Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama roletowa Wiśniowski - brama dla idiotów!

Recommended Posts

Garaż to pomieszczenie jednak w jakimś stopniu zamknięte, nieszczelności mogą okazać się za małe by dostarczyć odpowiednią ilość powietrza do spalania w kominku.

Palę w kominku non stop i ciąg jest potworny. Sąsiadujące pomieszczenie z garażem jest noclegownią dla kotów :) i tam w okienku jest otwór więc trudno mówić o braku wentylacji?

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Kiedys nie miałeś kominka a drewno (na starej bramie) miało .. hmm. jakby to dobre określić - lepszą właściwość - chłonie wodę i jest cieplejsze niż aluminiowy panel rolety..

Ja bym spróbował tą rurę, która ciągnie powietrze do kominka przekierować na zewnątrz budynku.

I jeszcze.. spróbował bym zmienić tytuł, bo na prawdę brama i jej producent nie są tu głownym winowajcą. Rozwiązanie roletowe było kompromisem nowoczesności z izolacyjnością.

Na marginesie: jeszcze rok temu człowiek z jedenej firmy bramiarskiej powiedział "bramy roletowe zalicza się do ciepłych.... "

Po co, skoro ciąg mam bdb? Zresztą firma która robiła mi kominek uznała że będzie lepiej z garażu niż z zewnątrz.

Ok, ja się na tym nie znam, ale dla mnie jest logiczne, że ten ciąg wykorzystuje do zaczerpania powietrza każdą miniszczelinę wokół bramy skutecznie ją schładzając..

widzisz to nie tak. Producent sprzedaje produkt ale nie wie jakie są specyficzne warunki u klienta

Patrząc na zdjęcie widać przede wszystkim silne przedmuchy na łączeniu paneli i prowadnicy - są to zawsze miejsce najbardziej narażone na nieszczelność - spójrz, tam nie ma lodu - dlaczego? Bo suche, zimne powietrze napływając do środka odpycha wilgotne powietrze z wnętrza. Widać zresztą jak najszybciej kieruje się na dół - dlaczego? Bo zimne powietrze jest cięższe od ciepłego - stąd taki fajny rysunek pojawia się na bramie

Sorry Winnetou ale fizyka się kłania.

Dla ciebie zawsze najłatwiej zwalić winę na producenta bramy niż poszukać prawdziwej przyczyny - a ona już została wyłuszczona.

Kolejne zagadnienie z fizyki. Jaką drogę wybierze powietrze do kominka? Najbardziej skomplikowaną i najdłuższą czy najkrótsza? Zwłaszcza przy silnym ciągu. Weźmie sobie pospaceruje dla przyjemności po garażu czy najkrótszą drogą pobiegnie do miejsca gdzie jest zasysane do spalania?

Ja obstawiałbym najkrótszą.

Zrób inny eksperyment. Zatkaj w cholerę to dziurę jaką masz w noclegowni dla kociaków i lekko, dosłownie na 2-3 mm unieś bramę by powietrze było zasysane od niej - do ciekawych wniosków dojdziesz jak zobaczysz tylko lekki szron przy szparze a cała bramę pozbawiona lodu (tylko najpierw go usuń by badanie było wiarygodne)

Edytowane przez jareko

Panowie, sprawa jest prosta, brama jest ZA CIENKA i nie powinna być sprzedawana do garaży z plusową temperaturą w naszym zimowym, surowym klimacie. Wytarłem do sucha bramę i uchyliłem, przestała się zaladzac i zraszać dopiero jak w garażu było zero i na minusie. Wniosek prosty; jest różnica temperatur (tu plusowa tam minusowa) jest ROSZENIE, bo jest za cienka! Mówiłem sprzedawcy przed kupnem, że to jest garaż z plusową temperaturą, nie widział przeciwwskazań i sam ją montował. Proszę nie czepiać się kominka (bez sensu, że o nim powiedziałem) bo roletową mam dwa sezony, a kominek dopiero tej zimy, a brama lodzi się tak samo tej i poprzedniej zimy. Jeszcze jedno zauważyłem, tam gdzie mam okienka z jedną szybą też są zalodzone, bo są cienkie, a mam jedno okienko z podwójną szybą i kwaterką i tam już nie ma lodu. Wyżej na klatce schodowej mam lamperie i jest sucha- nic nie rosi mi się na ścianach Jest wentylacja-okienko, klapka nieszczelna u kotów i jeden otwór w spiżarni do pionu wentylacyjnego przy ziemi. Osuszacz przez cała noc zbiera minimalne ilości wody, tyle co nic. Zrobiłem eksperyment- wstawiłem w jedno okienko- panel imitację bramy segmentowej -(blacha, styropian, blacha) na 4 centymetry i nie ma roszenia i zalodzenia, i to jest mi się wydaje minimalna grubość bramy jaka powinna tu być. I tym sposobem sprzedawca bramy odsyła do producenta, bo "oni już maja wiele z tym problemów", a producent do sprzedawcy, że ten "nie powinien jej mi sprzedać". A kto informuje-szkoli sprzedawców o produkcie? PRODUCENT! Bardzo mi się wydaje podejrzane, że nikt na tym forum nie stanął w mojej obronie tylko w obronie producenta. Czy wy dla nich pracujecie?

eeee nie ma o czym mówić bramy roletowe nie mają odpowiednich parametrów do stosowania w garażach ogrzewanych. Tzn. pewnie istnieją jakieś specyficzne warunki w jakich taka brama by się nie rosiła ( wysoka temperatura wewnątrz podwyższająca punkt rosy i do tego "hiper-wentylacja") ale to też pewnie do kilku stopni ponizej zera a nie kilkunastu. Wg mnie ktoś chciał sprzedać na siłe a że nie dało się zastosować bramy segmentowej (małe nadproże lub inne warunki nie spełnione) to sprzedał to co sie dało tam wcisnąć i przemilczał pewne fakty. No chyba, że to autor posta zapomniał już o informacji od sprzedającego - czasem słyszy się tylko to co chce się słyszeć...

jasne,my pracujemy dla Wiśniewskiego :p

Zent, masz problem i trzeba z niego wyjść - wskazujemy ci tylko drogę która musisz pójść w twym, konkretnym wypadku. Jak tego nie rozumiesz - trudno. Niech brama dalej będzie cała pokryta lodem i do użytku tylko latem.

Przy tej wilgotności, przy tych temperaturach, przy realnym braku jakiejkolwiek wentylacji garażu, nie ma bramy która lodem się nie pokryje - albo po całości jak u ciebie albo (nawet w przypadku segmentowych) przy uszczelkach. Kolejnym twym problemem będą za jakiś czas odpadające tynki z glifów - tam też zapewne zbiera się lód lub są wilgotne - zaczną odpadać jeśli nic z tym nie zrobisz

Dla mnie to koniec tematu

lolek - tu nie potrzeba hiperwentylacji - tu potrzeba po prostu wentylacji, jakiejkolwiek wentylacji by w takich temperaturach zejść z wilgotnością poniżej 40%

..nie był bym pewien czy to wystarczy , przecież to tylko 2 cm pancerza (i to chyba też max i zależy od wersji bramy ) a te 2 cm oblane aluminium z każdej strony, które wiadomo, że jest jednym z najlepszych przewodników zimna . I o ile 2 cm w bramie segmentowej która jest dzielona pewnie w 4 miejscach tylko, nie było by czymś złym, to przy takiej rolecie mamy takich podziałów ze 20 - więc myślę, że taki pancerz to poptostu porażka bo przynajmniej w 20miejscach ma potężne mostki termiczne które przewodzą zimno do wewnątrz w bardzo dużym stopniu a wtedy nawet te 40% wilgotności przy niższej temperaturze wewnątrz, może powodowac problemy. I sposób montażu takiej bramy ma tu już pomijalnie małe znaczenie.

Jak zwykle prawda leży gdzieś pośrodku. Wpływ na zjawisko oblodzenia bramy garażowej ma słaba ( lub jej brak ) wentylacja, wysoka wilgotność, pobieranie powietrza do komnka z garażu. Mysle, że nie bez znaczenia jest także grubość bramy ( 2 cm ) jak i jej rodzaj ( zwijana roleta z licznymi mostakami termicznymi ) i sposób jej osadzenia w murze. Podsumowując: nie jest to wyłączna wina producenta ( który mógł nie posiadać pełnej wiedzy na temat warunków w jakich bedzie zainstalowana btama ) jak i nie można powiedzieć iż producent ( a zwłaszcza instalator, kóty chyba widział gdzie instaluje konkretny typ bramy ) jest całkowice w porządku i niech właściciel się martwi co dalej.

Do Jareko 40% wilgotności, to jest wartość w blokach przy centralnym ogrzewaniu. U mnie przy kominku notuję wartości 35% w innych pomieszczeniach 54% więc może w Egipcie jest to do osiągnięcia w garażu, ale nie w klimacie europejskim. Zresztą uczepiliście się kominka, a prawda jest taka, że gdy go nie miałem większe sople można było zobaczyć na kurtynie bramy. Gdyby sprzedawca mi wyraźnie zakomunikował, że roletowa brama nie nadaje się do ogrzewanych garaży wziąłbym uchylną, bo jest dużo tańsza lub segmentową kosztem wysokości garażu ( małe nadproże 7cm). Nie będę walczył już z roletową, jeśli sprzedawca się zgodzi na zwrot lub wymianę, dobrze, nie - sprzedam i kupię uchylną ocieplaną. Dla ciekawości podaję wartości cieplne dla roletoej 4,4 W/m2K vs segmentowa 0,50 W/m2K - bez komentarza. Edytowane przez zent

Aktualnie jest na zew. -5 st. c. wiec lodu i tak nie będzie widać, bo zjawisko "rzeźby" lodowej rozpoczyna się gdy jest -10 st.c. Nie wiem co chcesz osiągnąć, bo przerwa 2-3 mm między progiem, a bramą jest trudna do ustawienia, a przy zamkniętej bramie już szczelina na prowadnicy na szczotkach jest 5-6mm i tam zawiewa cholernie. Do wyziębienia garażu poniżej 0 st. nie mogę dopuścić, bo mi rury z wodą strzelą.

Zent - chcę w jakiś sposób pomóc w uniknięciu kłopotów na przyszła i przyszłe zimy

A co chcę uzyskać? Byś namacalnie przekonał się, że jak masz wentylowany garaż to zjawisko nie występuje w stopniu ukazanym na zdjęciu. A nic lepiej nie przekona jak ujrzenie tego na włsne oczy.

Nawarstwiło się u ciebie kilka problemów:

- nadmierna wilgotność wnętrza - efekt braku dobrej wentylacji

- niska temperatura wnętrza garażu - można naprawić poprzez dogrzewanie wnętrza ale to kosztuje i sądzę, że może nie być potrzebne gdy poprawisz powyższe

- niezbyt ciepła brama - co nie jest aż takim problemem jak zjawiska opisane powyżej

Do Jareko 40% wilgotności, to jest wartość w blokach przy centralnym ogrzewaniu. U mnie przy kominku notuję wartości 35% w innych pomieszczeniach 54% więc może w Egipcie jest to do osiągnięcia w garażu, ale nie w klimacie europejskim. Zresztą uczepiliście się kominka, a prawda jest taka, że gdy go nie miałem większe sople można było zobaczyć na kurtynie bramy. Gdyby sprzedawca mi wyraźnie zakomunikował, że roletowa brama nie nadaje się do ogrzewanych garaży wziąłbym uchylną, bo jest dużo tańsza lub segmentową kosztem wysokości garażu ( małe nadproże 7cm). Nie będę walczył już z roletową, jeśli sprzedawca się zgodzi na zwrot lub wymianę, dobrze, nie - sprzedam i kupię uchylną ocieplaną. Dla ciekawości podaję wartości cieplne dla roletoej 4,4 W/m2K vs segmentowa 0,50 W/m2K - bez komentarza.

To 0,5 W/m2 przy segmentowej to dotyczy pojedyńczego segmentu a nie całej bramy :no: , dla osadzonej bramy to 1 W/m2 jest realny do osiągnięcia .:yes: