מרכבה 29.09.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 (edytowane) No właśnie ... zawiodłem się bo liczbowo daje się wyprowadzić że to prawda ... a badania swoje ...ponieważ ...folia bąbelkowa niszczy ten efekt ... ponieważ ... więcej strat idzie przez przewodzenie ...coś jak by EPS'a przedzielić folią ... efekt żaden ...bez foli ... cdnjedna szczelina z folią daję ... R 0,66 m^2*K/W ... skrót ... ponieważ jeszcze zależy od emisyjności .. ale różnica będzie bardzo mała ...tak że liczbowo ... dało by dla 4 warstw ... 2,64 bardzo dobry wynik zgoła 10 cm EPS'a ...przy grubości ... koło 5 cm.. Miałem epizod z oknami ... tzn z szybą ... z obliczeń ... wynikało ... U 0,34 ... bardzo mało jak dla szyby ... z samym powietrzem ... sekret tkwił w powłokach nisko emisyjnych ...Różnica między obliczeniami ... a stanem faktycznym powstała w wyniku ...niedopatrzenia ..w jednym ustawieniu ,... ponieważ wynik z lab wyszedł ...U 0,47 też nieźle ...ale można osiągnąć to mniejszym kosztem...ponieważ było 5 szyb... i 4 komory ... W przypadku isoboostera ... jak pisałem efekt niweczy folia bąbelkowa ...i wychodzi ciut lepiej jak zwykły EPS... a to ze względu że tylko część promieniowania jest odbijane ...do teoretycznej mocy brakuje ... koło 45%... stąd efekt lepszy można zrobić...dając tą powłokę zatopioną w cieniutką folię ... co by powłoka alu się nie utleniała ...co nie jest takie bez zasadne ... np płyty CD ... Trafili w ślepą drogę ... a nie potrzebnie ... Edytowane 29 Września 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszaxs 29.09.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Znam osobę która uczestniczyła w testach Isoboostera w Instytucie Techniki Budowlanej gdzie po przeprowadzonych badaniach uznano to jako świetny materiał izolacyjny i wydano aprobatę techniczną Ja nie znam się na liczbach ale przeprowadzone badania wypadły pozytywnie, poza tym bardzo dobre opinie osób użytkujących są dla mnie dość istotne Nie wiem dlaczego tak Pan krytykuje tę formę ocieplenia i zniechęca osoby, które zastanawiają się nad Isoboosterem może warto spróbować, porównać w użytkowaniu z innymi materiałami a dopiero później krytykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.09.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Nie wiem dlaczego tak Pan krytykuje tę formę ocieplenia i zniechęca osoby, które zastanawiają się nad Isoboosterem może warto spróbować, porównać w użytkowaniu z innymi materiałami a dopiero później krytykować. Porównanie w użytkowaniu ... dość ciężka sprawa Nie potępiam ... tylko widzę że w ślepą drogę zabrnęli ... ja widząc te liczby wiem ... co oznaczają http://www.isobooster.pl/specyfikacja_techniczna.php widać na wykresie ... dokładnie zgadza się z wyliczeniami ... fizyka budowli budownictwo ogólne TOM II ...str 134 . Przy zastosowaniu takiego sposobu, uzyskano wartości współczynnika oporu cieplnego R odpowiednio: dla ISOBOOSTERT2 – 1,45 (m *K/W), a dla ISOBOOSTERT1 - 1,15 (m *K/W). 1,25 m^2*K/W ... daje około 4 cm styropianu lambda 0,04 W/mK ... czyli te 1,45 ... będzie koło 5cm EPS'a ... grubość izolacji z isoboostera 4cm ... a tak być nie musi... co widać po wykresie ... użycie folii w szczelinie taka jak tam przedstawiono dało ... R ... ponad 0,7 m^2*K/W... po stronie ciepłej... trafili w ślepą drogę ... ponieważ robiąc warstwę z 5mm szczeliną uzyskamy efekt ... o oporze R 2.0. m^2K/W ... co daje około 8cm... styropianu ... mając warstwę ... około 25 mm ... proste ...da się ? błąd tkwi w folii...zwiększa o około 45% przewodność ...stąd tak owe liczby. Wystarczy że folia nie jest dobrze rozdzielona ... z czym mamy do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszaxs 29.09.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Przepraszam ale niezbyt rozumiem o co chodzi w tym zdaniu "Wystarczy że folia nie jest dobrze rozdzielona ... z czym mamy do czynienia" O jakie rozdzielenie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.09.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 (edytowane) Przepraszam ale niezbyt rozumiem o co chodzi w tym zdaniu "Wystarczy że folia nie jest dobrze rozdzielona ... z czym mamy do czynienia" O jakie rozdzielenie chodzi? o taką rozdzielność aby jedna warstwa foli nie stykała się z drugą ... inaczej efektywność równała by się jednej warstwie takiej że foli. I właśnie ta folia bąbelkowa widać źle rozdziela ... te folie ... sprowadza się do efektu jak by zrobić przekładaniec ... z styropianu ... stąd lepiej jak między foliami nie ma wypełniacza ... tak jak w oknach ... Jak pisałem mi dla 5 szyb w tym 3 co mają powłoki low E ... udało się uzyskać ... wynik U 0,47 ... W/m^2*K .. co daje opór cieplny równy 2,06 ... m^2*K/W... co daje około 8cm EPS'a... tak że to nie jest tylko teoria ... aby nie być goło słony . Wniosek nasuwa się sam ... jeśli w oknie przy warstwie powietrza 16mm ... da się osiągnąć takie wartości ... to czemu nie można tego zrobić ... dla powłok ... z folii ... jest i obliczone w programie ... i doświadczalnie potwierdzone ... no jakie to efekty daje ... bodaj jedna warstwa ..takiej że folii ... z alu... jeśli ściana ma opór cieplny koło R 1,25 ... standard z końca lat 80... U ściany około 0,7 ... to dodanie warstwy ... o oprze ... 0,66 ... jak by nie było ... prawie połowę poprzedniego oporu ... i jak ma nie poprawić osiągów ... poprawi ... Wniosek jest prost... kto ma chęci poszuka sobie foli alu zabezpieczonej ... folią PE... i zrobi ... sobie kanapkę jaką będzie chciał ... różnica będzie w ... oprze zastępczym pustki powietrznej ... przy czym kres ... przyrostu .. oporu jest dla około 20mm ... dając po 1cm... opór jednej przestrzeni ... około 0,6 ... m^2*K/W ... oczywiście z folią/alu ... bez tego foli 1cm daje około 0,12 Edytowane 29 Września 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszaxs 29.09.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Isobooster montuje się z co najmniej 2 cm szczeliną między warstwami Cytat ze strony producenta "Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na zachowanie 2-centymetrowych szczelin powietrznych by zapewnic własciwe parametry odbicia promieniowania cieplnego" Być może ma Pan rację w swoich teoriach, obliczeniach, wyliczeniach itp Mnie przekonała praktyka Maty już czekają na montaż Niestety nie udało się zacząć w sobotę tak jak obiecywałam ale w najbliższym czasie startujemy Pozdrawiam zwolenników i przeciwników Isoboostera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielecki 29.09.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Mam pytanie skąd bierze sie owo promieniowanie które to isobooster tak skutecznie odbija, zwłaszcza na poddaszu,? Chyba nie od komina nagrzanego do 100 stopni:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.09.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Wszystko co ma jakąś energię ... a ją ma ... bo te 309,615 K ... nad zero bezwzględne.I każde ciało ... emituję energię cieplną ... warunek musi być to ośrodek przeźroczysty. cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielecki 29.09.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Ale co emituje podczerwień na poddaszu w stopniu usprawiedliwiającym jego odbijanie, Sciany, podłoga, komin emitują sladowe ilosci promieniowania a do dachu dochodzi jeszcze mniej. Zakładam że nie ma tam pierwotnego (porządnego) żródła podczerwieni typu koza żeliwna, bo nawet jeżeli jest tradycyjny kaloryfer to reflektory stosujemy w bezpośrednim jego sąsiedztwie- wydziela on stosunkowo mało promieniowania żeby je był sens odbijać na odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.09.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 hmmm...wszystko co jest na poddaszu zostało kiedyś np "nagrzane" i teraz .. część ciepła ulatuje ... przez promieniowanie ... część przez konwekcję, część przez przewodzenie.Płyta Gk... np "świeci" w kierunku ... np foli z powłoką z alu ... ta jest wstanie tego promieniowania dalej przekazać x ... i tak to odbywa ... ponieważ płyta gk ... ma emisyjność np 0,9 ... a folia ...0,05.A tak owe wymiany odbywają się w ośrodkach "przeźroczystych np powietrze ... szyby itp... inaczej jak dwa ciała się stykają mamy do czynienia z przewodzeniem .Oczywiście ... w mikro skali też zachodzą te zjawiska ... np w wełnie mineralnej.. w bardzo małych przestrzeniach ... jednak to jest pierdółka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielecki 29.09.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Wszystko się zgadza z tą fizyką wskażnikami itp. tylko chodzi o żródło promieniowania podczerwonego na poddaszu bo np podłoga o temperaturze 20 stopni wydziela marginalne ilosci promieniowania, wiec co chcemy odbijać tą nieszczesną folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.09.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 W tym sens że nie potrzeba źródła...w tak dobitnym stopniu jakim jest koza, farelka itp... zatrzymujemy to co emituje każde ciało posiadające energię. i chodzi o dalsze przekazywanie ... jak by tak nie było to byś siebie nie widział w kamerze termowizyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielecki 29.09.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Nie prawda, nie zatrzymujemy wszystkiego, zatrzymujemy to co jest ekonomicznie uzasadnione. Przecież nie izolujemy żarówki żeby nie promieniowała na scianę bo promieniowania tego jest tak mało że rachunek ekonomiczny tego nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielecki 29.09.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Widzę siebie w kamerze termowizyjnej ale to nie znaczy że wydzielam tyle promieniowania że trzeba odbijać je od dachu żebym nie złapał chrypki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.09.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Widzę siebie w kamerze termowizyjnej ale to nie znaczy że wydzielam tyle promieniowania że trzeba odbijać je od dachu żebym nie złapał chrypki jest to element .... strat ciepła ... ok... równie dobrze można to zatrzymać przez materiał o wysokim oporze termicznym typu EPS. czyt styropian. Rozpatruję sytuację gdy nie ma innej izolacji niż folie refleksyjne ... które też mogą tak ową rolę spełnić ... wymagają niestety pustki powietrznej w okolicach tego co jest w szybach zespolonych. I właśnie okno jest tu doskonałym przykładem że "ciepło" można zatrzymywać nie tylko izolacją typu styropian ... ale tak że właśnie powłokami niskoemisyjnymi. bez nich każde współczesne okno nie różniło by się niczym w szybach od ... starych okien skrzynkowych. Między bajki można włożyć rolę gazu ... wypełniającego ... pierwsze skrzypce grają powłoki niskoemisyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.09.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Znam osobę która uczestniczyła w testach Isoboostera w Instytucie Techniki Budowlanej gdzie po przeprowadzonych badaniach uznano to jako świetny materiał izolacyjny ... Kolejny "pusty" użytkownik forum przedstawiający się jako niby nie autor Isoboostera ... Ile jeszcze takich kont na FM człowieku założysz ? Żenujące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszaxs 30.09.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) Kolejny "pusty" użytkownik forum przedstawiający się jako niby nie autor Isoboostera ... Ile jeszcze takich kont na FM człowieku założysz ? Żenujące... Nie życzę sobie obrażania mnie!!!!!!! To że do ocieplenia użyję Isoboostera nie znaczy że jestem pustym człowiekiem Taki jest mój wybór i chyba należy to uszanować, a forum jest po to aby dzielić opinie i rozmawiać a nie tylko krytykować innych Zenujące jest takie chamstwo i brak szacunku do ludzi Edytowane 30 Września 2013 przez myszaxs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.10.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) Barth3z kolega się zachamił w temacie domów 0-20 ... i widać że go pan TB zmęczył . Starałem się merytorycznie uzasadnić ... że tak owa izolacja ma sens ... choć badania wyszły ... tożsame z warstwą EPS'a grafitowego ... właśnie przez tą folię ... która nie separuje idealnie warstw ... foli ... Dobitne przykłady dostarczają szyby okienne ... stąd zalecam ... aby dawać folię bąbelkową 1x ... + warstwa alu przerwa 12-22mm i znowu ... w tedy przyniesie lepszy efekt jak ... sklejona ... w pakiet ... http://www.folda.pl/katalog/categories/folie-paroizolacyjne/folie-paroizolacyjne-z-aluminium-pe-al coś podobnego szukaj... wujek google takie zapodał .. jedno z pierwszych ... jak zrobisz 10 takch warstw opór powinien wynieść około 6,6 m^*K/W ... co daje 25 cm izolacji ... o lambdzie 0,04 W/m*K ... lub gorzej ... ale będzie cieńsza warstwa co 5mm.... a wynika to z zastępczego oporu pustki powietrznej dla 5mm ... optimum to 16-18 mm potem utrzymuje się na stałym poziomie ... co można też na isoboosteże zobaczyć .. w spec technicznej ... Edytowane 1 Października 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszaxs 01.10.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Barth3z kolega się zachamił w temacie domów 0-20 ... i widać że go pan TB zmęczył . Starałem się merytorycznie uzasadnić ... że tak owa izolacja ma sens ... choć badania wyszły ... tożsame z warstwą EPS'a grafitowego ... właśnie przez tą folię ... która nie separuje idealnie warstw ... foli ... Dobitne przykłady dostarczają szyby okienne ... stąd zalecam ... aby dawać folię bąbelkową 1x ... + warstwa alu przerwa 12-22mm i znowu ... w tedy przyniesie lepszy efekt jak ... sklejona ... w pakiet ... http://www.folda.pl/katalog/categories/folie-paroizolacyjne/folie-paroizolacyjne-z-aluminium-pe-al coś podobnego szukaj... wujek google takie zapodał .. jedno z pierwszych ... jak zrobisz 10 takch warstw opór powinien wynieść około 6,6 m^*K/W ... co daje 25 cm izolacji ... o lambdzie 0,04 W/m*K ... lub gorzej ... ale będzie cieńsza warstwa co 5mm.... a wynika to z zastępczego oporu pustki powietrznej dla 5mm ... optimum to 16-18 mm potem utrzymuje się na stałym poziomie ... co można też na isoboosteże zobaczyć .. w spec technicznej ... Są jednak osoby na tym forum z którymi można kulturalnie podyskutować Dzięki Wracając do Isoboostera nie wiem jak wyobrażasz sobie umocowanie tylu warstw folii oddzielonej od siebie (bo zrozumiałam że chodzi o oddzielenie od siebie każdej folii i zrobienie odstępu ) Warstwy folii w matach nie są ze sobą zgrzane każda jest oddzielnie połączone są tylko brzegi co kilkadziesiąt cm żeby wszystko trzymało się razem. Ja zamierzam położyć matę T2między krokwie z 2 cm odstępem od poszycia dachu następnie odstęp 2 cm i drugą matę T2 na krokwie Tak była wykonana izolacja w domu gdzie oglądałam zamontowany Isobooster i właściciele bardzo zadowoleni My niebawem zaczynamy układać niestety w tym roku dom będzie jeszcze nieogrzewany więc nie wiem czy będę mogła sprawdzić izolacyjność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 (edytowane) Nie życzę sobie obrażania mnie!!!!!!! To że do ocieplenia użyję Isoboostera nie znaczy że jestem pustym człowiekiem Taki jest mój wybór i chyba należy to uszanować, a forum jest po to aby dzielić opinie i rozmawiać a nie tylko krytykować innych Zenujące jest takie chamstwo i brak szacunku do ludzi Napisałem "pusty" (w cudzysłowie) użytkownik forum a to nie to samo co pusta blondynka . Puste w tym przypadku oznacza kolejne konto założone przez producenta Isoboostera. Jak przeglądniesz posty tego wątku to zauważysz, że wszystkie pozytywne opinie tego materiału pochodzą od forumowiczów, którzy zarejestrowali się chyba tylko po to, żeby wychwalać isoboostera (twoje posty też dotyczą praktycznie tylko tego wątku). Co można w takiej sytuacji myśleć ? Edytowane 7 Października 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts