Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty pod drewniany dom

Spider_RD

Recommended Posts

A propos , może podacie tytuły książek , gdzie zawarliście swoją wiedzę na ten temat , bo zapewne większość na tym forum będzie chciało czerpać wiedzę z tej skarbnicy wolnych pomysłów. Wiedza którą przytoczyłem , pochodzi z książek wydanych po polsku i których autorami są konstruktorzy amerykańscy , którzy całe życie poświęcili tej technologi , ale dopiero po wypowiedzi jajmara zrozumiałem , że "najlepszy specjalista na forum" ma głos decydujący .

To może podasz tytuł ? Zapoznam się chętnie.

, ale dopiero po wypowiedzi jajmara zrozumiałem ,

Nic z mojej wypowiezi nie rozumiesz.

To co odkrywasz to od lat jest w PL stosowane. Osobiscie uczestniczyłem (12 lat temu) w procesie budowlanym kilkudziesięciu domków szkieltowych posadowionych na studniach z belkami oczepowymi żelbtowymi. Nie były to odległości 6 metrowe ale mniejsze. Takie technologie sa opisane w naszych ksiązkach od kilkudziesięiu lat. Nie sa żadnym odkryciem.

• 2 months później...
osobiście tak z 20 lat temu obserwowałem

wzorcową budowę szkieletowca

gdzie też były fundamenty na studniach - czyli wkopanych w ziemię beczkach po oleju z wyciętymi dnami

i zalanymi betonem...

WItam . Jetsem nowy ale chcę zacząć z grubej rury tzn wybudowac domek szkieletowy ( belki narozne 10x10, w scianach 10x5, kryty osb wymiary domku w podstawie najpierw 5x3,5 m a pozniej dobuduje drugie 3,5m )

poddasze ze sciana kolankowa 1,25 ( szerokosc plyty osb) w najwyzszym punkcie domek ma miec 5 metrow

Zastanawiam sie z czego zrobic fundamenty samemu , dzialke mam niestety z wysokimi wodami gruntowymi. woda zaczyna sie gdzies przy 60 70 cm od powierzchni ziemi

Skoro stawiam konstukcje lekką ( domek docelowo m byc ocieplony welna mineralna 10cm) i miec poddasze uzytkowe z dwiema sypialniemi to jak najprosciej zrobic fundamenty?

sprawa troche si ekomplikuje gdyz wlasnie nawiozlem ziemi do wyrownania terenu czyli wierzchnia warstwa nie jest ubita

To co myslalem przegladajac rozne fora to wykopanie dolkow ( swidrem recznym) o srednicy 30cm i glebokosci np 50cm wrzucenie najpierw grubego tłucznia potem jakies scinki pustakow i zalanie betonem

Takie "pale" chcialem postawic przy domku 5x3,5 m w naroznikach i po dwa dodatkowe w scianach 5metrowych i jednym dodatkowym w scianie 3,5 m.

takie "coś" chcialem wylac do poziomu gruntu ( oczywiscie tam gdzie nawiozlem ziemi wkopie sie troche glebiej )

na takie nazwijmy to podstawki chcialem pozniej ustawic bloczki 30cm wysokosci potem dwie warstwy papy i dopiero pierwsza deska konstrukcji szkieletu

Moje pytanie brzmi czy dobrze mysle czy tez moze nalezy przy kopaniu otworow w ziemi wykrecic walec az do poziomu wody potem wsypac grubego tłucznia , ubic i dopiero reszte robic jak wyzej?

chce "kręcić" otwory ręcznie bo kupiłem ręczny świder glebowy ( srednicy 30cm) swietnie sprawdził mi się juz przy robieniu płotu - dziura w ziemi na 80cm to góra 15 minut wiercenia ręcznego

a moze wlasnie zalatwic jakies beckzi po oleju i wkopac zalane betonem w ziemie?

tylko jaka srednica beczek jaka wysokosc beczek w ziemi? i czy tylko w narozikach czy w scianach podobnie?

Prosz eo pomoc

Z góry dziekuję

dodam ze chce wykonac prace sam z jakąś pomocą znajomego i najtanszym kosztem

prosze o propozycje

Edytowane przez mefikkk

Witam,

Wkrótce planuję ruszać z budową.

Zastanawiam się jakiego rodzaju fundament jest najszybszy jeśli chodzi o czas realizacji i wiązania (w skrócie od wejścia ekipy do wejścia ekipy od prefabrykowanych ścian) i jak się kształtują ceny poszczególnych rodzai.

Dom będzie ciepły, raczej energooszczędny.

Powierzchnia zabudowy jakieś 155m2

Będę wdzięczny za odpowiedź i wszelkie rady.

Pozdrawiam

padł temat płyty fundamentowej,pod dom szkieletowy,czy prefabrykowany tak czy inaczej,wierzchnią płaszczyznę powinna stanowić płyta- równa,wypoziomowana i z prawidłowymi przekątnymi.W przeciwnym razie wykonawca będzie musiał robic podkładki pod podwaliny,równać do najwyższego punktu,nadzorowałem kilka domów prefabrykowanych drewnianych,na płycie było ok.,z fundamentami było różnie,dom stawiali po ok. 10 dniach,było bezpiecznie,wykonywali ją gdzieś około 5 dni z wykopami

czy ktos doradzi podpowie?

zamierzam zrobic tak

domek ma miec 5 x 7 metrow

zatem kopie 20 dolow srednicy 30cm glebokich na 80cm

-wyjdzie taka szachownica z tego 5 na 4 pale

do kazdego dolu sypie tłucznia 60 cm , ubijam, zalewam rzadkim betonem albo wrecz sypie suchy tam gdzie jest mokro

na pozostalych 20cm tworze troce szerszy wykop i wylewam juz stopę z betonu np srednicy 60cm na to stawiam juz bloczki ( kazdy sklejam zaprawa) na to idą 2 wartwy papy albo folii i pierwszy legar

prosze o podpowiedz rowniez z iloscia betonu jaki zamierzam zrobic - mnie wyszlo ze 250kg cementu powinno wystarczyc

pozdrawiam i prosze o pilą podpowiedz - w poniedzialek chce zaczac prace