Jerzy L. 24.02.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Pytanie do ekspertów: kupiłem dom z dachem z płyty obornickiej i chciałbym go zmienić bo wygląda paskudnie.Czy da się na nim bezpośrednio zamocować łaty i blachodachówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 24.02.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Da się. A jaki masz spadek ?. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy L. 25.02.2011 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Tak na oko jakieś 38-40 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.02.2011 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Problem w tym, że ta płyta to blacha o grubości 0,5 mm pianka i blacha 0,5 mm. Jaka więc jest skuteczność takiego mocowania? Należałoby zastosować kontrłaty grubości 5 cm mocowane długimi wkrętami na przestrzał i do nich mocować łaty również wkrętami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy L. 28.02.2011 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Dzięki za informację. Znaczy...wykonalne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 28.02.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 prawdę mówiąc nie wiem po co łaty , można bezpośrednio przykręcić blachówkę do płyty warstwowej chyba że upierasz się na przestrzeń wentylacyjną ale raczej nie potrzebujesz jej od tej strony dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.02.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 On nie ale blachodachówka tak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 01.03.2011 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 prawdę mówiąc nie wiem po co łaty , można bezpośrednio przykręcić blachówkę do płyty warstwowej chyba że upierasz się na przestrzeń wentylacyjną ale raczej nie potrzebujesz jej od tej strony dachu. Widziałem dachy zerwane przez wichurę, gdzie blacha była zrywana razem z łatami mocowanymi pięciocalowymi gwoźdźmi. A co dopiero blacha 0,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 01.03.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Widziałem dachy zerwane przez wichurę, gdzie blacha była zrywana razem z łatami mocowanymi pięciocalowymi gwoźdźmi. A co dopiero blacha 0,5. jak przyjdzie huragan , to co za różnica czy blachę z dachu zerwie czy też cały dach wyrwie z murłatami. A na normowy wiatr takie mocowanie będzie wystarczające. O ile oczywiście same płyty warstwowe są prawidłowo dobrane i mocowane co wymaga ekspertyzy a nie głosów z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 01.03.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Przeprowadziłeś taką ekspertyzę? Że z czystym sumieniem polecasz ten sposób montażu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 01.03.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Przeprowadziłeś taką ekspertyzę? Że z czystym sumieniem polecasz ten sposób montażu.. winiu1, jak przeczytasz ze zrozumieniem o czym pisałem to Ci odpowiem ile zrobiłem w swoim życiu ekspertyz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 02.03.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Załóżmy że płyty i konstrukcja są ok. Przychodzi nie normalny wiatr i blacha razem z wkrętami odlatuje, ale tak się nie stanie no bo ty w końcu jesteś ekspertem. A jeśli chodzi o te zerwane dachy to chodzi o to, że konstrukcja nie została naruszona tylko zerwało poszycie, więc jak by było porządnie zamocowane to by tę próbę przetrwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts