Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płatew stalowa C 240 na więźbie

martinflash

Recommended Posts

może i studiowałem...

Gdybyś studiował to byś takich głupot nie wypisywał, no chyba że tych studiów nie skończyłeś. Projekt masz tani i jest do bani. Jak jesteś samowystarczalny to sam sobie przelicz i narysuj a z pewnością będzie OK. no i nie korzystaj z monitora i komputera co go te miastowe durnie wyprodukowali. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak czego oczekuje? nie umiesz czytać? to Ci jeszcze raz napiszę

"w projekcie (na załączonym rysunku) domu o wymiarach 9x14 mam na więźbie 2 płatwie stalowe (pospawane do czoła po dwa ceowniki C240) o długości 14m!

czy projektant nie przesadził z tymi płatwiami?

na około takie same połacie i nikt nie ma takich "szyn kolejowych" w projekcie tylko ja

nie dosyć że to będzie kosztowało z 8 000 zł to jeszcze dźwig bo sam nie uniosę

czy można to zastąpić podciągami z betonu B30? położę krokwie, zrobię deskowanie i zbrojenie i beton B30?

czy to zda egzamin?"

to forum nie jest do bełtania tylko do czystych odpowiedzi, powyrzucali was z naszej-klasy i nie macie gdzie bełtać?

Ok.

Można to zastąpić podciągami z betonu B30. Ba, nawet z betonu C12/15. Przekrój 20x20, zbrojenie 4#10. Pasuje Ci?

Gdybyś studiował to byś takich głupot nie wypisywał, no chyba że tych studiów nie skończyłeś. Projekt masz tani i jest do bani. Jak jesteś samowystarczalny to sam sobie przelicz i narysuj a z pewnością będzie OK. no i nie korzystaj z monitora i komputera co go te miastowe durnie wyprodukowali. Pozdrawiam.

jeżeli jesteś w ten sposób NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! to gratuluję

niepotrzebnie wyprodukowaliście te monitory (tam na Polesiu) bo ropy naftowej na Świecie coraz mniej i koniec jest bliski, w dwa wieki została planeta Ziemia przez was "miastowych" zniszczona a przedtem ludzie na wsiach mieszkali przez tysiące lat i było dobrze,

jesteś po studiach a języki obce jak?

Polesie Forza

to proste, ktoś się zagalopował.

Kolego włościaninie, na tej rozpiętości belka co najmniej 30x50h, o zbrojeniu porozmawiamy jak już pomyślisz czy na tym poddaszu będziesz trzymał słomę, siano czy może jednak będziesz chciał mieć je użytkowe i przeprosisz się z ceownikami. Chyba że masz u siebie dęby o przekroju pnia 40cm, z nich też by można te płatwie zrobić. I nie zapominaj, że najpierw car potem Państwo Polskie rozdało ziemię chłopom na 80% obszaru (a może i więcej), takich rodzin chłopskich co same posiadały ziemię od 200 lat to może garstka jest na Wielkopolsce i może trochę na Podbeskidziu. Reszta to wszystko z nadania, znam ja takich co posprzedawali po kilka hektarów w cenie 80zł/m2 w strefie, a potem nie wiedzieli co z pieniędzmi robić i kupowali po 4 terenówki. Niestety żeby wydawać pieniądze z głową też trzeba mieć trochę stylu i fantazji.

http://www.sarp.org.pl/dok/pokaz.php?id=1&tytul=Zasady%20wyceny

"...Projekt budowlany stanowi podstawę do uzyskania pozwolenia na budowę. Projekt wykonawczy stanowi niezbędne uzupełnienie projektu budowlanego i jest sporządzany dla potrzeb związanych z wykonaniem robót budowlanych...."

To jest forum branżowe i pomimo, że ma ORG po kropce to cel jest jeden. Działalność na rzecz korporacji.

Dla mnie tekst ma takie samo znaczenie, jak zachwalanie betonu komórkowego na stronie http://www.betonkomorkowy.com.pl/main_f.htm

bo tak robią myślicie że co jecie tam w miastach? zastanawialiście się chociaż raz przed wejściem do sklepu skąd macie żywność? od rolników, bez urazy gdyby to porównać to miasta są "wielkimi chlewniami" i gdy rolnicy przestaną wam dowozić żywność to zdechniecie (bez urazy tu) jak niedokarmione świnie w chlewni, co będziecie jeść? wody się napijecie a jeść? suszone swoje odchody? na ile wam starczy? Więc następnym razem jak będziecie jechać drogą i przed wami będzie się wlókł ciągnik 20-40 km/h to nie trąbcie jak na krowę tylko "czapki z głów" "Bo rolnik może egzystować bez miasta sam a miasto bez niego już nie."

zawsze mialem przekonanie by kupowac co polskie....po paru wpisach polskiego rolnika obrazajacego namietnie wszystko co wokol normalne, zolnierza zapewne RM I PIS zaczne kupowac jedzenie z importu, zobaczymy wtedy jak zaplaczesz, zreszta jak zawsze

przymierajcie glodem na wsi, samowystarczalni, jeszcze chwila i bimber bedziecie pedzic z ziemniakow i do traktura wlewac

zacznijcie uczciwie sie rozliczac z podatkami i ubezpieczeniami bo gowno wystarczalni jestescie nie samo

ja czytam Muratora, a ty chyba czytasz tylko NIE bo takie bzdury wypisujesz

wlasnie widac ze czytasz, albo probujesz czytac i ogarnac ze skutkiem mizernym

ps - rowniez nie czytalem muratora od jakis 6-7 lat:)

Edytowane przez face

to proste, ktoś się zagalopował.

Kolego włościaninie, na tej rozpiętości belka co najmniej 30x50h, o zbrojeniu porozmawiamy jak już pomyślisz czy na tym poddaszu będziesz trzymał słomę, siano czy może jednak będziesz chciał mieć je użytkowe i przeprosisz się z ceownikami.

Witam

Projekt jak projekt - jest i tyle. Nie raz pisałem że "papier przyjmie wszystko"...

Nic szczególnego w nim nie ma - dość "długi" ale niezbyt szeroki dach dwuspadowy.

Może jakby miał byc kryty łupkiem (w co wątpię) - to te ceowniki (czy podciągi betonowe) mogłyby byc uzasadnione..

Zamias pdciągów, ceowników (i bzdurnej dyskusji) wystarczy moze swiadowmość że:

====

Konstrukcja krokwiowo-jętkowa - stosowana w dachach o rozpiętości do 12 m. Każda para krokwi jest w niej usztywniona poziomą belką (jętką), umieszczoną na wysokości równej 2/3 długości krokwi - licząc od jej dolnego oparcia.

====

Rada już była - niech policzy to jakiś sensowny konstruktor. Poprawi przekrój krokwi - doda jętki i da się to rozwiazać za mniejsze pieniądze i bez dźwigu....

Pozdrawiam

Witam

Projekt jak projekt - jest i tyle. Nie raz pisałem że "papier przyjmie wszystko"...

Nic szczególnego w nim nie ma - dość "długi" ale niezbyt szeroki dach dwuspadowy.

Zamias pdciągów, ceowników (i bzdurnej dyskusji) wystarczy moze swiadowmość że:

====

Konstrukcja krokwiowo-jętkowa - stosowana w dachach o rozpiętości do 12 m. Każda para krokwi jest w niej usztywniona poziomą belką (jętką), umieszczoną na wysokości równej 2/3 długości krokwi - licząc od jej dolnego oparcia.

====

bez komentarza

w katowicach papier przyjal, dach niestety nie

skoro brak wiedzy i nie chce sie zajrzec do Poradnika Majstra budowlanego w dobie internetu to moze

http://akropolis.pol.lublin.pl/users/bmach/STUDENCI/KRAC_DACHY_DREWNIANE.PDF

Edytowane przez face

bez komentarza

w katowicach papier przyjal, dach niestety nie

skoro brak wiedzy i nie chce sie zajrzec do Poradnika Majstra budowlanego w dobie internetu to moze

http://akropolis.pol.lublin.pl/users/bmach/STUDENCI/KRAC_DACHY_DREWNIANE.PDF

Witam

"Mój" cyctat tez z ogólnie dostepnych stron (WWW)...

Powyższy link jest mi znany (i dobrze w googlach pozycjonowany) - rozpiętości dachów są w nim "bardzo bezpieczne".

Cała dyskucja zboczyła na tematy "rolniczo-miejskie" i wycenę/ocenę pracy projektantów.

Rady : "możliwe jest zastąpienie zespawanych ceowników zbrojonym podciągiem 20x50" sa tak użyteczne jak 80% postów w tym wątku (tzn: wcale).

Napisałem. Projektant (konstruktor) może rozwiązać problem w sposób prostrzy/tańszy/równie dobry jak 14-sto metrowe belki stalowe które nie wiadomo jak podnieść i jak posadowić na ścianach... (brak szczegółów wykonawczych).

Pozdrawiam

Powyższy link jest mi znany (i dobrze w googlach pozycjonowany) - rozpiętości dachów są w nim "bardzo bezpieczne".

jakos nie specjalnie mam ochote nauczac innych - wiec pierwszy z brzegu przedruk z ww przeze mnie ksiazki

liczyles jakis dach w zyciu aby tak stwierdzic?

widziales jak sie wiezbe tradycyjna wykonuje?

chadzales choc po jednym dachy krokwiowo-jetkowym?

wogule co oznacza wg Ciebie: to sa rozpietosci b bezpieczne?

Cała dyskucja zboczyła na tematy "rolniczo-miejskie" i wycenę/ocenę pracy projektantów.

Rady : "możliwe jest zastąpienie zespawanych ceowników zbrojonym podciągiem 20x50" sa tak użyteczne jak 80% postów w tym wątku (tzn: wcale).

Napisałem. Projektant (konstruktor) może rozwiązać problem w sposób prostrzy/tańszy/równie dobry jak 14-sto metrowe belki stalowe które nie wiadomo jak podnieść i jak posadowić na ścianach... (brak szczegółów wykonawczych).

Pozdrawiam

szkoda ze nie przyszlo Ci do glowy ze ktos to policzyl i taki przekroj wyszedl

przelicz koledze ten dach i podziel sie wynikami albo zakoncz dyskusje

Edytowane przez face

Taki ceownik to koszt około 100 zł za mb. Jeśli potrzebujesz 12 m *2 na jedna strone i drugie tyle na drugą to wychodzi 48 mb plus transport to w granicach 5,5 tys. Przy budowie domu to nie wielki koszt, a w pokojach nie masz słupów. I zapwene oto chodziło projektantowi. Belka z drewna bądź z betonu musiałaby miec dużo wiekszy przekrój, co mogło kolidować z innymi rozwiązaniami. Mogłeś dokładniej oglądać projekt teraz to raczej po ptakach.

jakos nie specjalnie mam ochote nauczac innych - wiec pierwszy z brzegu przedruk z ww przeze mnie ksiazki

liczyles jakis dach w zyciu aby tak stwierdzic?

widziales jak sie wiezbe tradycyjna wykonuje?

chadzales choc po jednym dachy krokwiowo-jetkowym?

wogule co oznacza wg Ciebie: to sa rozpietosci b bezpieczne?

szkoda ze nie przyszlo Ci do glowy ze ktos to policzyl i taki przekroj wyszedl

przelicz koledze ten dach i podziel sie wynikami albo zakoncz dyskusje

W temacie konstrukcji dachu przy okreslonej rozpiętości (i uwag o douczaniu itp. oraz pozostałych absurdalnie zbędnych uwag w powyższym temacie) :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174519-dach-się-ugiął!!

Są tam niby słupy pod kalenicą, ALE tam jest ponad 12m rozpiętości i 30 stopni nachylenia (płasko) - a projekt JEST i dach też JEST (chciaz fakt - przy 12m to lekkie przegięcie).......

Pozdrawiam