Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pleśń, kafelki i przejmujące zimno w pokoju

Recommended Posts

Witam serdecznie, mam poważny problem z pokojem, ale może zacznę od poczatku.

Mieszkanie jest na parterze dwupoziomowego domu poniemieckiego, grubość ścian zewnętrznych około 60cm, brak tynku zewnętrznego i zrobienie elewacji nie wchodzi w grę (zakaz konserwatora zabytków), stare okna (dość szczelne);

Pokój, z którym mam problem,ma około 10m kw i jest zrobiony z części byłej łazienki. Okno duże, drzwi 90/200cm.Wydawałoby się, że wentylacja jest ok. Jako ogrzewanie pokoju zastosowany jest grzejnik żeliwny- 15żeberek. Mimo, że grzejnik jest cały gorący, w pokoju jest zimno, rzadko kiedy temperatura dochodzi do 16st.C. Wydawałoby się, że w pokoju powinien być ukrop ( w innym pokoju o podobnych rozmiarach mam tylko 8 żeberek i jest ciepło). Po przeprowadzeniu drobnego śledztwa okazało się, że pod płytami kartonowo-gipsowymi są stare,poniemieckie kafelki do wysokości około 160cm od podłogi. Próbowaliśmy jej jakoś zbić, chociaż na tej jednej ścianie zewnętrznej, ale chyba trzeba by było wrzucić tam granat żeby to ruszyć, bo nawet młot pneumatyczny i wiertarka udarowa nie daje sobie z tym rady. Poddaliśmy się i położyliśmy nowe płyty. Po 2 sezonach płyta kartonowa w jednym miejscu, przy podłodze pleśnieje- około 30cm od grzejnika.

Nie mam pojęcia co z tym zrobić, może ktoś mi poleci jak docieplić tę klitkę. Całe mieszkanie jest ciepłe i nie ma problemów z pleśnią i grzybem.