Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osadzenie bramy garażowej w murze trojwarstwowym .

Recommended Posts

Poszukuję prawidłowego osadzenia bramy garażowej (wielkość 4,5 na 2,5 m ) w murze trowarstwowym . Grubość muru ok.61 cm ( 25 porotherm, 22 cm seropian, 12 cm cegła klinkierowa ). Chociaż garaż będzie nieogrzewany to brama garażowa będzie ocieplona i zależy mi na nie stworzeniu mostka termicznego, gdyż garaz jest cześciwo w bryle budynku. Próby rozmowy z przedstwiceim hormana skonczyły się odesłaniem do architekta:mad:. Wszelkie propozycje sensownego rozwiązania pożadane :yes:

Jeśli otwór jest już wymurowany to nie wiele się da zrobić. Bramę segmentową montuje się do lica muru wewnątrz garażu. Po montażu można przykleić 5cm styropianu pomniejszając światło wjazdu, albo pogodzić się z mostkiem termicznym przy bramie. Innego patentu nie ma, trzeba by na etapie murowania odpowiednio wymurować otwór w ścianie nośnej względem ściany osłonowej.

Witam

Niestety ale nie mam dużego doświadczenia z cegłą elewacyjną, myślę jednak że trzeba będzie zastosować któryś z systemów ;

ten;

http://www.uvisun.ru/pdf/kataloge/mauerwerk/fm-p.pdf

lub ten

http://www.habe.pl/idm,11,Katalog_produktow.html

W nadprożu zabetonować od spodu szynę typu HMS 25/15 D i po rozszalowaniu osadzać kotwy MLQ; BLQ

nadproże..jpg

Mocowanie bramy jest proste.

Mocuje się ją od środka na wykończony tynk.

Po bokach są dwie prowadnice które trzymają panele. U góry jest tylko wał ze sprężyną.

Mocowanie prowadnic najlepiej zrobić montując do ściany nośnej dodatkowe elementy stalowe do których będą montowane prowadnice.

Natomiast wał , to albo wybrać rozwiązanie konstrukcyjne bramy z wałem z tyłu lub jeżeli wysokość nadproża pozwala z przewyższeniem .

Można też zamontować dodatkowy element metalowy do muru i do niego montować wał.

Proponuję więc wykonanie docieplenia muru z "wywinięciem " izolacji i klinkieru zarówno na nadproże od spodu jak i na boki .Z takim założeniem podejść do handlowca niech zaproponuje bramę i wspólnie z montazystami zastanowić się nad dodatkowymi elementami metalowymi, do wcześniejszego osadzenia.