Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi balkonowe PCV z dodatkową belką poziomą czy bez ?

Recommended Posts

Witam,

ma taki dylemat właśnie jestem na etapie zamawiania okien PCV

i drzwi do nowego domu. Mam 6 drzwi balkonowych i sprzedawca

twierdzi że dobrze, aby miały dodatkową belkę poziomą wzmacniającą

ponieważ latem się nagrzewają (kolor złoty dąb) i tracą stabilność.

Taka belka na jedne drzwi to + 200zł netto hmm razem to już 1200zł netto.

Warto montować te belki czy nie ma to żadnego sensu zwłaszcza

ja będzie pakiet trzyszybowy i profil VEKA 6 komorowy (zależy mi na ciepłych

i cichych oknach) ?

Wymiary:

1200X2200

1500X2100

1800X2300

Pozdrawiam.

dzięki za odpowiedz. Nie będzie ruchomego słupka, czy mimo to przy tych drzwiach warto montować dodatkową belkę ?

..przy potrójnych szybach warto bo to ciężkie jak byk i każda belka będzie dodatkowo usztywniac konstrukcje skrzydła , tym bardziej w drewnopodobnym kolorze.

I jak to nie będzie słupka ruchomego ? zrobisz drzwi balkonowe na 1500 i po otwarciu bedziesz mieć słupek na środku ?? ..no można owszem ale dziwne to i mało funkcjonalne.

Drzwi balkonowe 1200 bedą jedno-skrzydłowe ??

Po pierwsze w balkonach z ruchomym słupkiem zawsze warto. Po drugie strasznie Cię ktoś próbuje ciąć cenowo na tych kilku metrach słupka!!!

Podpisuję się pod tym obiema ręcami

Michał szer.1500 i 1800 bez ruchomego słupka? Trochę niewypał....

1200x2200 w Vece zrobione jako 1- skrzydłowe? Chyba nie bardzo....

Edytowane przez agnieszkakusi

moze te 200 przed rabatem;-)

ale fakt, jak dla mnie obowiązkowo poprzeczka w skrzydle, stabilniejsze, bezpieczniejsze i w razie już zbicia szyby tańsza wymiana

dodatkowo odradzałbym kwatery uchylne w drzwiach balkonowych jeśli tylko jest jakieś inne okno w pomieszczeniu, dlaczego?

nikt ci nie da gwarancji ze nie będziesz miał przewiewów za 15 lat od strony zawiasów, a właśnie tam lubi wiać przy RU w kolorze

moze te 200 przed rabatem;-)

ale fakt, jak dla mnie obowiązkowo poprzeczka w skrzydle, stabilniejsze, bezpieczniejsze i w razie już zbicia szyby tańsza wymiana

dodatkowo odradzałbym kwatery uchylne w drzwiach balkonowych jeśli tylko jest jakieś inne okno w pomieszczeniu, dlaczego?

nikt ci nie da gwarancji ze nie będziesz miał przewiewów za 15 lat od strony zawiasów, a właśnie tam lubi wiać przy RU w kolorze

..chyba jednak RU jest szczelniejszą konstrukcją - więcej punktów ryglowań na całym obwodzie - niż zwykłe R - gdzie dociska tylko zawias i jakieś 2 śmieszne dociski które nie dość, że średnio wyglądają to nie mają regulacji (no chyba, że te ukryte). Nie wiem czemu pokutuje taka opinia że RU w balkonie to słabsze będzie ? Ludzie przecież to zazwyczaj te same zawiasy co w R tylko z dodaną rozwórką u góry.

Co do ceny za poprzeczki to fakt ktoś cię tu rżnie na tym nieźle :)

..chyba jednak RU jest szczelniejszą konstrukcją - więcej punktów ryglowań na całym obwodzie - niż zwykłe R - gdzie dociska tylko zawias i jakieś 2 śmieszne dociski które nie dość, że średnio wyglądają to nie mają regulacji (no chyba, że te ukryte). Nie wiem czemu pokutuje taka opinia że RU w balkonie to słabsze będzie ? Ludzie przecież to zazwyczaj te same zawiasy co w R tylko z dodaną rozwórką u góry.

Co do ceny za poprzeczki to fakt ktoś cię tu rżnie na tym nieźle :)

RU w balkonie nie jest słabsze tylko wymaga hmmm..... od komponentów, producenta i montażystów przyzwoitego co najmniej poziomu. Temat szeroki i każdemu kto coś wspólnego z serwisem miał znany :-)

metr poprzeczki w 2-stronnej okleinie po rabacie kosztuje w granicach100 zł. Ktoś sobie robi 100% narzut.

Oj chyba nie 100 % :) Bo michal8282 napisał

......... Mam 6 drzwi balkonowych ...................

1200X2200

1500X2100

1800X2300

Pozdrawiam.

ale podał wymiary 3 szt; jeśli są x2 to mamy 9 mb x cena

michal8282 przelicz łącznie mb i negocjuj cenę ze sprzedawcą (100 - 200 zł powinien opuścić jeśli zależy mu na sprzedaży)

Hej tak chcą mnie wykasować 200zł netto za belkę :) jak im powiedziałem ile mi napisaliście to od razu zmienił zdanie sprytnie, że jednak za balkon czyli za belkę wyjdzie 100zł netto ;) Dzięki Panowie dał bym się nieźle.... Z tym ruchomym słupkiem to macie racje musi być coś się zakręciłem. Pozdrawiam.

Kurcze, a nam sprzedawca nie zwrócił na to uwagi, mnie nie przyszło do głowy spytać się na forum i efekt jest taki, że mamy okna balkonowe bez belki. Dosyć spore, rozsuwane, złoty dąb, trzyszybowe. :( Ciekawe, o ilu wpadkach jeszcze się dowiem? Edytowane przez Viga

Kurcze, a nam sprzedawca nie zwrócił na to uwagi, mnie nie przyszło do głowy spytać się na forum i efekt jest taki, że mamy okna balkonowe bez belki. Dosyć spore, rozsuwane, złoty dąb, trzyszybowe. :( Ciekawe, o ilu wpadkach jeszcze się dowiem?

W przesuwkach przewiązki nie są konieczne, zupełnie inne oparcie skrzydła i związane z tym siły działające na nie.

Pozdrawiam