surgi22 27.02.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Poszukuję prawidłowego osadzenia bramy garażowej (wielkość 4,5 na 2,5 m ) w murze trowarstwowym . Grubość muru ok.61 cm ( 25 porotherm, 22 cm seropian, 12 cm cegła klinkierowa ). Chociaż garaż będzie nieogrzewany to brama garażowa będzie ocieplona i zależy mi na nie stworzeniu mostka termicznego, gdyż garaz jest cześciwo w bryle budynku. Próby rozmowy z przedstwiceim hormana skonczyły się odesłaniem do architekta:mad:. Wszelkie propozycje sensownego rozwiązania pożadane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchrem 27.02.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Jeśli otwór jest już wymurowany to nie wiele się da zrobić. Bramę segmentową montuje się do lica muru wewnątrz garażu. Po montażu można przykleić 5cm styropianu pomniejszając światło wjazdu, albo pogodzić się z mostkiem termicznym przy bramie. Innego patentu nie ma, trzeba by na etapie murowania odpowiednio wymurować otwór w ścianie nośnej względem ściany osłonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.02.2011 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 ściana nie jest jeszczed wymurowana i dlatego wszytkie rozwiązania są jeszcze możliwe i stąd moje poszukiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.03.2011 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 HELP Nikt nie miał takiego problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 06.03.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Witam Niestety ale nie mam dużego doświadczenia z cegłą elewacyjną, myślę jednak że trzeba będzie zastosować któryś z systemów ; ten; http://www.uvisun.ru/pdf/kataloge/mauerwerk/fm-p.pdf lub ten http://www.habe.pl/idm,11,Katalog_produktow.html W nadprożu zabetonować od spodu szynę typu HMS 25/15 D i po rozszalowaniu osadzać kotwy MLQ; BLQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.03.2011 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Ok wiem że do nadproża będzie potrzebny przy murze trojwarstwowym system do zamocowania klinkieru. Ale moi problemem jest jak osadzić bramę garażową aby uniknąc mostka cieplnego zarówno w nadprożu jak i po bokach . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 07.03.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Mocowanie bramy jest proste.Mocuje się ją od środka na wykończony tynk.Po bokach są dwie prowadnice które trzymają panele. U góry jest tylko wał ze sprężyną.Mocowanie prowadnic najlepiej zrobić montując do ściany nośnej dodatkowe elementy stalowe do których będą montowane prowadnice.Natomiast wał , to albo wybrać rozwiązanie konstrukcyjne bramy z wałem z tyłu lub jeżeli wysokość nadproża pozwala z przewyższeniem .Można też zamontować dodatkowy element metalowy do muru i do niego montować wał. Proponuję więc wykonanie docieplenia muru z "wywinięciem " izolacji i klinkieru zarówno na nadproże od spodu jak i na boki .Z takim założeniem podejść do handlowca niech zaproponuje bramę i wspólnie z montazystami zastanowić się nad dodatkowymi elementami metalowymi, do wcześniejszego osadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.03.2011 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Masz może jakiś schemat (rysunek) w/w propozycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts