na pewno będe śledziła Twój dziennik.

A kąt dachu zostawiacie taki jak jest czy zwiekszacie?

Pani architekt ma już wszystko zrobione. Czekamy tylko na warunki techniczne z Enea i można już składać wniosek o PnB:)

Wczoraj znaleźliśmy Pana, który nam zrobi projekt wjazdu na posesję.

Na środku wjazdu stoi słupek El-net. Wysłałam wczoraj pismo z prośbą o przesunięcie go, ciekawe co odpiszą. Hmmm, myślę, że możemy mieć z tym problem.

weronikka1

Ciekawi mnie jak jest w Waszym projekcie zrobione wejście na strych (u samej góry). Jakieś drzwi z odpowiednimi ściankami czy może jakoś inaczej?

Inwestor-1Mam nadzieję, że żadnych niespodzianek nie będzie:) Podobno się czeka cztery tygodnie, ale wiadomo jak to w urzędach. Ale nam się nie spieszy, odłożyliśmy budowę na wczesną wiosnę. I wtedy pełną parą ruszymy. Teraz i tak chcieliśmy tylko fundamenty zrobić. Jeżeli chodzi o schody,to nic nie zmienialiśmy i nie wiem jak to dokładnie z nimi jest. Ale zaczęliśmy się z mężem zastanawiać czy nie wstawić schodów wyciąganych,metalowych. Do drewnianych mogą się u nas doczepić,ponieważ w kotłowni chcemy piec na ekogroszek, czyli to jakieś niezgodne jest (chodzi o bezpieczeństwo). Spodobały mi się schody strychowe nożycowe - na allegro znajdziesz jak chcesz zobaczyć.

• 3 weeks później...
Zmiany w projekcie

Pierwsza to zrobienie szafy i powiększenie minimalnie kotłowni kosztem tego pomieszczenia gdzie znajduje się wc+prysznic.

A ja planuję zostawić to pomieszczenie i zrobic w nim pralnię - pralka, umywalka bądź brodzik i jakaś szafka na środki czystości.

Druga zmiana, to pomniejszenie spiżarki, co powiększy nam lekko kuchnię i utworzy w sieni szafę. Szafa w sieni będzie miała drzwi suwane, a w niej jedynie dookoła będą wieszaki na kurtki, a na dole dookoła półeczki na buty.

To jest świetny pomysł! Tylko czy spiżarka nie będzie zbyt mała? ile będzie miała metrów? Poza tym ja zrobiłabym drzwi do spiżarki z korytarzyka (ale nie z wiatrołapu, z tego przejścia między kuchnią a salolem- kuchnia będzie bardziej ustawna.

Taka garderoba w wiatrołapie to super sprawa. moja koleżanka ma taką. Oprócz wieszaków na kutki i szafek na buty ma także na jednej ze ścian małą wąską ławeczkę, żeby wygodnie było te buty zdjąć:). A masz może wizualny :)pomysł na tę szafę - garderobę?

No to jeszcze jeden mój pomysł (jak zaśmiecam Ci dziennik, to powiedz (napisz :)). Nie wiem, jak powiększyć wc, aby zmieścić prysznic, choćby mały - we wnęce, tylko jak ją zrobić?

O coś takiego mi chodzi. (od kogoś skopiowałam, ale nie pamietam, od kogo - sorry)

[ATTACH=CONFIG]67715[/ATTACH]

A może przenieść sie z moimi rozważaniami tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177019-Anatol-MGProjekt

Jak wolisz?

kabina1.jpg

Edytowane przez olinek okrąglinek

olinek okrąglinek Spokojnie nie zaśmiecasz mi dziennika. Gdybym nie chciała tu różnych opinii, to bym założyła osobny temat z komentarzami:)

Jeżeli chodzi o spiżarkę, to będzie miała 1.3m2, a szafa na przedpokoju 1.23m2, więc nie jest źle. Ja akurat w spiżarce chcę zmieścić półeczki od dołu do góry i chcę mieć miejsce na worek ziemniaków, warzywa czy też jakiś większy gar. Także nie musi być ona duża.

Jeżeli chodzi o ten daszek z tyłu domu, to my go zostawiamy. Mi się bardzo on podoba, a poza tym zawsze to jakiś kawałek zasłonięty przed deszczem. Także i w gorszą pogodę da się wyjść i popatrzeć na ogród czy też wypić kawę:)

Z prysznicem za bardzo nie pomogę, nie znam się na ty niestety.

Kolejne moje przemyslenia:

1) Garderoba w wiatrołapie ma "głębokosci" 1,10, a szerokości 1,4. Drążek z wieszakami na kurtki zajmuje ok. 55 cm. Zostaje niewiele miejsca. Nie mam pomysłu, jak to zaplanować....

2) Martwi mnie tez troszkę kuchnia, nie ma ściany, którą można by całą zabudować, chyba że na ścianie oddzielającej od salonu. Ale ty planujesz kuchnię otwartą na salon, prawda? A wejście do kuchni będziesz miała tylko przez salon?