Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TERIVA czy mogę podkuć

Recommended Posts

Witam.

Mam strop teriva I i około 3 wylewki.

Robię górną łazienkę i muszę od pionu podejść z rurą fi 50 na drugą ścianę do brodzika. Styropian i wylewka będą miały razem ok 10 cm i żeby moc zrobić brodzik wpuszczony to muszę trochę podłogi skuć.

Czy mogę na odcinku około 2 metrów naciąć wylewkę na terivie i skuć wylewkę i górną ściankę terivy? Belek i zbrojenia na belkach nie ruszę.

Wydaje mi się, że stropu to nie osłabi, ale mogę się mylić.

CO WY NA TO??????

Właśnie chodzi o te belki.

[ATTACH=CONFIG]45241[/ATTACH]

4- belki

Jeżeli tak jak 1 , to bez problemu

tak jak 2 - to nie

tak jak 3 - to zależy gdzie ściany nośne

Jeżeli możesz to proszę o rzut parteru i ewentualne miejsce kucia

tak to wygląda:

http://img689.imageshack.us/img689/9733/azienka.jpg

zielony - belki

czerwony - bruzda.

Rozmawiałam przed chwilą z kierownikiem budowy. Twierdzi, że nie ma żadnych przeciwwskazań.

Dzisiaj podkułem tak jak na rysunku wyżej. Szło ładnie, ale zrobiłem trochę szkód. Spadło pół bloczka teriva, a 2 pękły.

Zrobiłem tak: jednego pękniętego zrzuciłem, w tą połówkę i tego zrzuconego włożyłem po dwa pręty, podszalowałem i zalałem z góry z 5 cm. Tego drugiego pękniętego nie zrzuciłem bo trzymał się dobrze. Podstęplowałem go i trochę wlałem do środka.

Nie spadnie mi to na głowę??????

Dzisiaj podkułem tak jak na rysunku wyżej. Szło ładnie, ale zrobiłem trochę szkód. Spadło pół bloczka teriva, a 2 pękły.

Zrobiłem tak: jednego pękniętego zrzuciłem, w tą połówkę i tego zrzuconego włożyłem po dwa pręty, podszalowałem i zalałem z góry z 5 cm. Tego drugiego pękniętego nie zrzuciłem bo trzymał się dobrze. Podstęplowałem go i trochę wlałem do środka.

Nie spadnie mi to na głowę??????

Jak dzieci zrobią porządną impre na górze to nie wiem.:(

Nie spoko , mało to fabrycznie pękniętych bloczków ?

A ten uszkodzony to prawidłowo naprawiłeś.:yes:

no bardzo osłabi to strop, bo co prawda nie nacinasz zbrojenia ale przerywasz górną warstwę betonu która pracuje na ściskanie. To że nie ma w niej zbrojenia nie oznacza że jest niepotrzebna. No ale to sprawa Twojego kierownika ew. Zbigniewa , jak się zje...e to pójdziesz do niego po odszkodowanie :D

no bardzo osłabi to strop, bo co prawda nie nacinasz zbrojenia ale przerywasz górną warstwę betonu która pracuje na ściskanie. To że nie ma w niej zbrojenia nie oznacza że jest niepotrzebna. No ale to sprawa Twojego kierownika ew. Zbigniewa , jak się zje...e to pójdziesz do niego po odszkodowanie :D

Taki problem to nie problem.;)

Facet przynajmniej się pyta , a nie wali bez opamiętania. :yes: