Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Listwa przyblatowa - między blatem, a ścianą - jaka, czy w ogóle, co zamiast

Monika_Gdynia

Recommended Posts

Pyatnie jak w temacie...

Palnuję w kuchni drewniany blat z merbau. Planowałam do tego założyc listwy (przy scianie) takie jak kładzie sie na podłoze drewniane. Jedak fachowcy odradzają mi to rowiązanie. Niby taka listwa nie uszczelni idealnie blatu , że będzie ciekło za szafki jakby coś się rozlało na blacie itp.

No wiec jakie sie spradzają rowiązania?

• 1 year później...

Moją kuchnię pewnie niektórzy znają :) Biała kuchnia, szary blat, nad blatem żółte kafle (nad płytą), a dalej ciemno szara ściana. Jaką dać listwę między blat a ścianę.

Myślałam, że już wszystko mam w głowie ułożone, a tu kolejny dylemat.

Listwa...jaka, jaki kolor, jak duża, z czego i czy w ogóle?

Jak nie listwa to co...silikon??? raczej nie, wyobrażam sobie jak będzie wyglądał za jakiś czas?

Jeżeli chodzi o kolor to biały??? ciemno szary jak ściana??? czy aluminium?

Co wy macie między blatem, a ścianą???

Zdjęcie kuchni w linku na dole.

A jak ma się nie równą ścianę i są dziury większe i mniejsze to ten silikon się nada i przykryje.

Najbardziej się boję tego, że będzie się brudził?

Pamiętam silikon z łazienki, koszmar.

Ale jak radzicie jaki kolor ew. Tam gdzie szara ściana - szary, tam gdzie kafle żółte - żółty, a tam gdzie biała - biały? Czy wszędzie ten sam - np. w kolorze blatu?

Jak chcesz dać szary silikon na żółtą czy białą ścianę?! Przecież musi on łączyć obydwie powierzchnie i być przy tym niezauważalny...

Mój bezbarwny:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/hi/vg/3fv8/Lk82IaBFy5GN9ksH9B.jpg

i biały:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/hi/vg/3fv8/KYa9W1SIId2vrgCDqB.jpg

Skąd masz te dziury w ścianach? Przecież można i trzeba się ich pozbyć...

Ja mam bezbarwny sylikon (ciemny blat pociągnięty na ścianę), ale nie uważam, żeby prezentowało się to dobrze :(. Dziwnie się świeci i przykleja się do niego kurz, więc może faktycznie lepiej pomyśleć o czymś innym.

No właśnie dlatego silikon odpada i będzie przezroczysta listwa. Myślę, że z daleko nawet różnicy nie będzie.

MOŻE UDA MI SIĘ ODŚWIEŻYĆ TEMAT.

Jestem przed płytkami słyszałam że z sylikonem jest troszkę ciężko MARTU jeżeli już stosowaliście byłaby wdzięczna o jakieś uwagi.

Co się tyczy listew to BEAUTY w swoich komentarzach pokazywała zbliżenie i wygląda to całkiem OK.

Małż jest za listwami ja się jeszcze waham. Będę wdzięczna za rady.:rolleyes: