martarno 25.02.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 WitamOstatnio czytałem ciekawy artykuł na temat ogrzewania nawiewowego. Nawet pokusiłem się o wycenę takiej instalacji pod moją planowaną budowę (wg projektu bartne nowe, link: http://pprojekt.pl/odbicie1278-bartne_nowe.html) - piec, kanały i cały podstawowy osprzęt wyniesie około 30tys PLN, do tego piec na CWU z zasobnikiem koło 2,5tys PLN, także nie jest źle (chyba).Mam pytanie czy ktoś może coś więcej wie na temat takiego sposobu ogrzewania, a może ktoś takowe użytkuje - interesują mnie wydajność takiego rozwiązania i koszty.W planach miałem CO + CWU na paliwo stałe (ekogroszek, miał - piec z podajnikiem), ale koszt wykonania całej instalacji (razem z osprzętem) też wyniesie koło 20tys PLN i pytanie, czy warto na początku wydać więcej i mieć "spokój", czy raczej zostać przy kotle na paliwo stałe?Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje - Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 25.02.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Witam W planach miałem CO + CWU na paliwo stałe Zwykłe CO, ze zwykłem piecem "na wszystko" i .... będziesz zadowolony. Eko groszek, pellety, zboże i cały inny chłam odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarno 27.02.2011 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Właśnie takiego pieca nie mogę mieć - dość często wyjeżdżam i potrzebuję jakiegoś źródła ciepła, które w miarę możliwości będzie mało-obsługowe, stąd potrzebny piec z podajnikiem. A takie ogrzewanie nadmuchowe też wydaje się być ciekawe, tylko potrzebuję więcej informacji na ten temat, najlepiej od użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.02.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Właśnie takiego pieca nie mogę mieć - dość często wyjeżdżam i potrzebuję jakiegoś źródła ciepła, które w miarę możliwości będzie mało-obsługowe, stąd potrzebny piec z podajnikiem. Na jak długo wyjeżdzasz i jakiej mało-obsługowości oczekujesz?? Poczytaj wątki o piecach na eko-groszek z podajnikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 01.03.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 mój znajomy ma i jak wyłaczyli prąd to piec nie uruchomił się automatycznie, a podajnik tak. Piec w tym czasie wygasł a groszek zawalił mu cały piec. W domu była jego żona, pół dnia jej zeszło by oczyścić piec. Polecam PC, Koszty instalacji są wyższe, ale faktycznie ogrzewanie jest bezobsługowe i tansze w eksploatacji, pozatym nic ci się nie pyli, nie potrzebujesz miejsca na składowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiaks 02.03.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 kolego zważ na to, że jeśli będziesz miał ogrzewanie nadmuchowe to przez dom będzie przepływać znaczna ilość powietrza = duże kanały rozprowadzające, aby była niska prędkość powietrza, w przeciwnym wypadku może szumieć. Niektórym potrafi hałasować wentylacja mechaniczna, prze która przepływa kilkaset m3 powietrza, a tu będzie go przepływać kilka razy więcej. Jeśli jest już zrobiona wycena tego systemu to sprawdź jak zostały dobrane kanały i czy jest możliwość zrobienia układu razem z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 02.03.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Zwykłe CO, ze zwykłem piecem "na wszystko" i .... będziesz zadowolony. Eko groszek, pellety, zboże i cały inny chłam odradzam. hehe dobre, ja tam stawiam na bezosługowośc - szkoda życia na szarpanie się z piecem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 02.03.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 do bezobsługowego ogrzewania domu najlepiej chyba nadaje się gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 02.03.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 sąsiad ma gaz ja pc-pw, sąsiad za grudzień zapłacił 1200zl za gaz +2metry drzewa do kominka, ja 500zł za prąd do pompy. nie zauważyłam by treba było ją obsługiwać. Raz ustawilismy parametry i pracuje tak jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 02.03.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 ja za grudzien za gaz zaplacilem 280 zł za co + cwu na 2 osoby i gotowanie (+ 1,5 m3 drewna na kominek z pw palone weekendami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 02.03.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 sąsiad ma gaz ja pc-pw, sąsiad za grudzień zapłacił 1200zl za gaz +2metry drzewa do kominka, ja 500zł za prąd do pompy. nie zauważyłam by treba było ją obsługiwać. Raz ustawilismy parametry i pracuje tak jak trzeba. ile Cię wyniosła cała inst pc, a ile sąsiada inst gazowa jeżeli sąsiad ma kominek z DGP bez dmuchawy to w razie prądu ogrzeje dom Ty w tym czasie będziesz marzła i przeklinać ZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiaks 02.03.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 jak się już grzeje PC to mamy dużą bezwładność układu (podłogówka), która nawet bez prądu zapewni ciepło w domu. W dzisiejszych czasach raczej nie zdaża się aby prądu nie było tygodniami, co najwyżej parę godzin przerwy technicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 02.03.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 koszt podłogówki ten sam bez względu na to czym jest zasilane, nie chcialam kominka więc 15-20tyś mam zaoszczędzone na coś innego np na agregat prądotwórczy który stoji w piwnicy na wszelki wypadek. Przez ostatnie pół roku nie bylo u mnie prądu w sumie ze 2godz. Także nie demonizuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 02.03.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Przez ostatnie pół roku nie bylo u mnie prądu w sumie ze 2godz. Także nie demonizuj to jeszcze zależy, gdzie kto mieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiaks 02.03.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 to jeszcze zależy, gdzie kto mieszka no to też prawda. Nie dalej niż na przełomie zeszłorocznej zimy/wiosny jak gdzieś tam w naszym kraju pozrywało kable to i ludzie nie mieli prądu z tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxwell61 02.03.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Nie każdego stać na PC. Ja osobiście wstawiam piec na wszystko. mam dostępu do dużej ilości drewna. Poza tym całe życie paliłem w domu w piecu i szczerze mówiąc lubię tę robotę :] Wychowałem się w domach (rodzice, babcie itp.) gdzie paliło sie w piecu i jakoś żyją. A zamiast ślęczeć przed TV to zawsze można porąbać drzewo. Co kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts