rutramonk 22.04.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam,zawsze możecie użyć zwykłej folii bąbelkowej. Ja bym się nie odważył podjąć takiego ryzyka. A przede wszystkim chciałem pokazać co się dzieje z wełną po kilku latach. Pogadajcie z wykonawcami z dużym doświadczeniem i takimi, którzy nie siedzą w kieszeni u wełniarzy.Ja tu nic nie promuję, ale radzę się zastanowić przed użyciem właśnie wełny jako ocieplenia. Ja mam akurat isobooster i spełnia on moje oczekiwania, ale są też pewnie inne alternatywne rozwiązania.A swoją drogą najbardziej sceptyczni są ci,którzy nawet tych materiałów na oczy nie widzieli.Wszystkim Miłego Dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 23.04.2013 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 A skąd wiesz co.się będzie działo z folią po paru latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutramonk 24.04.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 A skąd wiesz co.się będzie działo z folią po paru latach? Nie wiem co może się dziać. Wodą nie nasiąknie (jak wełna), bo to polietylen, nie opadnie bo jest dokładnie przymocowany, nie zagrzybieje i nie wiem co tam jeszcze mogłoby mnie niepokoić. Mają testy na trwałość na 70 lat. Wystarczy. Na zachodzie używają takich materiałów od lat, a u nas tylko wątpliwości i lęki bo to "nowość". Jaka to nowość? Poszukajcie w sieci. Są materiały anglojęzyczne. Technologia ma swoje początki pół wieku temu. A jak ktoś boi się nowoczesności to jest tak szeroka gama materiałów i innych wełen, że jest z czego wybierać. "Wolnoć Tomku..." jak pisał poeta. Wszystkim miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 29.04.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 no tak ale u siebie masz działanie promieni uv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 29.04.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Sorry ale nie mogę edytować na komórce. Chodzi o to że folie niszczy promieniowanie uv. Chociaż swego czasu były w sprzedaży systemy nibco. Rury do wody łączone na klej.gwarancja niby 50 lat ale pękały zwyczajnie pi kilku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUR 20.07.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 I co czy ktoś ma jakieś doświadczenie w ociepleniu isoboosterem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUR 21.07.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Ponawiam pytanie czy ktoś ma jakieś doświadczenie w ociepleniu isoboosterem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszaxs 22.09.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Witam!!! Zdecydowaliśmy ocieplić poddasze matami ISOBOOSTER Po kilku wieczorach spędzonych na szukaniu informacji w internecie (niestety jest ich niewiele, ale nikt z osób które ociepliły tą metodą nie napisał nic złego wręcz przeciwnie same pozytywy), oraz po oględzinach poddasza już ocieplonego i użytkowanego zdecydowaliśmy że wybieramy Isobooster. Łatwość montażu powoduje obniżenie kosztów robocizny ponieważ położymy to sami Cena dosyć przystępna porównując cenę bardzo dobrej wełny jaką mieliśmy w planach położyć. Trwałość, parametry, obrazy z kamery termowizyjnej oraz opinię osoby która ma to u siebie w domu przekonały nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 22.09.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 witam, możesz mi powiedzieć gdzie, u kogo oglądałeś takową izolację? chciałbym podjechać i samemu wykonać badanie termowizyjne - mam możliwość użycia urządzenia do badania dzięki z góry na namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.09.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) Witam!!! Zdecydowaliśmy ocieplić poddasze matami ISOBOOSTER Po kilku wieczorach spędzonych na szukaniu informacji w internecie (niestety jest ich niewiele, ale nikt z osób które ociepliły tą metodą nie napisał nic złego wręcz przeciwnie same pozytywy), oraz po oględzinach poddasza już ocieplonego i użytkowanego zdecydowaliśmy że wybieramy Isobooster. Łatwość montażu powoduje obniżenie kosztów robocizny ponieważ położymy to sami Cena dosyć przystępna porównując cenę bardzo dobrej wełny jaką mieliśmy w planach położyć. Trwałość, parametry, obrazy z kamery termowizyjnej oraz opinię osoby która ma to u siebie w domu przekonały nas. tak nas też przekonałeś swoimi dwoma postami na forum tak owa folia jest ok ... pod warunkiem że kosztulje do 6 zł za 1m^2 ... Następne pytanie rodzi się ... jak przeźroczysta jest ta folia ? czy robi dokładnie to co pustka powietrzna ? tylko w tedy te warstwy foli mają sens ... inaczej ... można sobie pomarzyć W wypadku ISOBOOSTER ze względu na niejednorodność materiałową produktu, trudno jest określić współczynnik przewodzenia ciepła λ. Dla celów porównawczych jednak, podajemy ten parametr jako wypadkową z uzyskanej w badaniach wartości oporu cieplnego i przekroju poprzecznego. tak nie da się Ważne aby pamiętać, że dla uzyskania optymalnych parametrów odbicia promieniowania cieplnego, po zewnętrznych stronach układu mat należy zachować szczeliny powietrzne. Między matami np. w zestawie T2+T2 nie trzeba zostawiać wolnej przestrzeni. Poszczególne warstwy mogą do siebie szczelnie przylegać. Pokazuje to poniższy schemat. nawet jak jest tam 1cm powietrza ...w takie postaci że jest czysta lambda ... dla niego czyli 0,02 W/m*K ... to daje R 0,5 m^2*K/W plus wartość wartość oporu dzięki powłoce nisko emisyjnej ... koło 0,4 m^2*K/W . co daje R 0,9 m^2*K/W... Czyli liczbowo miało by to sens ... pod warunkiem że .. pustka powietrzna ... będzie mogła być zastąpiona lambdą o wartości jak dla nieruchomego powietrza... co nie jest do końca możliwe ... np XPS.... ma jeszcze mniejsze przestrzenie. To samo uzyskamy ... dając zwykłą folię bąb ... i na to folię alu ... chodzi o koszt ... co z tego że rozwiązanie ... jest liczbowo zachęcające ...skoro cena będzie się równać np 20zł ... m^2 ... za 4- 6 zł ... kupuję ... dobra na paroizolację Edytowane 23 Września 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszaxs 24.09.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 tak nas też przekonałeś swoimi dwoma postami na forum tak owa folia jest ok ... pod warunkiem że kosztulje do 6 zł za 1m^2 ... Następne pytanie rodzi się ... jak przeźroczysta jest ta folia ? czy robi dokładnie to co pustka powietrzna ? tylko w tedy te warstwy foli mają sens ... inaczej ... można sobie pomarzyć tak nie da się nawet jak jest tam 1cm powietrza ...w takie postaci że jest czysta lambda ... dla niego czyli 0,02 W/m*K ... to daje R 0,5 m^2*K/W plus wartość wartość oporu dzięki powłoce nisko emisyjnej ... koło 0,4 m^2*K/W . co daje R 0,9 m^2*K/W... Czyli liczbowo miało by to sens ... pod warunkiem że .. pustka powietrzna ... będzie mogła być zastąpiona lambdą o wartości jak dla nieruchomego powietrza... co nie jest do końca możliwe ... np XPS.... ma jeszcze mniejsze przestrzenie. To samo uzyskamy ... dając zwykłą folię bąb ... i na to folię alu ... chodzi o koszt ... co z tego że rozwiązanie ... jest liczbowo zachęcające ...skoro cena będzie się równać np 20zł ... m^2 ... za 4- 6 zł ... kupuję ... dobra na paroizolację WITAM Na forum jestem kilka dni dlatego mam tylko dwa posty a jeśli chodzi o Isobooster to nie zamierzałam nikogo przekonywać do czegoś czego sama jeszcze dobrze nie znam tak jak pisałam widziałam jak wygląda Isobooster położony na poddaszu oraz rozmawiałam z ludźmi którzy tak właśnie ocieplili poddasze i to mnie przekonało a cena dokładnie 19 zł może i jest wygórowana, ale jeśli parametry mają być bardzo dobre to nie można tego nazwać wysoką ceną nawet za folię bąbelkową Tak czy inaczej ja tą metodą ocieplam u siebie i bardzo chętnie za rok czy dwa podzielę się wrażeniami z użytkowania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 24.09.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 a masz jakieś zdjęcia prac u siebie i możesz je wrzucić na forum? chętnie bym obejrzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.09.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Tak jak się obawiałem cena ... właśnie ta cena ... chyba że ... pomyślimy że to dodatkowy gratis ... i paroizolacja ... za około 5-6 zł tyle to powinno wartować ... sorry ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszaxs 25.09.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 a masz jakieś zdjęcia prac u siebie i możesz je wrzucić na forum? chętnie bym obejrzał Jeśli nic się nie zmieni to zaczniemy układać w sobotę i na pewno wstawię zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.09.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Ja widzę dla tego materiału całkiem inne zastosowanie ... gdzie każdy cm się liczy ale sza... A przy izolowaniu ... dachów ... to tak po środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.09.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Na all.. aluminiowa folia bąbelkowa kosztuje 3zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.09.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Na all.. aluminiowa folia bąbelkowa kosztuje 3zł/m2 :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2: :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2: tom się uradował ... tak jak czułem to powinno kosztować z 6zł... za dwie warstwy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszaxs 29.09.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2: :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2: tom się uradował ... tak jak czułem to powinno kosztować z 6zł... za dwie warstwy ... Śmieszne to jest to kiedy na jakiś temat wypowiadają się osoby które nie widziały nigdy jak wygląda Isobooster Wyjaśniam: mata ISOBOOSTER T2 składa się z ośmiu warstw folii bąbelkowej przełożonej czterema warstwami folii aluminiowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.09.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 (edytowane) Śmieszne to jest to kiedy na jakiś temat wypowiadają się osoby które nie widziały nigdy jak wygląda Isobooster Wyjaśniam: mata ISOBOOSTER T2 składa się z ośmiu warstw folii bąbelkowej przełożonej czterema warstwami folii aluminiowej. Pozdrawiam Ze względu na brak europejskich norm określających sposób testowania termoizolacji refleksyjnych, badania przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych, metodami przewidzianymi dla izolacji tradycyjnych, ograniczających przewodzenie ciepła (badanie aparatem hot plate). Przy zastosowaniu takiego sposobu, uzyskano wartości współczynnika oporu cieplnego R odpowiednio: dla ISOBOOSTERT2 – 1,45 (m *K/W), a dla ISOBOOSTERT1 - 1,15 (m *K/W). ha ... no ...to ja już pytani nie mam ... zwykłe najzwyczajniejsze oszustwo a skąd ? ponieważ ... jak by ktoś ... wiedział jak działa izolacja ... refleksyjna ... to ... by wiedział że ta folia nie pomaga ... działa jak zwykły EPS... czego mamy dowód ... Folia musiała by być zawieszona czysto w powietrzu !!! Dla potrzeb dopuszczenia naszych produktów do obrotu na terenie Polski (uzyskania Aprobaty Technicznej), wykonano także badania w Instytucie Techniki Budowlanej w Warszawie. Ze względu na brak europejskich norm określających sposób testowania termoizolacji refleksyjnych, badania przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych, metodami przewidzianymi dla izolacji tradycyjnych, ograniczających przewodzenie ciepła (badanie aparatem hot plate). Pierdoły a okna to niby jak się bada ? jak ktoś nie wie to zapraszam na PRz Edytowane 29 Września 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszaxs 29.09.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Ok to dlaczego osoby użytkujące Isobooster tak go chwalą? Gdyby było coś nie tak to na pewno znalazłaby się gdzieś taka opinia Ja przeszukałam wiele stron w internecie i nikt nic złego nie napisał oprócz osób, które negatywnie podchodzą do tego tematu i krytykują coś czego nie przetestowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts