Dasal 26.02.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Hej, postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ nie znalazłem przez ostatnie 3 godz. nic konkretnego na temat bezpieczeństwa dzieciaków w domach gdzie montujemy dzisiaj duże przeszklenia, a jednocześnie chcemy zapewnić naszym przegrodą najlepsze właściwości cieplne. Otóż mam w domku 2 duże okna od podłogi prawie pod sufit 1500 x 2300 oraz przesuwne okno 2800 x 2300.Zamówiłem okna, ale facet w salonie zabił mnie pytaniem, czy ma doliczyć szyby bezpieczne. Generalnie po dużych negocjacjach wyszło, że do fixa dajemy od wewnątrz szybę klejoną 2x3mm w pakiecie 3 szybowym, oraz dla przesuwki tarasowej po obu stronach szkło bezpieczne klejone 2x3mm za dopłatą 1200 zł. Niby to nie dużo, i zgodziłem się na tę dopłatę. Ale moje wątpliwości wzbudził fakt, że współczynnik przenikania ciepła wzrasta przy zastosowaniu klejonych szyb, ponieważ zmniejsza się szczelna wypełniona argonem. - dla naszego standardowego pakietu 3 szybowego mielibyśmy dla szyby U = 0,6 (szyba 4/12/4/12/4).- dla pakietu 3 szybowego i szyby 2x3/10/4/10/2x3 przenikalność wyniesie około u = 0,8- dla pakietu 3 szybowego i szyby 4/12/4/10/2x3 przenikalnosc wyniesie około u = 0,7 (współ. U - wg. Pana z salonu okien) I oto mój dylemat. Chciałem mieć jak najlepsze okna pod kątem przenikalności. Ale czy, przy zastosowaniu klejonki te całe pakiety 3 szybowe nie tracą już trochę na znaczeniu? Czy opłaca się wchodzić w tak duże koszty, w imię zasady, że posiada się 3 szyby? Szerokość pakietu nie da rady zwiększyć, bo profil PCV ma pewne ograniczenia aby wyglądał jako tako. Pozdrawia wszystkich, którzy zechcą konstruktywnie rozchwiać moje wątpliwości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.02.2011 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 masz inne wyjście zamówić ciepłe szyby a później, tuż przed zamieszkaniem, nakleić na nie folię - spełnia funckcję zabezpieczenia dzieciaków a na termice nic nie tracisz W sumie dobrze że założyłeś taki wątek - mam pewną obserwacją i ona jest zatrważająca Coraz częściej w projektach są duże by nie powiedzieć ogromne przeszklenia i w pogoni za oszczędnością na tym etapie zapomina się o BEZPIECZEŃSTWIE żyjących w domu ludzi. I bynajmniej nie chodzi tylko o dzieci - dorośli czasem potrafią także cuda wyczyniać mając nadmiar c2h5(OH) we krwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 26.02.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 - dla naszego standardowego pakietu 3 szybowego mielibyśmy dla szyby U = 0,6 (szyba 4/12/4/12/4). - dla pakietu 3 szybowego i szyby 2x3/10/4/10/2x3 przenikalność wyniesie około u = 0,8 - dla pakietu 3 szybowego i szyby 4/12/4/10/2x3 przenikalnosc wyniesie około u = 0,7 (współ. U - wg. Pana z salonu okien) I oto mój dylemat. Chciałem mieć jak najlepsze okna pod kątem przenikalności. Ale czy, przy zastosowaniu klejonki te całe pakiety 3 szybowe nie tracą już trochę na znaczeniu? Czy opłaca się wchodzić w tak duże koszty, w imię zasady, że posiada się 3 szyby? Szerokość pakietu nie da rady zwiększyć, bo profil PCV ma pewne ograniczenia aby wyglądał jako tako. Pozdrawia wszystkich, którzy zechcą konstruktywnie rozchwiać moje wątpliwości:) Szyba na dwóch ramkach 12 mm ma U=0,7 , na 10mm 0,8, ten pakiet na 10mm +12mm coś pomiędzy. Ramka 10mm przy dużych powierzchniach stwarza zagrożenie zetknięcia się tafli przy wysokim ciśnieniu. Przy takich parametrach pakietów trzyszybowych niewielka korzyść z ich zastosowania i lepiej chyba zrobić 2-szybowy na ramce 16 lub 18mm. Mniejsza waga, niższa cena a realnie niewiele gorsze U. Ewentualnie zmień profil na taki który pozwoli zapiąć grubszy pakiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 26.02.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 zapomina się o BEZPIECZEŃSTWIE żyjących w domu ludzi. I bynajmniej nie chodzi tylko o dzieci - dorośli czasem potrafią także cuda wyczyniać mając nadmiar c2h5(OH) we krwi Nie zawsze, miałem klienta który przemyślał i bardzo precyzyjnie określił w których oknach laminat ma być od zewnątrz (terytorium zabaw dzieci-boisko) a w których od wewnątrz (terytorium zabaw dorosłych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.02.2011 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 IVO - generalizuję dlatego że takich klientów którzy nad tym myślą jest naprawdę znikomy odsetek. Jest tylko pogoń za najtańszymi oknami a najdroższymi kafelkami do łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 27.02.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 ..zawsze można zrobić taki pakiet bezpieczny z kryptonem , tylko cena pewnie "nieco" podskoczy. Ale parametry bedą lux - przynajmniej przez kilka lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dasal 27.02.2011 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 masz inne wyjście zamówić ciepłe szyby a później, tuż przed zamieszkaniem, nakleić na nie folię - spełnia funckcję zabezpieczenia dzieciaków a na termice nic nie tracisz Jareko, czy możesz bardziej rozszerzyć, ten temat z folią. Już kiedyś myślałem o tym, aby okleić szybę folią, tak jak zabezpiecza się szyby w samochodach (jednostronnie folia). Mam tylko kilka pytań: Czy taką folie da się samemu przykleić, czy trzeba firmę do tego nająć? Jaki to koszt tej foli z przyklejeniem? Czy folia nie będzie żółknąć po kilku latach od słońca? Czy to wystarczające zabezpieczenie przed wypadnięciem wybitej szyby z ramy? Jest jeszcze opcje z hartowaniem szkła. Dopłata do hartowanego szkła 4mm w tej samej cenie co klejenie 2x3mm. Przenikalność wtedy zostaje nie zmieniona, ale jak rozumiem, żeby się dobrze zabezpieczyć to trzeba zahartować wszystkie 3 szyby a nie 1 lub 2 szt. więc koszt rośnie jeszcze bardziej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.02.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 środkowa szyba nie jest hartowana, hartowane są zewnętrzne - chyba że na specjalne zamówienie ale tego nie jestem pewny - zapytaj Charliego - on tu jest szpeniem od szybNajlepiej niech foliuje ten kto robi to zawodowo - zrobi co dobrze, wyjmie szybę, da folie po całości a nie tylko do uszczelki (zabezpieczy tym samym przed odklejaniem sie folii na przyszłość) i działa to tak samo jak folia miedzy szybami - trzyma kawałki szkła w całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts