ewka_83 27.02.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam! Mam pewien dylemat dotyczący stropu i ścianek działowych. W projekcie mam strop Teriva a na nim ścianki działowe g-k. Wyczytałam, że w wypadku gdybym chciała zamienić ścianki g-k na murowane, i biegły by one równolegle do beleczek, należało by nieco przeprojektować strop, tj ułożyć dwie beleczki lub nawet rozsunąć te belki i pomiędzy nimi wykonać belkę żelbetową. Ta druga opcja jest nieco kłopotliwa, więc pytanie moje brzmi - w wypadku jakiej grubości ścianki wystarczą 2 belki, a przy jakiej należy już wykonać opcję z belką żelbetową? Dodam, że domek będzie wykonany z ceramiki poryzowanej - Eder lub Porotherm. Grubości dostępne to 11,5 lub 8 cm. Pozdraiwam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.02.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Najlepiej skonsultować to z konstruktorem, który wykona obliczenia dla zaplanowach zmian i bedziesz mieć pewność że bedzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewka_83 27.02.2011 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Dziękuje. Ale jakie są Wasze doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 27.02.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam, ja u siebie w projekcie mam ścianki działowe z gazobetonu 12cm i również strop teriva , pod ścianami mam zaprojektowane dwie belki stropowe i tyle. Natomiast tą drugą opcję z rozsunięciem i żelbetem mam zaprojektowaną tam gdzie będą drewniane słupy podpierające więzbe dachową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.02.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Jeżeli nie jesteś architektem ( konstruktorem ) lub nie umiesz przeliczć sobie zmian w obciążeniu stopu przy zmianie rozmieszcznia i typu ścienek działowych odpowiedzi osób które takich zmian dokonały na niewiele ci się przydadzą ( chyb że macie identyczny projekt i np. rozpiętości belek stropowych i warstwy betonu ). A lepiej chyba spać spokojnie , niż zastanawiać się czy strop wytrzyma czy nie ( chociaż są tacy którzy mówią: no risk no fun ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewka_83 27.02.2011 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Z ciekawości chciałam się zorientować jak to mniej więcej wygląda. Wyszłam z założenia, że obciążenia z takiej ścianki działowej zbiera się na mb belki i strop będzie wykonany, tak jak w większości przypadków z 3 cm warstwą betonu - wówczas rozpiętość chyba nie ma większego znaczenia? Generalnie miałam plan posłużyć się analogią. Z tego z wyczytałam, to grunt żeby nie wpaść na durny pomysł i stawiać ściankę na pustakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 27.02.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 teriva 1 (to jakieś stare oznaczenie, taraz to się nazywa jakoś inaczej chyba 4,0/1 ) to bardzo słaby wytrzymałościowo strop i żadnej innej ścianki niż z gazobetonu naprawdę lekkiego nie powinno się na nim stawiać, a nawet robienie na terivie podłogówki (co wymaga grubszej niż standardowe 4cm wylewki) wydaje się mocno problematyczne. Choć widziałem na terivie wylewkę 10cm, ale ugięcie tego stropu to było tak dobrze pod 4 cm. Generalnie ten strop zawsze będzie klawiszować przy większym obciążeniu stąd warto rozpatrzeć opcję podwieszenia do niego sufitu z g-k wtedy mozna tam dodatkowo jakieś wentylacje czy dgp puścić. Jak się chce mieć naprawdę porządny strop, to raczej monolit, albo płyty kanałowe żelbetowe lub sprężane (dla większych rozpiętości), z tym że te sprężane też mają swoje wady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.02.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Z ciekawości chciałam się zorientować jak to mniej więcej wygląda. Wyszłam z założenia, że obciążenia z takiej ścianki działowej zbiera się na mb belki i strop będzie wykonany, tak jak w większości przypadków z 3 cm warstwą betonu - wówczas rozpiętość chyba nie ma większego znaczenia? Generalnie miałam plan posłużyć się analogią. Z tego z wyczytałam, to grunt żeby nie wpaść na durny pomysł i stawiać ściankę na pustakach. No jednak rozpiętość ma znaczenie i bez przeliczenia przez konstruktora to będzie taka rosyjska ruletka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 28.02.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) A może po prostu zrób monolit? Koszty bardzo podobne, zaś jakość nieporównywalna. Ja również stoję przed wyborem teriva czy monolit (w projekcie mam terivę), jednak na 99% zmienię terivę na monolit. Edytowane 28 Lutego 2011 przez brunet wieczorową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewka_83 28.02.2011 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 A może po prostu zrób monolit? Koszty bardzo podobne, zaś jakość nieporównywalna. Ja również stoję przed wyborem teriva czy monolit (w projekcie mam terivę), jednak na 99% zmienię terivę na monolit. I tu pojawia się problem, bo trzeba by było zaangażować kogoś kompetentnego do zmiany w projekcie, a do tego mam duże obawy co do wykonawcy - to będzie ekipa 3 "ogólnobudowlańców" . Panowie są dość tani, dość solidni, ale w ich możliwości wykonania żelbetu szczerze wątpię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts