Andrzej Wilhelmi 26.02.2011 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 może i studiowałem... Gdybyś studiował to byś takich głupot nie wypisywał, no chyba że tych studiów nie skończyłeś. Projekt masz tani i jest do bani. Jak jesteś samowystarczalny to sam sobie przelicz i narysuj a z pewnością będzie OK. no i nie korzystaj z monitora i komputera co go te miastowe durnie wyprodukowali. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 26.02.2011 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Cukier drożeje, buraki w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 26.02.2011 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 jak czego oczekuje? nie umiesz czytać? to Ci jeszcze raz napiszę "w projekcie (na załączonym rysunku) domu o wymiarach 9x14 mam na więźbie 2 płatwie stalowe (pospawane do czoła po dwa ceowniki C240) o długości 14m! czy projektant nie przesadził z tymi płatwiami? na około takie same połacie i nikt nie ma takich "szyn kolejowych" w projekcie tylko ja nie dosyć że to będzie kosztowało z 8 000 zł to jeszcze dźwig bo sam nie uniosę czy można to zastąpić podciągami z betonu B30? położę krokwie, zrobię deskowanie i zbrojenie i beton B30? czy to zda egzamin?" to forum nie jest do bełtania tylko do czystych odpowiedzi, powyrzucali was z naszej-klasy i nie macie gdzie bełtać? Ok. Można to zastąpić podciągami z betonu B30. Ba, nawet z betonu C12/15. Przekrój 20x20, zbrojenie 4#10. Pasuje Ci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 26.02.2011 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Gdybyś studiował to byś takich głupot nie wypisywał, no chyba że tych studiów nie skończyłeś. Projekt masz tani i jest do bani. Jak jesteś samowystarczalny to sam sobie przelicz i narysuj a z pewnością będzie OK. no i nie korzystaj z monitora i komputera co go te miastowe durnie wyprodukowali. Pozdrawiam. jeżeli jesteś w ten sposób NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! to gratuluję niepotrzebnie wyprodukowaliście te monitory (tam na Polesiu) bo ropy naftowej na Świecie coraz mniej i koniec jest bliski, w dwa wieki została planeta Ziemia przez was "miastowych" zniszczona a przedtem ludzie na wsiach mieszkali przez tysiące lat i było dobrze, jesteś po studiach a języki obce jak? Polesie Forza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 26.02.2011 23:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Cukier drożeje, buraki w cenie. a widzisz, ceny was tam w mieście i nas tu także ostro przycisnęły, nic nie zdziałamy! jedynie Słońce może to zrobić ale dopiero się umówiło z Ziemią za 5 miliardów lat więc musimy to niestety przejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 26.02.2011 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Ok. Można to zastąpić podciągami z betonu B30. Ba, nawet z betonu C12/15. Przekrój 20x20, zbrojenie 4#10. Pasuje Ci? już lepiej, wyszło podobnie jak kolega na innym forum, ale on miał zbrojenie 12mm prawdą jest że kobiety są lepsze od mężczyzn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.02.2011 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Przez tysiące lat było dobrze jak chłopy radłem orały i ciągników nie posiadały, gliniane chałupy miały i głupot na Forumach nie pisały! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiełek 27.02.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Ja się zastanawiam, po co ktokolwiek kontynuuje w tym wątku dyskusję? Jaki jest jej cel? Przyznanie mu racji?No więc niech mu ktoś przyzna rację i niech idzie sobie budować ten swój cud architektonicznego druciarstwa z oknem w dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 27.02.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 to proste, ktoś się zagalopował. Kolego włościaninie, na tej rozpiętości belka co najmniej 30x50h, o zbrojeniu porozmawiamy jak już pomyślisz czy na tym poddaszu będziesz trzymał słomę, siano czy może jednak będziesz chciał mieć je użytkowe i przeprosisz się z ceownikami. Chyba że masz u siebie dęby o przekroju pnia 40cm, z nich też by można te płatwie zrobić. I nie zapominaj, że najpierw car potem Państwo Polskie rozdało ziemię chłopom na 80% obszaru (a może i więcej), takich rodzin chłopskich co same posiadały ziemię od 200 lat to może garstka jest na Wielkopolsce i może trochę na Podbeskidziu. Reszta to wszystko z nadania, znam ja takich co posprzedawali po kilka hektarów w cenie 80zł/m2 w strefie, a potem nie wiedzieli co z pieniędzmi robić i kupowali po 4 terenówki. Niestety żeby wydawać pieniądze z głową też trzeba mieć trochę stylu i fantazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 27.02.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 http://www.sarp.org.pl/dok/pokaz.php?id=1&tytul=Zasady%20wyceny "...Projekt budowlany stanowi podstawę do uzyskania pozwolenia na budowę. Projekt wykonawczy stanowi niezbędne uzupełnienie projektu budowlanego i jest sporządzany dla potrzeb związanych z wykonaniem robót budowlanych...." To jest forum branżowe i pomimo, że ma ORG po kropce to cel jest jeden. Działalność na rzecz korporacji. Dla mnie tekst ma takie samo znaczenie, jak zachwalanie betonu komórkowego na stronie http://www.betonkomorkowy.com.pl/main_f.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 27.02.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Ale się syf w tym wątku zrobił Dajmy(cie) spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 28.02.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) bo tak robią myślicie że co jecie tam w miastach? zastanawialiście się chociaż raz przed wejściem do sklepu skąd macie żywność? od rolników, bez urazy gdyby to porównać to miasta są "wielkimi chlewniami" i gdy rolnicy przestaną wam dowozić żywność to zdechniecie (bez urazy tu) jak niedokarmione świnie w chlewni, co będziecie jeść? wody się napijecie a jeść? suszone swoje odchody? na ile wam starczy? Więc następnym razem jak będziecie jechać drogą i przed wami będzie się wlókł ciągnik 20-40 km/h to nie trąbcie jak na krowę tylko "czapki z głów" "Bo rolnik może egzystować bez miasta sam a miasto bez niego już nie." zawsze mialem przekonanie by kupowac co polskie....po paru wpisach polskiego rolnika obrazajacego namietnie wszystko co wokol normalne, zolnierza zapewne RM I PIS zaczne kupowac jedzenie z importu, zobaczymy wtedy jak zaplaczesz, zreszta jak zawsze przymierajcie glodem na wsi, samowystarczalni, jeszcze chwila i bimber bedziecie pedzic z ziemniakow i do traktura wlewac zacznijcie uczciwie sie rozliczac z podatkami i ubezpieczeniami bo gowno wystarczalni jestescie nie samo ja czytam Muratora, a ty chyba czytasz tylko NIE bo takie bzdury wypisujesz wlasnie widac ze czytasz, albo probujesz czytac i ogarnac ze skutkiem mizernym ps - rowniez nie czytalem muratora od jakis 6-7 lat:) Edytowane 28 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 03.03.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 to proste, ktoś się zagalopował. Kolego włościaninie, na tej rozpiętości belka co najmniej 30x50h, o zbrojeniu porozmawiamy jak już pomyślisz czy na tym poddaszu będziesz trzymał słomę, siano czy może jednak będziesz chciał mieć je użytkowe i przeprosisz się z ceownikami. Witam Projekt jak projekt - jest i tyle. Nie raz pisałem że "papier przyjmie wszystko"... Nic szczególnego w nim nie ma - dość "długi" ale niezbyt szeroki dach dwuspadowy. Może jakby miał byc kryty łupkiem (w co wątpię) - to te ceowniki (czy podciągi betonowe) mogłyby byc uzasadnione.. Zamias pdciągów, ceowników (i bzdurnej dyskusji) wystarczy moze swiadowmość że: ==== Konstrukcja krokwiowo-jętkowa - stosowana w dachach o rozpiętości do 12 m. Każda para krokwi jest w niej usztywniona poziomą belką (jętką), umieszczoną na wysokości równej 2/3 długości krokwi - licząc od jej dolnego oparcia. ==== Rada już była - niech policzy to jakiś sensowny konstruktor. Poprawi przekrój krokwi - doda jętki i da się to rozwiazać za mniejsze pieniądze i bez dźwigu.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 03.03.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 (edytowane) Witam Projekt jak projekt - jest i tyle. Nie raz pisałem że "papier przyjmie wszystko"... Nic szczególnego w nim nie ma - dość "długi" ale niezbyt szeroki dach dwuspadowy. Zamias pdciągów, ceowników (i bzdurnej dyskusji) wystarczy moze swiadowmość że: ==== Konstrukcja krokwiowo-jętkowa - stosowana w dachach o rozpiętości do 12 m. Każda para krokwi jest w niej usztywniona poziomą belką (jętką), umieszczoną na wysokości równej 2/3 długości krokwi - licząc od jej dolnego oparcia. ==== bez komentarza w katowicach papier przyjal, dach niestety nie skoro brak wiedzy i nie chce sie zajrzec do Poradnika Majstra budowlanego w dobie internetu to moze http://akropolis.pol.lublin.pl/users/bmach/STUDENCI/KRAC_DACHY_DREWNIANE.PDF Edytowane 3 Marca 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 03.03.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 bez komentarza w katowicach papier przyjal, dach niestety nie skoro brak wiedzy i nie chce sie zajrzec do Poradnika Majstra budowlanego w dobie internetu to moze http://akropolis.pol.lublin.pl/users/bmach/STUDENCI/KRAC_DACHY_DREWNIANE.PDF Witam "Mój" cyctat tez z ogólnie dostepnych stron (WWW)... Powyższy link jest mi znany (i dobrze w googlach pozycjonowany) - rozpiętości dachów są w nim "bardzo bezpieczne". Cała dyskucja zboczyła na tematy "rolniczo-miejskie" i wycenę/ocenę pracy projektantów. Rady : "możliwe jest zastąpienie zespawanych ceowników zbrojonym podciągiem 20x50" sa tak użyteczne jak 80% postów w tym wątku (tzn: wcale). Napisałem. Projektant (konstruktor) może rozwiązać problem w sposób prostrzy/tańszy/równie dobry jak 14-sto metrowe belki stalowe które nie wiadomo jak podnieść i jak posadowić na ścianach... (brak szczegółów wykonawczych). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 03.03.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 (edytowane) Powyższy link jest mi znany (i dobrze w googlach pozycjonowany) - rozpiętości dachów są w nim "bardzo bezpieczne". jakos nie specjalnie mam ochote nauczac innych - wiec pierwszy z brzegu przedruk z ww przeze mnie ksiazki liczyles jakis dach w zyciu aby tak stwierdzic? widziales jak sie wiezbe tradycyjna wykonuje? chadzales choc po jednym dachy krokwiowo-jetkowym? wogule co oznacza wg Ciebie: to sa rozpietosci b bezpieczne? Cała dyskucja zboczyła na tematy "rolniczo-miejskie" i wycenę/ocenę pracy projektantów. Rady : "możliwe jest zastąpienie zespawanych ceowników zbrojonym podciągiem 20x50" sa tak użyteczne jak 80% postów w tym wątku (tzn: wcale). Napisałem. Projektant (konstruktor) może rozwiązać problem w sposób prostrzy/tańszy/równie dobry jak 14-sto metrowe belki stalowe które nie wiadomo jak podnieść i jak posadowić na ścianach... (brak szczegółów wykonawczych). Pozdrawiam szkoda ze nie przyszlo Ci do glowy ze ktos to policzyl i taki przekroj wyszedl przelicz koledze ten dach i podziel sie wynikami albo zakoncz dyskusje Edytowane 3 Marca 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 03.03.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Taki ceownik to koszt około 100 zł za mb. Jeśli potrzebujesz 12 m *2 na jedna strone i drugie tyle na drugą to wychodzi 48 mb plus transport to w granicach 5,5 tys. Przy budowie domu to nie wielki koszt, a w pokojach nie masz słupów. I zapwene oto chodziło projektantowi. Belka z drewna bądź z betonu musiałaby miec dużo wiekszy przekrój, co mogło kolidować z innymi rozwiązaniami. Mogłeś dokładniej oglądać projekt teraz to raczej po ptakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 09.03.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 jakos nie specjalnie mam ochote nauczac innych - wiec pierwszy z brzegu przedruk z ww przeze mnie ksiazki liczyles jakis dach w zyciu aby tak stwierdzic? widziales jak sie wiezbe tradycyjna wykonuje? chadzales choc po jednym dachy krokwiowo-jetkowym? wogule co oznacza wg Ciebie: to sa rozpietosci b bezpieczne? szkoda ze nie przyszlo Ci do glowy ze ktos to policzyl i taki przekroj wyszedl przelicz koledze ten dach i podziel sie wynikami albo zakoncz dyskusje W temacie konstrukcji dachu przy okreslonej rozpiętości (i uwag o douczaniu itp. oraz pozostałych absurdalnie zbędnych uwag w powyższym temacie) : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174519-dach-się-ugiął!! Są tam niby słupy pod kalenicą, ALE tam jest ponad 12m rozpiętości i 30 stopni nachylenia (płasko) - a projekt JEST i dach też JEST (chciaz fakt - przy 12m to lekkie przegięcie)....... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 10.03.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 watek potwierdza ze te bezpieczne rozpietosci sa bardzo niebezpieczne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts