Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w ka?dym pomieszczeniu - czy niezb?dna?

Recommended Posts

Budujemy dom z użytkowym poddaszem, wentylacja jest zaprojektowana (i kominy już wybudowane) do łazienek. Dołożyliśmy też kominek wentylacyjny w garderobie. Ale zostały jeszcze trzy pokoje pod dachem - czy montować w nich kominki wentylacyjne, zwłaszcza, że chcemy doprowadzić do nich ogrzane powietrze z kominka. Ale z drugiej strony każdy taki kominek to dziura w folii wysokoparoprzepuszczalnej i możliwość przeciekania dachu. Jak to rozwiązać?

Pozdrawiam wszystkich. Asia

Bezwzględnie nie należy montować kominków wentylacyjnych w pozostałych pomieszczeniach (domyślam się, że są to sypialnie itp).

Założenia wentylacji grawitacyjnej (w dużym skrócie) są takie, że powietrze świeże dostaje się do pomieszczeń mieszkalnych przez nieszczelności okienne (mikrowentylacja, uchył itp.), a usuwane jest z pomieszczeń gospodarczych (łazienki, kuchnie, kotłownia, pralnia). Pozwala to na obieg czystego powietrza w domu.

Przy zamontowaniu wentylacji w pomieszczeniach mieszkalnych w najbardziej niekorzystnych warunkach może dojść do takiej sytuacji, że powietrze będzie zaciągane przez kratkę wentylacyjną łazienki i z całą wilgocią rozprowadzane po domu, a następnie wywiewane przez kominki wentylacyjne w pomieszczeniach.

Rada - buduj zgodnie z projektem - na pewno przewiduje on kanały wentylacyjne w odpowiednich pomieszczeniach.

Mnie murarz proponuje dodatkową wentylację w jednym z pokoi (sypialnia) na poddaszu użytkowym (w projekcie nie ma takiej wentylacji, jest tylko w kuchni i łazienkach), ponieważ z boku mam doprojektowany garaż z którego będzie wychodzić kanał wentylacyjny po ścianie domu, więc on wymyslił, że dołożymy na poddaszu kolejną wentylację pokoju. W ogóle ma sugestie, żeby w każdym pokoju na górze (3) była wentylacja grawitacyjna. Nie wiem czy to zrobić czy nie. Jak to jest ze stratami ciepła przez kanały wentylacyjne, czy są duże ? No i dlaczego w projektach nie ma takich wentylacji w pokojach ? W blokach też nie ma w pokojach, tylko w łazienkach.

Może mi to ktoś uzasadnić logicznie, bo już jestem tak skołowana różnymi propozycjami, że nie wiem kto ma rację.

Renia napisał:
Mnie murarz proponuje dodatkową wentylację w jednym z pokoi (sypialnia) na poddaszu użytkowym ...

Może mi to ktoś uzasadnić logicznie, bo już jestem tak skołowana różnymi propozycjami, że nie wiem kto ma rację.

Proponowana przez murarza wentylacje wykonasz Reniu stosunkowo małym kosztem

wentylacja przyda sie - w lecie to docenisz ...

w zimie masz dwie mozliwosci:

- przysłonić gdy jest duzy mróz

- uchylic jak jest duza wilgotnośc w pomieszczeniu (pomieszczenie pozbawione wilgoci łatwiej ogrzac)

brzoza