Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zadzwoniłem do netii, żeby zapytać się co mam zrobić, żeby się przyłączyć. Mam studzienkę netii (taką betonową z metalowym kółkiem po środku) na rogu działki i z miejsc występowania studzienek wynika, że kabel idzie wzdłuż jednego boku mojej działki. DO takiego słupka netiowego (w którym chyba oni przyłączają ludzi) mam 80 m. No i po 2 tygodniach zastanawiania się stwierdzili, uwaga uwaga ŻE IM SIĘ NIE OPŁACA MNIE TERAZ PODŁĄCZYĆ. Kopara mi opadłą, bo nie wydawało mi się że w dzisiejszych czasach można mieć kłopot z podłączeniem do telefonu. Powiedzieli, że nie mają wolnych numerów w centrali (! naprawdę tak powiedzieli !) i że nikt poza mną się w okolicy nie buduje, więc im się nie opłaca na razie mnie podłączać.

Co mam zrobić? Olać ich i szukać innych? (np. Sferia wiem, że tam działa) czy jakoś się do nich poleconymi podobijać itepe? CZy to strata czasu. Te barany nie wiedzą, że na telefony + internet wydaję miesięcznie 300 zł + komórki (bo pracuję w domu i de facto, choć firmą nie jestem, generuję ruchu telefonicznego jak małe biuro). Netia miała by na mnie rok w rok zarobku min. 3600 PLN (a może nawet z tysiąc więcej, bo u nich stałe łącze internetowe jest drogie, a mnie takie interesuje).

Z tego co się wstępnie zorientowałem, w okolicy telefon mogę mieć przez Sferię, a Internet rozprowadza jakiś lokalny operator drogą radiową z nieodległego Piaseczna (W-Wa). W tym przypadku oba połączenia byłyby radiowe (Sferia to CDMA), a ten Internet to też pewnie coś w tym stylu. W sumie wolałbym kabel, dlatego zastanawiam się jak tą netię ugryźć.

do TPSA dzwoniłem do "Błękitnej Dziury" (która wszystko wsysa jak dziura czarna i nic nie wypluwa) i oczywiście mieli z tydzień temu oddzwonić i powiedzieć co się da, a co nie. Ale z tego co wiem, w okolicy kabla nie mają i mógłbym mieć co najwyżej telefon radiowy.

P.S. Nie marudziłem na forum ostatnio, bo mi coś przybyło (i to także łyse było, tra-la-la)

https://forum.murator.pl/topic/15427-netia-mnie-sp%C5%82awia-da-si%C4%99-co%C5%9B-zrobi%C4%87/

Ja niestety mam o tej firmie jak najgorsze zdanie i to od środka; kiedyś pracowałam w dziale sprzedaży. I powiem tak jak spławiają na etapie Twoich chęci podłączenia to wolę nie wyobrażać sobie jak będą spławiać jak się jednak zgodzą podłączać. Tzn. okres podłączania, włączania sygnału i chociażby wyliczania pierwszych rachunków bywał tam koszmarem. Może coś się zmieniło, ale Twój opis dotychczasowych przygód przypomina mi dawne czasy.

Chociaż kto wie czy inni są lepsi...

M.

https://forum.murator.pl/topic/15427-netia-mnie-sp%C5%82awia-da-si%C4%99-co%C5%9B-zrobi%C4%87/#findComment-250821

Mieczu no to chyba masz jakiegos pecha.

Njapierw ten nieszczesny dach a teraz telefon :(

Na szczescie nie mialem takich problemow.Telefon z TP (:() zalozyli mi po tygodniu.I jeszcze musieli wkopac slupek - tzn taki troche wiekszy :) - pociagneli kabel i po zawodach.

Po miesiacu okazalo sie ze przydlaby sie jeszczez jeden numer - ja duzo w sieci i telefon byl zajety caly czas a teraz mam ten numer tylo dla siebie i zawsze sie mozna dodzwonic.

Tez byla krotka pilka.Tez moze z tydzien to trwalo.

Przy okazji wyszlo ze jakby wiedzieli ze beda dwa numery to by pociagneli kabel wielkoparowy - czy jak sie on tam nazywa - i mam 2 kabelki do domu.

No ale wszystko hula i jest niezle.Rachunki to takie w normie.

Jak na 2 numery to chyba nie najgorzej

Aha

Domek w miescie terytorialnie ale do centrum jakies 12-13 km

https://forum.murator.pl/topic/15427-netia-mnie-sp%C5%82awia-da-si%C4%99-co%C5%9B-zrobi%C4%87/#findComment-250888

Do mnie tez Netia sie nie spieszyla z oddzwonieniem (chce sie podlaczyc) -

Pierwszy raz oddzwonili po miesiacu od mojego 1-szego telefonu do nich, potem ze

2 razy dwonili akurat jak bylem w drodze do domu, prosilem zeby dryngneli za 10 min. -

ani razu im sie nie udalo :)

Na razie poczekam az bede blizej wprowadzenia sie i zobacze kto bedzie szybszy :)

hej - Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/15427-netia-mnie-sp%C5%82awia-da-si%C4%99-co%C5%9B-zrobi%C4%87/#findComment-251047

Jeśli jesteś w zasięgu SFERII to wybierz SFERIĘ.

Jakość połączeń na ogół dobra i ceny umiarkowane.

W sprawie internetu dowiedz się w pobliskiej firmie : Stara Iwiczna, ul. Słoneczna 55 (k. Centrobudu) tel. 737 02 40

Pewne elementy można kupić wcześniej, aby je wmontować przed tynkowaniem.

Antenka z kablem, skrętka 8-żyłowa kat 5.

https://forum.murator.pl/topic/15427-netia-mnie-sp%C5%82awia-da-si%C4%99-co%C5%9B-zrobi%C4%87/#findComment-251086