keteimj 25.02.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 (edytowane) Czy jest ktoś na forum kto użytkuje taki piec konkretnie interesuje mnie G 10 - wszelkie dane mile widziane - cena, spalanie, bezobsługowość.Jestem przed zakupem kotła i między innymi zainteresował mnie ten kociołek.Mam niewielką kotłownię 154x300cm za kotłownią garaż w którym zostaje trochę powierzchni do zagospodarowania ewentualnie na zasobnik z paliwem. Powierzchnia domu do ogrzania 90 -100m2. Wszelkie dane i sugestie podpowiedzi mile widziane. Do Kroitz Mam nadzieję, że coś mi zaproponujesz może coś innego niekoniecznie G 10:yes: Edytowane 25 Lutego 2011 przez keteimj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 25.02.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 (edytowane) Greń -super kociołek, sonda lambda, automatyczne czyszczenie palnika i wymiennika, sterownik Estymy, zasobnik 150L. Cena 12700 pln z 23% VAT Mam inne propozycje dla Ciebie ale to na priv, i muszę wiedzieć jakim paliwem chcesz palić i jakiej jakości Edytowane 23 Stycznia 2012 przez Kroitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keteimj 26.02.2011 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Czy w tej cenie jest system transportu pneumatycznego peletu?I czy wszystkie piece na pelet to takie francuskie pieski i jak już mają przepalić coś trochę gorszego to pojawiają sie problemy, przecież prawie wszyscy chwalą się że można spalać wszeki granulat o określonej srednicy, zboża, pestki itd Patrzyłem również na inne piece ale 15kW to dla mnie chyba co nieco zadużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 28.02.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) ja tez szukam kociolka na pelet i rowniez bylem zainteresowany Greniem dopoki nie dopatrzylem sie ze dostep do komory spalania jest beznadziejny - pokrywa od gory jest niby zdejmowalna jednak trzeba rozlaczac polaczenie z kominem . patrzac na to co sam stwierdziles i o czym pisze Kroitz ze to taki francuski piesek i zadowoli sie tylko najlepszym peletem , pomysl co bedzie jak wrzucisz gorszy i przyjdzie do czyszczenia i rozbierania kotla z kominem . instalator z ktorym bede chyba wspolpracowal ma niby znajomego w Zielonej Gorze zadowolonego z tego kotla ale ja sie nie pcham w ta firme pytalem producenta jaki powinienem zamontowac podali G15 (mam ok 110m2 do ogrzania +CWU) cena aktualna 13200 Edytowane 28 Lutego 2011 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 28.02.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) To bardzo dobry kocioł ale dla osób zdecydowanych na palenie dobrym peletem. Jeżeli ktoś chce kupować byle jaki pelet, to kupić coś innego i wyrzucać spieki codziennie z palnika Inna sprawa że gdy się potrzebuje 10kW to zużycie peletu też nie będzie za duże. Cenę ktorą podałem jest bez pneumatyki, z zasobnikiem 150L. Dopłata do Pneumatyki to 500 Euro. Edytowane 23 Stycznia 2012 przez Kroitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keteimj 28.02.2011 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) No dobra daje spokój wiadomo francuski pies tzn chciałem napisać piec na polskim żarciu daleko nie zajedzie, a co powiecie o tych piecykach MCZ np MCZ Piec na pellet Ego Hydro 11,6 kW do 130 m2 - gdzie to sie temu sypie ten pelet i że niby na dwie doby wystarcza i c.o. i ciepła woda i pilot i bez dymu i popiołu i wogóle istne cudo aż szkoda tego do salonu niewstawić. Czy ktoś ma doswiadczenia z tego typu urządzeniami i ma instalacje c.o. z tym wpółpracującą czy znowu na folderach i w instrkcji to ładnie wygląda? Edytowane 28 Lutego 2011 przez keteimj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 01.03.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Mówisz masz Zasobnik jest z tyłu piecyka, pojemność zasobnika to 37L czyli jakies 20kg, więc nie dużo, ale na późną wiosnę na 2 doby wystarczy Do Ego nie ma pilota.... Mam klientów co sobię chwalą takie rozwiązanie, tylko że mają dom energooszczędny.... http://http://biokotly.pl/product.php?id_product=76 http://http://global.images7.fotosik.pl/511/30efbdf5f1839555.png http://images43.fotosik.pl/676/9bd76d234d63ad40gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 01.03.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) MCZ Suite Hydrohttp://images50.fotosik.pl/677/23895719917f02a9gen.jpg Edytowane 1 Marca 2011 przez Kroitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 01.03.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) MCZ Ego Airhttp://global.images7.fotosik.pl/511/cbaf62924141af6c.png Edytowane 1 Marca 2011 przez Kroitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keteimj 01.03.2011 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) Mówisz masz Zasobnik jest z tyłu piecyka, pojemność zasobnika to 37L czyli jakies 20kg, więc nie dużo, ale na późną wiosnę na 2 doby wystarczy Do Ego nie ma pilota.... Mam klientów co sobię chwalą takie rozwiązanie, tylko że mają dom energooszczędny.... http://http://biokotly.pl/product.php?id_product=76 To że trzeba mu dosypać paliwa częściej to myślę że da się jakoś rozwiązać może jakiś do niego podajnik albo niewolnica Isaura tylko jak takie małe cudo daje rade przy ciągłej pracy w domu po co budują takie wielkie kombajny do przeróbki peletu na popiół skoro takie cacko daje radę. no i jeszcze jedno nawet gdyby on spalił cały zasyp na dobę to i tak nie najgorzej bo niektórzy w pozostałych piecach muszą powalczyć ze dwa miesiące z ustawieniami żeby mieć spalanie 25kg/dobę. No i jeszcze jedna wątpliwość czy ten w odróżnieniu od francuskich piesków nie żywi się tylko oryginalnym włoskim makaronem I jeszcze jedno co znaczy że mają dom energooszczędny czy tzn, że w domku o pow 100m2 + cwu na stałe dla 2 osób nie da rady? Edytowane 1 Marca 2011 przez keteimj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 02.03.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Po prostu żadziej muszą dorzucać do zasobnika. Na słabym pelecie będzie trzeba tylko wyciągać spieki z palnika- kubełka....Na pewno piecyki CZ mają tą zaletę że mają wentylatory wyciągowe i dawkowanie powietrza w stosunku do mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czester2712 06.03.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Od roku używam piecyka EGO HYDRO f-my MCZ. Piecyk jest wygodny w użyciu i raczej czysty w obsłudze. Co kilka dni trzeba go tylko oczyścić z popiołu. Czytałem w instrukcji, że są czynności konserwacyjne, które należy wykonywać raz do roku przez uprawnionego serwisanta. Wydaje mi się, że z tym może być kłopot, ponieważ szukam w necie takiej osoby i nie mogę znaleźć. Piec przestawił mi się samoczynnie na wersję z dmuchawą i jest bezużyteczny. Temperatura wody osiąga pewien poziom i piec się rozłącza. Jeśli ktoś zna kod serwisowy do automatyki pieca to będę wdzięczny. Pan u którego kupiłem urządzenie nie odbiera telefonu, może jest ktoś na forum kto zajmuje się serwisem tej f-my. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 06.03.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Witam Ja zajmuję się seriwsem MCZ, postaram się Panu pomóc. Odezwę się na p.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keteimj 07.03.2011 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Od roku używam piecyka EGO HYDRO f-my MCZ. Piecyk jest wygodny w użyciu i raczej czysty w obsłudze. Co kilka dni trzeba go tylko oczyścić z popiołu. Czytałem w instrukcji, że są czynności konserwacyjne, które należy wykonywać raz do roku przez uprawnionego serwisanta. Wydaje mi się, że z tym może być kłopot, ponieważ szukam w necie takiej osoby i nie mogę znaleźć. Piec przestawił mi się samoczynnie na wersję z dmuchawą i jest bezużyteczny. Temperatura wody osiąga pewien poziom i piec się rozłącza. Jeśli ktoś zna kod serwisowy do automatyki pieca to będę wdzięczny. Pan u którego kupiłem urządzenie nie odbiera telefonu, może jest ktoś na forum kto zajmuje się serwisem tej f-my. Czester2712 mam prośbę napisz coś więcej o swoim MCZ - jaka moc, spalanie, jaką powierzchnię ogrzewasz jakiej mocy masz piec, jaka instalacja co, jakim peletem palisz? itd wszelkie porady mile widziane. Po roku masz na pewno już wiele spostrzeżeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 07.03.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 A jak wyglada z serwisem i z czesciami w warszawie lub okolicach:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 07.03.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Greń -super kociołek, sonda lambda, automatyczne czyszczenie palnika i wymiennika, sterownik Estymy, zasobnik 150L. Jednak z racji budowy palnika ( dostępnu do niego) zostaniesz ograniczony tylko do bardzo dobrego peletu DIN, lub DIN Plus. Cena 12700 pln z 23% VAT Mam inne propozycje dla Ciebie ale to na priv, i muszę wiedzieć jakim paliwem chcesz palić i jakiej jakości A jak wyglada z serwisem i z czesciami w Warszawie i okolicach:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czester2712 07.03.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Czester2712 mam prośbę napisz coś więcej o swoim MCZ - jaka moc, spalanie, jaką powierzchnię ogrzewasz jakiej mocy masz piec, jaka instalacja co, jakim peletem palisz? itd wszelkie porady mile widziane. Po roku masz na pewno już wiele spostrzeżeń. Pozdrawiam Piecykiem ogrzewam dom całoroczny o powierzchni 90 m2, miałem do wyboru albo murować komin, który zamuje dużo miejsca i budować kominek z płaszczem wodnym, albo wejść w pelety. Po analizie kosztów (były podobne), wybrałem pelety. Piec tego typu ma wiele zalet min: -możliwość korzystania z programatora czasowego -atrakcyjny wygląd -wystarczy krótki niezbyt szeroki komin -możliwość nastawienia żądanej temperatury w pomieszczeniu -możliwość sterowania sms (jednak w okolicy pieca musi być powyżej 3 stopni C, poniżej włączają się zabezpieczenia, w czasie mrozów kiedy przyjeżdżam po tygodniu nieobecności, ustawiam za piecem grzejnik elektryczny,po ok 20 minutach piec się uruchamia). -możliwość zamontowania dodatkowego zasobnika na paliwo -zasobnik w moim przypadku wystarcza na 2 dni pracy (przy temp. do -5, domek nie jest idealnie ocieplony) Piec w moim przypadku zmniejsza często moc do minimum z powodu:1.osiągnięcia zadanej temperatury w pomieszczeniu 2.osiągnięcia zadanej temperatury cieczy ( w moim przypadku to glikol). Myślę że ma więcej mocy niż ja potrzebuję, ale to chyba dobrze. Piec pracuje w systemie zamkniętym, muszę przyznać się do pewnego błędu, założyłem, że piecyk sam z siebie generuje pewną ilość ciepła i założyłem w pokoju dziennym grzejnik niezbyt dużej mocy, otóż piec prawie się nie nagrzewa. Jedyny gorący element to szyba ( niezbyt duża z resztą). W piecu palę tym co kupię na pobliskich składach opału-Barlinek i jeszcze jakaś firma która pakuje pelet w worki po 15 kg. Od Barlinka szybciej brudzi się szyba, którą warto przeczyścić przy okazji wyjmowania pojemnika z popiołem. To chyba tyle. Ps. Dziękuję za pomoc koledze Kroitz w znalezieniu fachowego serwisu, okazało się, że trzeba tylko zrestartować piecyk i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 08.03.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Arol- części są u producenta -firmy Greń. Co do serwisu musisz się tam zapytać, generalnie zasada jest taka : kto sprzedaje ten serwisuje. Piecyki MCZ -cieszę się że mogłem pomóc. MCZ POLSKA - serwis fabryczny tel- 533300260. Większość rzeczy udaję się załatwić telefonicznie. Gdy coś poważniejszego -przyjeżdża serwis. np ja obsługuje północ polski plus Warszawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keteimj 08.03.2011 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Czester2712Dzięki za informacje ale mam jeszcze kilka pytań odnośnie MCZ1. czy da radę sterować podłogówka +kaloryfery+cwu2. czy sa gotowe do tych piecyków dodatkowe zasobniki czy trzeba samemu kombinować z tego co jest na rynku3. jaka moc takiego MCZ na ok.100m2 + cwu 2os na stałeCzester2712 jaki konkretnie masz ten piecyk i o co chodzi z tym glikolem czy to po to żeby instalacja nie zamarzła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 10.03.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 1. Nie da rady tym wszystkim sterować, trzeba by zrobić dodatkową automatykę na podłogówkę.2. Nie ma dodatkowych zasobników, trzeba samemu kombinować. Po prostu do zasobnika piecyka jest dodawana przejściówka a dalej trzeba kombinować.3 Jak dobrze ocieplony to 11,5kW powinno wystarczyć, tyle ma Ego Hydro który ma Czester Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts