rospier 05.03.2011 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 układ Tihelmanna czyli to połączenie równoległe charakteryzuje się tym że długości zasilania i powrotu są równe, zapewnia to równe opory hydrauliczne w instalacji, skutkuje to tym, że wartości przepływu są jednakowe, w przypadku tych bojlerów masz zawsze jednakowy pobór zmagazynowanej ciepłej wody, u Ciebie problemem jest nie, podłączenie bojlerów, ale zbyt małe średnice na tyle punktów poboru (11) na rurze fi 20 nie ma prawa działać, to se ne da Pane Havranku Na to akurat nie mam wpływu w chwili obecnej, bo taki przekrój "biegnie" prosto z ulicy. Więc musi zostać tak jak jest, niestety. Trochę zdezorientowany jestem, ponieważ jedni z Was radzą żeby na szeregowym podłączeniu, a niektórzy żeby zostawić równoległy. To że ten przekrój zbyt mały, to nie ma nawet wątpliwości, co do tego. Ja to doskonale wiem, ale niestety nic nie mogę na razie poradzić. Dzięki mimo to za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rospier 05.03.2011 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Podstawowe pytanie to nie "lepszy?" ale chyba co chcesz uzyskać? Bo uważam że pierwsze połączenie to bardziej stabilna temperatura wody, szybsze jej podgrzanie(krótszy czas nagrzania do nastawionej temperatury ale mniejsza ilość wody)jednak o temperaturze wyższej(podgrzanej do temperatury ustawionej na 2 zbiorniku) przez dłuższy okres czasu. Sposób 2 to większa ilość podgrzanej wody (chwilowa)jednak z czasem opróżniania zbiorników temperatura szybciej spadnie. Lepszy w tym przypadku, to większa ilość wody w momencie jednoczesnego niemalże jej poboru, przez pracowników korzystających z prysznica. Moja wina że od razu nie wyjaśniłem przeznaczenia tego podłączenia, przyznaje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rospier 05.03.2011 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 nie do konca rozumiesz tę zasadę, jeżeli masz dwa bojlery to właśnie powinieneś je podłączyć do rurki która będzie dwu krotnością ich rurek przyłączeniowych Instalacja jest podpięta rurką 20mm., ponieważ taka tylko średnica była doprowadzona z zewnątrz. Uważasz, że podłączenie się do instalacji o przekroju 20mm. biegnącej prosto z ulicy, rurką o przekroju 20mm. a potem do niej podpięcie się tymi bojlerami jest niepoprawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 05.03.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Instalacja jest podpięta rurką 20mm., ponieważ taka tylko średnica była doprowadzona z zewnątrz. Uważasz, że podłączenie się do instalacji o przekroju 20mm. biegnącej prosto z ulicy, rurką o przekroju 20mm. a potem do niej podpięcie się tymi bojlerami jest niepoprawne? i ja i 1950 piszemy o tym samym w różny sposób bo z różnych szkół jesteśmy, opcja z połączeniem szeregowym którą Ci doradziłem jest tylko lepsza gdy nie da się pozmieniać tych rurek przy bojlerze i głównych ciągów bo o tym pisałeś, dla lepszego działania tego systemu tylko układ Tihelmanna czyli odpowiednie przekroje rurek i połączenie równolegle ale to wiąże się ze zmianom głównej części systemu, przekrój przyłącza niema w tym momencie żadnego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.03.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 (edytowane) średnica przyłącza nie przeszkadza w tym, żeby wewnątrz było zrobione dobrze,będą mniejsze opory a przez to większy wydatek bojlerów, dwa bojlery mające grzałki np, obydwa po 4 kW,wyprodukują dokładnie tyle samo ciepłej wody w tym samym czasie,i w przypadku gdy jest zbyt mały wydatek tej wody z powodu zbyt małych średnic instalacji,trzeba zrobić wszystko żeby ten wydatek był większy,a tutaj kłania się Tihelmann Edytowane 5 Marca 2011 przez 1950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts