Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płatew stalowa C 240 na więźbie

martinflash

Recommended Posts

w projekcie (na załączonym rysunku) domu o wymiarach 9x14 mam na więźbie 2 płatwie stalowe (pospawane do czoła po dwa ceowniki C240) o długości 14m!

czy projektant nie przesadził z tymi płatwiami?

na około takie same połacie i nikt nie ma takich "szyn kolejowych" w projekcie tylko ja

nie dosyć że to będzie kosztowało z 8 000 zł to jeszcze dźwig bo sam nie uniosę

czy można to zastąpić podciągami z betonu B30? położę krokwie, zrobię deskowanie i zbrojenie i beton B30?

czy to zda egzamin?

Edytowane przez martinflash

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość zibik_eng
w projekcie (na załączonym rysunku) domu o wymiarach 9x14 mam na więźbie 2 płatwie stalowe (pospawane do czoła po dwa ceowniki C240) o długości 14m!

Dom ma 14 metrów to i płatwie tyle mają... pokazałeś jeden przekrój i co? Dach pracuje w 3 wymiarach - nie ma informacji czy te pławie są podparte słupkami na tych 14 metrach czy też nie... i tak dalej....

czy projektant nie przesadził z tymi płatwiami?

Zapytaj projektanta - on ma obliczenia i wiedzę jak twój konkretny dach pracuje...

na około takie same połacie i nikt nie ma takich "szyn kolejowych" w projekcie tylko ja

nie dosyć że to będzie kosztowało z 8 000 zł to jeszcze dźwig bo sam nie uniose

I co z tego że do okoła są takie same połacie dachów? Ważny jest układ konstrukcyjny który w każdym budynku jest INDYWIDUALNY i od niego zależą zastosowane przekroje.

Istnieje też druga możliwość - twój projektant nie posiada podstawowej wiedzy i stąd takie "babole" jak okno włażące w sufit... "JĘDKA" zamiast poprawnej JĘTKI, kota wysokościowa +8.00 (która niewiadomo czego dotyczy - poziom kalenicy jak widać z przekroju jest wyżej...), brak opisu zastosowanej murłaty, zaznaczony kąt 40stopni który nie jest dociągnięty do krokwi dach ma większy kąt (celowo pod warunki zabudowy?).

Ogólnie twój przekrój wygląda jakby został narysowany przez studenta 1szego roku, który musi się jeszcze duuuuuuuuużo nauczyć.... Projekt był okazyjnie TANI?

czy można to zastąpić podciągami z betonu B30? położę krokwie, zrobię deskowanie i zbrojenie i beton B30?

czy to zda egzamin?

Nie nie można... chyba że uprawniony projektant przeliczy, narysuje, podpisze swoje obliczenia i przyłoży pieczątkę...

Edytowane przez zibik_eng

Dom ma 14 metrów to i płatwie tyle mają... pokazałeś jeden przekrój i co? Dach pracuje w 3 wymiarach - nie ma informacji czy te pławie są podparte słupkami na tych 14 metrach czy też nie... i tak dalej....

te okna i resztę trzeba zmienić :),

podsyłam rzut z góry, każda płatew podpiera się dodatkowo w 2 punktach, są to ściany nośne które idą od samej ławy fundamentowej

platew stalowa C240top.jpg

Gość zibik_eng
podsyłam rzut z góry, każda płatew podpiera się dodatkowo w 2 punktach, są to ściany nośne które idą od samej ławy fundamentowej

rozpietość ~8 metrów od ściany do ściany bez podparcia -->2Ceowniki stalowe.

Gość zibik_eng
czyli belki żelbetowe jak wykonam to nie mogą być? 0,25 x 0,25 x 14m ?

dobrze zazbroję i beton B30 konstrukcyjny

Jak Ci projektant przeliczy, podpisze i podbije obliczenia i rysunki to mogą być i ze szkła...

Ty chcesz zrobić bez projektu czyli wykonać SAMOWOLĘ BUDOWLANĄ stąd twoje głupie pytania...

Co rozumiesz przez "dobrze zazbroję"?

4x12mm, 8x16 mm, 16x25mm ?? Pręty z jakiej stali? A0, AI, AII, AIII, AIIIN i jakiego gatunku? Strzemiona to samo w jakich rozstawach, jakie średnice, jaka stal?

Beton B30... a moze B37 a moze 20stka starczy? Czy przekrój 25x25 wystarczy? Kto to wie... Wykonanie beleczek bez projektu na których będzie się opierać cała konstrukcja dachu może się skończyć poskładaniem całej konstrukcji w ekstremalnym przypadku może ktoś przy tym zginąć. Wtedy prokuratura zacznie "pytać" dlaczego zostało wykonane niezgodnie z projektem.

Zastanów się czy warto ryzykować kilka złotych i "oszczędzać" dla życia w niepewności czy się kiedyś dach nie zawali.

Druga sprawa - gdzie znajdziesz kierownika budowy który wpisze w dziennik "dach wykonany zgodnie z projektem", nikt nie zaryzykuje swoich uprawnień dla marnych kilku stów.

I tak dalej i tak dalej.... pytań od liku dla kogoś kto nie ma wymaganej obowiązującej prawem dokumentacji.

koszt projektu = 3-5 % kosztu budowy

tak, tylko ze koszt będzie 300 000 zł i mam gościowi dać 15 000 zł za kilka dni roboty? gotowe projekty są po 1500 zł ale nie można znaleźć tego co się szuka,

rozumiem dać projektantowi 5000 zł to jeszcze OK ale 15 000 to rozbój w biały dzień za parę dni pracy.

Gość zibik_eng
tak, tylko ze koszt będzie 300 000 zł i mam gościowi dać 15 000 zł za kilka dni roboty? gotowe projekty są po 1500 zł ale nie można znaleźć tego co się szuka, rozumiem dać projektantowi 5000 zł to jeszcze OK ale 15 000 to rozbój w biały dzień za parę dni pracy.

Nie "gościowi" a min 4-rem (architekt, konstruktor, instalator, elektryk)... za tą cene otrzymujesz PROJEKT BUDOWALNY i WYKONAWCZY.

Co z tego że gotowiec kosztuje 1500 zł? To jest tylko papier który aby nabrał mocy prawnej trzeba adoptować do warunków lokalnych (przeprojektować fundamenty, izolacje, konstrukcje dachu pod strefe śniegową etc etc) koszt 3-5 tys + wrysowanie w mapkę + projekt przyłączy + projekt zjazdu na drogę publiczą... kolejne koszta. I służy tylko i wyłącznie do uzyskania pozwolenia na budowę - z PB !!! nie wolno budować !!! + koszt projektu wykonawczego....

Ludzie z PB próbują budować i kończy się ogólnym płaczem na forach typu murator bo .... tego nie ma.. tam tego nie ma... głupie pytania jakie zbrojenie wstawić w fundament, belki stropy... ile zamówić stali, ile drewna etc ete

TYCH RZECZY NIE MA I NIE BĘDZIE W PROJEKCIE BUDOWLANYM te informacje i rozrysowane wszystkie detale rozwiązań są w projekcie wykonawczym (Pani w urzędzie nie interesuje ile prętów zbrojeniowych ma płyta fundamentowa czy jak prawidłowo zamotować okna aby nie było mostków termicznych...)

Brak projektu wykonawczego = PROBLEMY na własne życzenie podczas budowy jak i późniejszej eksploatacji....

Ps. Nie znam żadnego projektanta któremu udałoby się zaprojektować dom w "kilka dni"

Ps. Nie znam żadnego projektanta któremu udałoby się zaprojektować dom w "kilka dni"

AUTO CAD?

Posłuchaj, gdybym zarabiał 30 000 zł i więcej miesięcznie to bym ani razu nie zagościł na tym forum tylko bym zlecił robotę i tylko odbiór o wyznaczonym czasie mnie interesował. J jestem zmuszony tak jak większość na tym forum budować systemem gospodarczym i każdy grosz się liczy. Jeżeli dl ciebie 30 000 zł to norma to musisz mieć pałac warty co najmniej 1 i sześć zer i jeszcze zapewne dodasz że to norma i taniocha.

Co z tego że gotowiec kosztuje 1500 zł? To jest tylko papier który aby nabrał mocy prawnej trzeba adoptować do warunków lokalnych (przeprojektować fundamenty, izolacje, konstrukcje dachu pod strefe śniegową etc etc) koszt 3-5 tys + wrysowanie w mapkę + projekt przyłączy + projekt zjazdu na drogę publiczą... kolejne koszta. I służy tylko i wyłącznie do uzyskania pozwolenia na budowę - z PB !!! nie wolno budować !!! + koszt projektu wykonawczego....

Ludzie z PB próbują budować i kończy się ogólnym płaczem na forach typu murator bo .... tego nie ma.. tam tego nie ma... głupie pytania jakie zbrojenie wstawić w fundament, belki stropy... ile zamówić stali, ile drewna etc ete

TYCH RZECZY NIE MA I NIE BĘDZIE W PROJEKCIE BUDOWLANYM te informacje i rozrysowane wszystkie detale rozwiązań są w projekcie wykonawczym

no nie, tu już muszę zaprotestować. Kupiłam gotowca w którym było wszystko. łącznie z tym, ile stali i drewna. Jedyny problem, jaki miałam to strop, który przeprojektował a pani architekt adaptujący i ona właśnie nie podała ilości.... Dobrze, że mój kierbud miał siłę przekonywania porównywalną do prasy hydraulicznej i wycisnął z niej potrzebne informacje. Jednym słowem gotowieć był właśnie projektem wykonawczym a architektka usiłowała mi wcisnąć projekt budowlany stropu a nie wykonawczy, choć płaciłam ile zażądała bez targowania się.

Dodam jeszcze, że dobrych gotowców jest multum a baaardzo dużo złych projektów zamówionych i to ci budujący najczęściej płaczą, że nie wiedzą ile stali...

Co do kosztów gotowca i zamówionego projektu - bardzo często są porównywalne, bo faktycznie gotowiec z adaptacją kosztuje nawet do 8 tyś (zależy od ilosci zmian i regionu) a projekt zamówiony też można mieć za tyle, choć oczywiście zalezy to od rodzaju, bywają droższe.

tak, tylko ze koszt będzie 300 000 zł i mam gościowi dać 15 000 zł za kilka dni roboty? gotowe projekty są po 1500 zł ale nie można znaleźć tego co się szuka,

rozumiem dać projektantowi 5000 zł to jeszcze OK ale 15 000 to rozbój w biały dzień za parę dni pracy.

Super myślenie!

A lekarzowi ile płacisz za wizytę? 5PLN, przecież wypisanie recepty nie trwa więcej niż 5min. Złotówka na minutę, hmmmm...

A to, że na możliwość postawienia pieczątki musiał uczyć się 5 czy 6 lat, to już jego inwestycja....

A to, że dobry architekt ma za sobą lata nauki i lata praktyki, to nic.

A weź i sam sobie narysuj ten projekt i sam sobie go policz.

Przy takim myśleniu mamy tabuny konowałów i pseudo fachowców wypuszczających buble i okna w sufitach.

Gratuluję podejścia do sprawy, mam nadzieję że jeżeli, to Twoje podejście zaszkodzi tylko Tobie.

Edytowane przez Kiełek

Gość zibik_eng
no nie, tu już muszę zaprotestować. ...

Dodam jeszcze, że dobrych gotowców jest multum a baaardzo dużo złych projektów zamówionych i to ci budujący najczęściej płaczą, że nie wiedzą ile stali...

Nie widziałem w życiu dobrego "gotowca"... połowe z nich nikt nie adoptuje do warunków lokalnych, a druga połowa "zaadaptowana" jest zmieniana bez zgody projektanta przez wszechwiedzacych "tanich zenków" zatrudnianych na czarno...

Pokaż swojego "gotowca" a znajdę conajmniej kilkanaście błędów...

AUTO CAD?

AUTOCAD to tylko program do kreślenia (koszt 1 licencji ~25 tys zł) jak już wcześniej ktoś zauważył, rysowanie w nim projektów różni się od deski kreślarskiej tylko tym że projektant nie brudzi się tuszem.

Jakość projektu zależy wyłączenie od posiadanej wiedzy i doświadczenia projektanta. A tak jak w każdej innej dziedzinie za JAKOŚĆ TRZEBA ZAPŁACIĆ.

Przysłowiowa małpa posadzona przy najnowszym komputerze z najnowszym oprogramowaniem nic nie zrobi...

Posłuchaj, gdybym zarabiał 30 000 zł i więcej miesięcznie to bym ani razu nie zagościł na tym forum tylko bym zlecił robotę i tylko odbiór o wyznaczonym czasie mnie interesował. J jestem zmuszony tak jak większość na tym forum budować systemem gospodarczym .....

Nikt Pana nie zmusza do budowania domu, zwykłe mieszkania są dużo tańsze i również zaspokajają potrzeby mieszkaniowe... Może po prostu nie stać Pana na budowanie domu?

Ps. Dlaczego z autem wartości np 10 tys zł każdy "mądry" jedzie do jak najlepszego mechanika i nie dyskutuje z wysokością rachunku a w przypadku domu wartości ~500 tys bierzecie najtańszych z najtańszych i opluwacie (bo tylko tak mozna nazwac w/w posty) ludzi posiadających wiedzę i odpowiednio ją cenia ???

I służy tylko i wyłącznie do uzyskania pozwolenia na budowę - z PB !!! nie wolno budować !!! + koszt projektu wykonawczego....

Ubawiłeś mnie w ten sobotni poranek :lol2:. Dzięki. Ale...

Wyrażasz bardzo skrajne i uogólnione opinie, które mogą początkującym wprowadzić niezły chaos, bo większość budujących (w tym 100% budujących samodzielnie), spuści nad twymi słowy, smutną zasłonę milczenia:p

Poza tym, chyba masz jakieś złe doświadczenia. W większości gotowców jak dla przykładu u mnie (Atrium) czy mojego kolegi za płotem (MG Projekt), koleżanki powyżej jest wszystko. Każda konstrukcja jest szczegółowo rozrysowana i opisana. Dodatkowo wybrane szczegóły, które mogą stanowić problem dla wykonawcy są narysowane w większej skali i opisane.

Nie uważasz, że doradzanie przygotowywania odrębnego projektu wykonawczego dla domu jednorodzinnego jest ogromną przesadą? (bardzo delikatnie pisząc)

No chyba, że może jesteś projektantem, i jak oddajesz projekt budowlany do PnB, robisz tak, żeby się potem na wykonawczym dochapać paru groszy.

Ja sobie nie wyobrażam projektu budowlanego bez części konstrukcyjnej.

Nie musisz używać podkreśleń i czerwonych, pogrubionych czcionek. Niewielu jest na tym forum idiotów. Większość potrafi czytać ze zrozumieniem (w tym nadzieja, że odcedzą takie newsy jak Twój).

Edytowane przez jan_z_wolna