Asia 28.02.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Budujemy dom z użytkowym poddaszem, wentylacja jest zaprojektowana (i kominy już wybudowane) do łazienek. Dołożyliśmy też kominek wentylacyjny w garderobie. Ale zostały jeszcze trzy pokoje pod dachem - czy montować w nich kominki wentylacyjne, zwłaszcza, że chcemy doprowadzić do nich ogrzane powietrze z kominka. Ale z drugiej strony każdy taki kominek to dziura w folii wysokoparoprzepuszczalnej i możliwość przeciekania dachu. Jak to rozwiązać? Pozdrawiam wszystkich. Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domara 29.02.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Bezwzględnie nie należy montować kominków wentylacyjnych w pozostałych pomieszczeniach (domyślam się, że są to sypialnie itp).Założenia wentylacji grawitacyjnej (w dużym skrócie) są takie, że powietrze świeże dostaje się do pomieszczeń mieszkalnych przez nieszczelności okienne (mikrowentylacja, uchył itp.), a usuwane jest z pomieszczeń gospodarczych (łazienki, kuchnie, kotłownia, pralnia). Pozwala to na obieg czystego powietrza w domu. Przy zamontowaniu wentylacji w pomieszczeniach mieszkalnych w najbardziej niekorzystnych warunkach może dojść do takiej sytuacji, że powietrze będzie zaciągane przez kratkę wentylacyjną łazienki i z całą wilgocią rozprowadzane po domu, a następnie wywiewane przez kominki wentylacyjne w pomieszczeniach.Rada - buduj zgodnie z projektem - na pewno przewiduje on kanały wentylacyjne w odpowiednich pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 29.02.2004 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Mnie murarz proponuje dodatkową wentylację w jednym z pokoi (sypialnia) na poddaszu użytkowym (w projekcie nie ma takiej wentylacji, jest tylko w kuchni i łazienkach), ponieważ z boku mam doprojektowany garaż z którego będzie wychodzić kanał wentylacyjny po ścianie domu, więc on wymyslił, że dołożymy na poddaszu kolejną wentylację pokoju. W ogóle ma sugestie, żeby w każdym pokoju na górze (3) była wentylacja grawitacyjna. Nie wiem czy to zrobić czy nie. Jak to jest ze stratami ciepła przez kanały wentylacyjne, czy są duże ? No i dlaczego w projektach nie ma takich wentylacji w pokojach ? W blokach też nie ma w pokojach, tylko w łazienkach. Może mi to ktoś uzasadnić logicznie, bo już jestem tak skołowana różnymi propozycjami, że nie wiem kto ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 29.02.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 nieprawdaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia 02.03.2004 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Dzięki za odpowiedzi, a może ktoś z "fachowych" budowlańców obecnych na Forum coś nam podpowie?Dalej mam niestety wątpliwości......Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2004 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Renia napisał: Mnie murarz proponuje dodatkową wentylację w jednym z pokoi (sypialnia) na poddaszu użytkowym ... Może mi to ktoś uzasadnić logicznie, bo już jestem tak skołowana różnymi propozycjami, że nie wiem kto ma rację. Proponowana przez murarza wentylacje wykonasz Reniu stosunkowo małym kosztem wentylacja przyda sie - w lecie to docenisz ... w zimie masz dwie mozliwosci: - przysłonić gdy jest duzy mróz - uchylic jak jest duza wilgotnośc w pomieszczeniu (pomieszczenie pozbawione wilgoci łatwiej ogrzac) brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 02.03.2004 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Brzoza,uspokoiłeś mnie zupełnie tym, że mogę ją przysłonić. Człowiek czasem nie potrafi myśleć praktycznie (czyt. kobieta)(ciągle początkująca w tematach budowlanych).Dzięki !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 cała przyjemność ... po mojej stronie :D:D i w góre ... bo moze sa inne opinie ... brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 03.03.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 ten kanał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts