Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przymocować ścianki gk do wylewki w której nie powinienem wiercić?

Recommended Posts

Jestem tu nowy, mam nadzieję że ktoś się już z czymś takim się spotkał i udzieli konkretnej rady jak przebrnąć przez takie coś:

Pewien właściciel nowo wybudowanego domu zrobił wylewkę na poddaszu, a pod wylewką miejscami jest ogrzewanie podłogowe a miejscami biegną miękkie rury do grzejników wiszących na tych niskich ściankach (po zewnętrznych stronach domu).

A temu właścicielowi kumple doradzili zrobić trochę zdjęć przed zrobieniem wylewki. Właściciel zrobił ich kilkanaście, ale telefonem! Są bardzo nie wyraźne i nie da się z nich dokładnie określić gdzie co biegnie. Nikt nie sporządził żadnego rysunku z dokładnymi wymiarami, nic. Poza tym ze zdjęć widać że te rurki miejscami biegną zakosami, łukami.

Powiedziano mi, że wylewka ma pięć centymetrów styro i "około pięć centymetrów betonu". A jeżeli gdzieś będzie mniej? A jeżeli jakaś rurka się lekko podniosła podczas wylewania betonu. Strach w tym wiercić! Choćbym nawet ogranicznik założył na wiertło... I co z tym teraz? Czym przymocować profile przypodłogowe do podłoża w którym strach wiercić? Istnieje jakiś alternatywny sposób? Nie wiem, może jakieś specjalne dwu centymetrowe kołki? Taśma klejąca? Nie no nie mam pojęcia, zmyślam... Co można z tym teraz zrobić?

Mozna wiercic bez udaru, delikatnie, powoli, czesto zaglądać w otwór. Wiertło widiowe jest na tyle tempe że bez udaru nie powinno przewiercić rurki (zrób próbę na sucho, zobaczysz ze widia raczej ślizga sie po rurce). Natomiast wylewka jest zazwyczaj na tyle miękka że spokojnie mozna wiercić bez udaru.

Druga opcja, nagrzać podłogę i sprawdzić przebieg rurek kamerą termowizyjną / pirometrem. Kiedyś widziałem w jakichś materiałach prasowych folię która zmieniała kolor pod wplywem temperatury (tak jak termometr na szybę do akwarium) ale niestety nigdy czegos takiego nie widziałem w handlu.

Kolena opcja, odkuć kawałek wylewki w sąsiedztwie planowanego otworu i sprawdiz co się dzieje.

Edytowane przez dzabij

Uwaga na zdjęcia.

My jako geodeci podeszliśmy profesjonalnie do fotek rozłożonych instalacji.

Łata niwelacyjna układana w punktach szczególnych i fotka.

Dzięki tym fotką znaleźliśmy dokładne położenie kratki od kanału wentylacyjnego po otynkowaniu wewnątrz - ale to już szczegół ;)

Przechodząc do słowa ... Uwaga ...

Konstrukcja schodów miała być przykręcona do posadzki w której biegła podłogówka, z dumą przekazałam fotki, wcześniej dermatografem zaznaczyłam na posadzce kreski, żeby panowie (wujek +kolega) na pewno wiedzieli co i jak.

Przyjeżdżam na budowę a wujek pyta się czy te fotki to z mojego domu :). Oni stwierdzili że schody przymocują inaczej, odkuli kawałek posadzki i w miejscu gdzie miały iść śruby biegły rurki od podłogówki, nie mogłam w to uwierzyć wzięłam taśmę i zaczęłam mierzyć, i rurki "zmieniły teoretycznie położenie" o kilka cm.

ZDJĘCIA BYŁY ROBIONE POD PEWNYM KĄTEM i to zafałszowało cały pomiar - inaczej tych zdjęć nie dało się zrobić, bo za mało miejsca było.

Także zdjęcia można traktować TYLKO poglądowo.

Według powyższych rad mam trzy sposoby:

a) Kamera termowizyjna.

b) Bloczki z betonu komórkowego.

c) Klejenie profili do posadzki.

Ad.a) Pomysł fajny, ale narazie boję się pytać ile kosztowało by wypożyczenie takiej kamery wraz z panem który by ją obsługiwał i choćbym zobaczył na wyświetlaczu źródła ciepła to nie wiem jak patrząc na wyświetlacz kamery zaznaczyć coś na podłodze, ale myślę że nie był by to duży problem...

Ad.b) Jakiej wysokości są te bloczki? MORHOT: kto to jest Wódz? Jak szukać tych jego zdjęć z profilami na bloczkach? Stabilne to jest? Trwałe?

Ad.c) Jakim klejem można kleić profile do betonu? Domyślam się jest to klej z tuby takiej jak silikon, tylko jaka firma coś takiego produkuje? Trwałe to jest czy z czasem się zeschnie i ścianka zacznie tańczyć?

ZDJĘCIA BYŁY ROBIONE POD PEWNYM KĄTEM i to zafałszowało cały pomiar - inaczej tych zdjęć nie dało się zrobić, bo za mało miejsca było.

Także zdjęcia można traktować TYLKO poglądowo.

Tak trochę off-topic. Polecam robić zdjęcia razem z położoną miarą w miejscu którego się robi zdjęcie. Zdjęcie powinno być na tyle wyraźne, żeby dało się odczytać wymiar. Druga opcja to zrobienie zdjęć, wydrukowanie i na wydruku ręcznie nanieść wymiary.

Oczywiście o to trzeba zadbać przed tynkami/wylewkami.

Luzik... Ale chętnie bym się dowiedział jakiego kleju użyć. Myślę że będzie to najszybszy i najłatwiejszy sposób, gdyby tak sobie tym kleikiem posmarować profil i wylewkę (oby to tylko trzymało). Tymczasowo jedynym kandydatem jest klej do parkietu, parkiet się kładzie na betonie więc jeżeli tylko ten klej przyczepi się do metalowego profila to by było ekstra. Jakiego jeszcze kleju można by użyć?

witam

ja w podobnych okolicznościach stosuję taki klej http://www.fixall.eu/fixall/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=57&lang=pl

już nie jeden stelaż na niego przykleiłem -super wytrzymałość tylko pamiętać o porządnym odkurzeniu. rozbawiła mnie ta wersja z kamerą termowizyjną nie wspomnę już o tej ze ślizgającym się wiertle widiowym po rurce od podłogówki , gwarantuje wchodzi jak w masło- już widziałem kiedyś podobnych fachowców co zrobili fontannę na środku pokoju .

witam

ja w podobnych okolicznościach stosuję taki klej http://www.fixall.eu/fixall/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=57&lang=pl

już nie jeden stelaż na niego przykleiłem -super wytrzymałość tylko pamiętać o porządnym odkurzeniu. rozbawiła mnie ta wersja z kamerą termowizyjną nie wspomnę już o tej ze ślizgającym się wiertle widiowym po rurce od podłogówki , gwarantuje wchodzi jak w masło- już widziałem kiedyś podobnych fachowców co zrobili fontannę na środku pokoju .

Gwarantuję, metoda z pirometrem (łatwo dostępny dla mnie substytut kamery termowizyjnej) i delikatnym wierceniem bez udaru działa. Być może dlatego że robiłem to u siebie i dla siebie :-)

witam

Ja potrzebuje zamocować na ogrzewaniu podłogowym prowadnice do drzwi suwanych od garderoby myślisz że da radę to zrobić takim klejem.

Prowadnica byłaby klejona do gresu

Ja potrzebuje zamocować na ogrzewaniu podłogowym prowadnice do drzwi suwanych od garderoby myślisz że da radę to zrobić takim klejem.

Prowadnica byłaby klejona do gresu

jak najbardziej tylko przy klejeniu dwóch gładkich nieporowatych materiałów czas schnięcia znacznie się wydłuży

Dziękuję za dobre rady :) Zrobimy na kleju. Do kamery termowizyjnej nie mam łatwego (a nawet żadnego) dostępu a z bloczkami silki to chyba było by za dużo zachodu.

Ten "High Tack" kosztuje przeszło 30 zł za tubkę ale przecież kołki tez nie są za darmo, a naprawianie przewierconej rurki tym bardziej nie będzie tanie.

Oczywiście nie wszędzie tego kleju będę używał bo ze zdjęć wynika, że jest bardzo dużo miejsc gdzie rurek nie ma na pewno, tam dam kołki. No i nie będę się zbliżał na mniej niż metr do miejsc gdzie może być podłogówka albo rurki do kaloryferów. No i z tym wcześniejszym odkurzeniem to też dobry pomysł, w końcu klej odejdzie jeżeli będzie się trzymał tylko na kurzu albo na luźnych ziarnach piasku...

• 3 weeks później...

Udało się. Nie spowodowałem żadnych szkód. Klient w siódmym niebie :)

Wróciłem żeby podziękować za poprzednie rady. Na ogół robiłem to tak że w wylewce ostrożnie wierciłem z nałożonym na wiertło okrągłym ogranicznikiem. Takim co się go umieszcza na odpowiedniej wysokości wiertła i małym imbusem dokręca żeby się nie przemieścił.

A w miejscach gdzie byłem pewien, że pod wylewką jest plątanina różnych rurek to dawałem klej. Ten klej na odkurzonej wylewce trzyma tak samo jak kołki. Byłem zszokowany. Mam tylko nadzieję że tak samo mocno będzie to trzymał za jakieś 10 - 20 lat ;)

Tak wiec jeszcze raz dzięki :)

• 13 years później...

Witam, trochę odświeżę temat.
Mam podobną sytuacje, wiec profil będę kleił, ale musze jeszcze zrobić otwór drzwiowy, a że to poddasze jeden profil ma 3,5m wysokości do skosu drugi 2,65. Jak mam poradzić sobie z UA, które (wszędzie tak napisane) maja być kręcone do ziemi, a nie mogę ich przykręcić ?