Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zaadaptować budynek gospodarczy na mieszkalny???

kasia17041985

Recommended Posts

witam!

Mam mały problem. Postanowiliśmy z narzeczonym przerobić budynek gospodarczy na mieszkalny (ok. 140m2). Działkę mamy już wydzieloną, decyzję z gminy odebraną. Teraz chcemy zrobić przepis u notariusza i (podobno) trzeba zgosić w starostwie wniosek o zmianę sposobu użytkowania. Zamierzamy wziąć kredyt na przerobienie tego budynku. Nie wiemy jednak co dalej...

Ktoś mówił, że potrzebny jest projekt, niedawno jednak słyszałam opinię, że projekt nie jest wymagany, jeśli nie będziemy budynku rozbudowywać (wszerz), niby w środku można robić wszystko według swego uznania...

Kto ma rację?

Nie chcę, żeby później okazało się, że wynikną z tego jakieś kłopoty.

Jeśli faktycznie projekt nie byłby potrzebny, to zaoszczędzimy jakieś 4tys., no i praktycznie moglibyśmy już zacząć?

Bardzo proszę o rady i pomoc, może są osoby, które wiedzą więcej :)

• 2 weeks później...
Nie wiem jak u Was w starostwie ale u mnie wymagany jest projekt i pozwolenie na budowę. W moim przypadku w gre wchodzi podniesienie ścianki kolankowej ale myślę, że nawet gdybym nie podnosił to i tak byłoby wymagane jak wyżej. Mam poniemiecką kuźnie jest zapisana jako budynek gospodarczy na gruncie pod zabudowe jednorodzinną. Po wizycie w starostwie na pytanie o zmiane sposobu użytkowania od razu usłyszałem - projekt i pozwolenie(Pani w urzędzie nie wiedziała czy bede cokolwiek przerabiał) to tyle. Mam nadzieje, że choc troche pomogłem. Pozdrawiam i zyczę wytrwałosci.

Witam ponownie! Dzisiaj byłem u nas w starostwie i otrzymałem druk - wniosek o zmianę sposobu użytkowania w załączeniu wymagane są

1. cztery egzemplarze projektu...

2. oświadczenie o posiadanym prawie...

3. decyzje o warunkach zabudowy...

ewentualnie upowaznienie udzielone osobie działajacej w moim imienu. Punkty były bardziej rozbudowane ale nie chcialo mi sie pisac więc zaznaczyłem trzykropkami i wpisałem ogólne zagadnienie.

Musze zaznaczyć, że chyba jednak nie będe podnosił scianki kolankowej więc przeróbki będa minimalne i głównie w środku a mimo to projekt bedzie potrzebny. Pozdrawiam i życze powodzenie, my właśnie zaczynamy załatwaic formalności.