zent 25.02.2011 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Garaż to pomieszczenie jednak w jakimś stopniu zamknięte, nieszczelności mogą okazać się za małe by dostarczyć odpowiednią ilość powietrza do spalania w kominku. Palę w kominku non stop i ciąg jest potworny. Sąsiadujące pomieszczenie z garażem jest noclegownią dla kotów i tam w okienku jest otwór więc trudno mówić o braku wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.02.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Kiedys nie miałeś kominka a drewno (na starej bramie) miało .. hmm. jakby to dobre określić - lepszą właściwość - chłonie wodę i jest cieplejsze niż aluminiowy panel rolety.. Ja bym spróbował tą rurę, która ciągnie powietrze do kominka przekierować na zewnątrz budynku. I jeszcze.. spróbował bym zmienić tytuł, bo na prawdę brama i jej producent nie są tu głownym winowajcą. Rozwiązanie roletowe było kompromisem nowoczesności z izolacyjnością. Na marginesie: jeszcze rok temu człowiek z jedenej firmy bramiarskiej powiedział "bramy roletowe zalicza się do ciepłych.... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zent 25.02.2011 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Ja bym spróbował tą rurę, która ciągnie powietrze do kominka przekierować na zewnątrz budynku. " Po co, skoro ciąg mam bdb? Zresztą firma która robiła mi kominek uznała że będzie lepiej z garażu niż z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zent 25.02.2011 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Zrobię dziś eksperyment. A mianowicie postawię grzejnik przy bramie, a obok osuszacz i zobaczę rano czy brama będzie bez lodu, a w osuszaczu woda. Na dzisiejszą noc zapowiadają -13 st. C. Przy okazji zmierzę wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.02.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Po co, skoro ciąg mam bdb? Zresztą firma która robiła mi kominek uznała że będzie lepiej z garażu niż z zewnątrz. Ok, ja się na tym nie znam, ale dla mnie jest logiczne, że ten ciąg wykorzystuje do zaczerpania powietrza każdą miniszczelinę wokół bramy skutecznie ją schładzając.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zent 25.02.2011 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 (edytowane) Jak napisałem wcześniej, garaż sąsiaduje z pomieszczeniem gdzie jest otwór nawiewny o średnicy 15 x 15 cm, a brama jak jest zamknięta ma bardzo małe szczeliny. Edytowane 25 Lutego 2011 przez zent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 25.02.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 ......................... I jeszcze.. spróbował bym zmienić tytuł, bo na prawdę brama i jej producent nie są tu głownym winowajcą. ............ " Popieram finlandię producent nic nie zawinił, także autor powinien zmienić tytuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zent 25.02.2011 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Ja popieram prawdę. Jeśli sklep wciska mi produkt nie wspominając o zagrożeniach, a po fakcie przyznaje że ludzie się skarżą na produkt, to ma być miło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.02.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 (edytowane) widzisz to nie tak. Producent sprzedaje produkt ale nie wie jakie są specyficzne warunki u klientaPatrząc na zdjęcie widać przede wszystkim silne przedmuchy na łączeniu paneli i prowadnicy - są to zawsze miejsce najbardziej narażone na nieszczelność - spójrz, tam nie ma lodu - dlaczego? Bo suche, zimne powietrze napływając do środka odpycha wilgotne powietrze z wnętrza. Widać zresztą jak najszybciej kieruje się na dół - dlaczego? Bo zimne powietrze jest cięższe od ciepłego - stąd taki fajny rysunek pojawia się na bramieSorry Winnetou ale fizyka się kłania.Dla ciebie zawsze najłatwiej zwalić winę na producenta bramy niż poszukać prawdziwej przyczyny - a ona już została wyłuszczona. Kolejne zagadnienie z fizyki. Jaką drogę wybierze powietrze do kominka? Najbardziej skomplikowaną i najdłuższą czy najkrótsza? Zwłaszcza przy silnym ciągu. Weźmie sobie pospaceruje dla przyjemności po garażu czy najkrótszą drogą pobiegnie do miejsca gdzie jest zasysane do spalania?Ja obstawiałbym najkrótszą.Zrób inny eksperyment. Zatkaj w cholerę to dziurę jaką masz w noclegowni dla kociaków i lekko, dosłownie na 2-3 mm unieś bramę by powietrze było zasysane od niej - do ciekawych wniosków dojdziesz jak zobaczysz tylko lekki szron przy szparze a cała bramę pozbawiona lodu (tylko najpierw go usuń by badanie było wiarygodne) Edytowane 25 Lutego 2011 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.02.2011 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 zrobiłeś doświadczenie o którym wspomniałem?Możesz opisać jego efekty? Bo niebawem zima się może skończy a temat dalej zostanie nierozwiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zent 27.02.2011 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Panowie, sprawa jest prosta, brama jest ZA CIENKA i nie powinna być sprzedawana do garaży z plusową temperaturą w naszym zimowym, surowym klimacie. Wytarłem do sucha bramę i uchyliłem, przestała się zaladzac i zraszać dopiero jak w garażu było zero i na minusie. Wniosek prosty; jest różnica temperatur (tu plusowa tam minusowa) jest ROSZENIE, bo jest za cienka! Mówiłem sprzedawcy przed kupnem, że to jest garaż z plusową temperaturą, nie widział przeciwwskazań i sam ją montował. Proszę nie czepiać się kominka (bez sensu, że o nim powiedziałem) bo roletową mam dwa sezony, a kominek dopiero tej zimy, a brama lodzi się tak samo tej i poprzedniej zimy. Jeszcze jedno zauważyłem, tam gdzie mam okienka z jedną szybą też są zalodzone, bo są cienkie, a mam jedno okienko z podwójną szybą i kwaterką i tam już nie ma lodu. Wyżej na klatce schodowej mam lamperie i jest sucha- nic nie rosi mi się na ścianach Jest wentylacja-okienko, klapka nieszczelna u kotów i jeden otwór w spiżarni do pionu wentylacyjnego przy ziemi. Osuszacz przez cała noc zbiera minimalne ilości wody, tyle co nic. Zrobiłem eksperyment- wstawiłem w jedno okienko- panel imitację bramy segmentowej -(blacha, styropian, blacha) na 4 centymetry i nie ma roszenia i zalodzenia, i to jest mi się wydaje minimalna grubość bramy jaka powinna tu być. I tym sposobem sprzedawca bramy odsyła do producenta, bo "oni już maja wiele z tym problemów", a producent do sprzedawcy, że ten "nie powinien jej mi sprzedać". A kto informuje-szkoli sprzedawców o produkcie? PRODUCENT! Bardzo mi się wydaje podejrzane, że nikt na tym forum nie stanął w mojej obronie tylko w obronie producenta. Czy wy dla nich pracujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 27.02.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 eeee nie ma o czym mówić bramy roletowe nie mają odpowiednich parametrów do stosowania w garażach ogrzewanych. Tzn. pewnie istnieją jakieś specyficzne warunki w jakich taka brama by się nie rosiła ( wysoka temperatura wewnątrz podwyższająca punkt rosy i do tego "hiper-wentylacja") ale to też pewnie do kilku stopni ponizej zera a nie kilkunastu. Wg mnie ktoś chciał sprzedać na siłe a że nie dało się zastosować bramy segmentowej (małe nadproże lub inne warunki nie spełnione) to sprzedał to co sie dało tam wcisnąć i przemilczał pewne fakty. No chyba, że to autor posta zapomniał już o informacji od sprzedającego - czasem słyszy się tylko to co chce się słyszeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.02.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 jasne,my pracujemy dla Wiśniewskiego Zent, masz problem i trzeba z niego wyjść - wskazujemy ci tylko drogę która musisz pójść w twym, konkretnym wypadku. Jak tego nie rozumiesz - trudno. Niech brama dalej będzie cała pokryta lodem i do użytku tylko latem. Przy tej wilgotności, przy tych temperaturach, przy realnym braku jakiejkolwiek wentylacji garażu, nie ma bramy która lodem się nie pokryje - albo po całości jak u ciebie albo (nawet w przypadku segmentowych) przy uszczelkach. Kolejnym twym problemem będą za jakiś czas odpadające tynki z glifów - tam też zapewne zbiera się lód lub są wilgotne - zaczną odpadać jeśli nic z tym nie zrobisz Dla mnie to koniec tematu lolek - tu nie potrzeba hiperwentylacji - tu potrzeba po prostu wentylacji, jakiejkolwiek wentylacji by w takich temperaturach zejść z wilgotnością poniżej 40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 27.02.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 ..nie był bym pewien czy to wystarczy , przecież to tylko 2 cm pancerza (i to chyba też max i zależy od wersji bramy ) a te 2 cm oblane aluminium z każdej strony, które wiadomo, że jest jednym z najlepszych przewodników zimna . I o ile 2 cm w bramie segmentowej która jest dzielona pewnie w 4 miejscach tylko, nie było by czymś złym, to przy takiej rolecie mamy takich podziałów ze 20 - więc myślę, że taki pancerz to poptostu porażka bo przynajmniej w 20miejscach ma potężne mostki termiczne które przewodzą zimno do wewnątrz w bardzo dużym stopniu a wtedy nawet te 40% wilgotności przy niższej temperaturze wewnątrz, może powodowac problemy. I sposób montażu takiej bramy ma tu już pomijalnie małe znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.02.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Jak zwykle prawda leży gdzieś pośrodku. Wpływ na zjawisko oblodzenia bramy garażowej ma słaba ( lub jej brak ) wentylacja, wysoka wilgotność, pobieranie powietrza do komnka z garażu. Mysle, że nie bez znaczenia jest także grubość bramy ( 2 cm ) jak i jej rodzaj ( zwijana roleta z licznymi mostakami termicznymi ) i sposób jej osadzenia w murze. Podsumowując: nie jest to wyłączna wina producenta ( który mógł nie posiadać pełnej wiedzy na temat warunków w jakich bedzie zainstalowana btama ) jak i nie można powiedzieć iż producent ( a zwłaszcza instalator, kóty chyba widział gdzie instaluje konkretny typ bramy ) jest całkowice w porządku i niech właściciel się martwi co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zent 27.02.2011 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 (edytowane) Do Jareko 40% wilgotności, to jest wartość w blokach przy centralnym ogrzewaniu. U mnie przy kominku notuję wartości 35% w innych pomieszczeniach 54% więc może w Egipcie jest to do osiągnięcia w garażu, ale nie w klimacie europejskim. Zresztą uczepiliście się kominka, a prawda jest taka, że gdy go nie miałem większe sople można było zobaczyć na kurtynie bramy. Gdyby sprzedawca mi wyraźnie zakomunikował, że roletowa brama nie nadaje się do ogrzewanych garaży wziąłbym uchylną, bo jest dużo tańsza lub segmentową kosztem wysokości garażu ( małe nadproże 7cm). Nie będę walczył już z roletową, jeśli sprzedawca się zgodzi na zwrot lub wymianę, dobrze, nie - sprzedam i kupię uchylną ocieplaną. Dla ciekawości podaję wartości cieplne dla roletoej 4,4 W/m2K vs segmentowa 0,50 W/m2K - bez komentarza. Edytowane 27 Lutego 2011 przez zent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.02.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Zent - proszę, zrób eksperyment o którym wspomniałem kilka postów wcześniej - jedna noc cię chyba nie zbawiZrób następnego dnia zdjęcie i opublikujproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zent 27.02.2011 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Aktualnie jest na zew. -5 st. c. wiec lodu i tak nie będzie widać, bo zjawisko "rzeźby" lodowej rozpoczyna się gdy jest -10 st.c. Nie wiem co chcesz osiągnąć, bo przerwa 2-3 mm między progiem, a bramą jest trudna do ustawienia, a przy zamkniętej bramie już szczelina na prowadnicy na szczotkach jest 5-6mm i tam zawiewa cholernie. Do wyziębienia garażu poniżej 0 st. nie mogę dopuścić, bo mi rury z wodą strzelą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.02.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Zent - chcę w jakiś sposób pomóc w uniknięciu kłopotów na przyszła i przyszłe zimyA co chcę uzyskać? Byś namacalnie przekonał się, że jak masz wentylowany garaż to zjawisko nie występuje w stopniu ukazanym na zdjęciu. A nic lepiej nie przekona jak ujrzenie tego na włsne oczy.Nawarstwiło się u ciebie kilka problemów:- nadmierna wilgotność wnętrza - efekt braku dobrej wentylacji- niska temperatura wnętrza garażu - można naprawić poprzez dogrzewanie wnętrza ale to kosztuje i sądzę, że może nie być potrzebne gdy poprawisz powyższe- niezbyt ciepła brama - co nie jest aż takim problemem jak zjawiska opisane powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.02.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Do Jareko 40% wilgotności, to jest wartość w blokach przy centralnym ogrzewaniu. U mnie przy kominku notuję wartości 35% w innych pomieszczeniach 54% więc może w Egipcie jest to do osiągnięcia w garażu, ale nie w klimacie europejskim. Zresztą uczepiliście się kominka, a prawda jest taka, że gdy go nie miałem większe sople można było zobaczyć na kurtynie bramy. Gdyby sprzedawca mi wyraźnie zakomunikował, że roletowa brama nie nadaje się do ogrzewanych garaży wziąłbym uchylną, bo jest dużo tańsza lub segmentową kosztem wysokości garażu ( małe nadproże 7cm). Nie będę walczył już z roletową, jeśli sprzedawca się zgodzi na zwrot lub wymianę, dobrze, nie - sprzedam i kupię uchylną ocieplaną. Dla ciekawości podaję wartości cieplne dla roletoej 4,4 W/m2K vs segmentowa 0,50 W/m2K - bez komentarza. To 0,5 W/m2 przy segmentowej to dotyczy pojedyńczego segmentu a nie całej bramy , dla osadzonej bramy to 1 W/m2 jest realny do osiągnięcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts