cawir 27.02.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam tak jak w temacie poszukuje jakiejś instrukcji (schematu , sposobów) jak wiązać zbrojenie drutem wiązałkowym zima już powoli odpuszcza i niedługo czas zacząć prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablosh 27.02.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Zerknij sobie tutaj jeden z forumowiczów przerabiał ten temat budując dom samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 02.03.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Wkleje tu kiedyś kilka zdjęć co i jak dla samo-budujących.Kiedyś też miałem podobny dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibols 06.03.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Wybacz za amatorke ale zrobione na szybko zeby zobrazowac jak wiazac zbrojenie. Krotki opis czynnosci:Tniesz caly krazek drutu wiazalkowego na 3 rowne czesci. Zginasz pojedynczy kawalek drutu na pol i zaczynajac od wew strony zbrojenia przekladasz pod pretem, pozniej po zew dookola jarzemka i z powrotem po wew str zbrojenia do gory (patrz rys). W oczko powstale po zagieciu drutu na pol wkladasz klucz do wiazania zbrojenia, badz tansza wersje - odpowiednio zagiety gwozdz i skrecasz kilkakrotnie z drugim koncem drutu. Filozofia zadna tylko troche wprawy i idzie jak po masle. Powodzenia zycze;) http://img593.imageshack.us/img593/439/44511915.jpg http://img845.imageshack.us/img845/2949/12806924.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 08.03.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Zerknij sobie tutaj jeden z forumowiczów przerabiał ten temat budując dom samemu. ..a jak juz przebrniesz przez ten dziennik to i strop machniesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 08.03.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Witam. Klucz do kręcenia można zrobić z drutu 6, wyklepać lekko końcówkę i zagiąć. Kręci się bardzo dobrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 11.03.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Obiecane zdjęcia: drut wiązadełkowy i klucze, z prawej rzemiosło polskie i z lewej fabryczny zagraniczny Rzemiosło w dupe obić, najlepiej pracuje się tym profilowanym. Ma lepszy haczyk który działa jak szydełko co pozwala łatwo przewlec drut i naciągnąć. Odpowiednie wygięcie klucza pozwala zakręcić drut minimalnym ruchem nadgarstka co jest niezastąpione w dokręcaniu zbrojenia w szalunkach i innych ciasnych miejscach. Teraz kręcenie: Wsunąć drut po przekątnej miedzy prętem a strzemiączkiem. Potem zahaczyć kluczem drut i przeciągnąć pod prętem do siebie krzyżując z drugim końcem drutu trzymanym w ręce i zakręcić kilka razy do zaciśnięcia wiązania. Wykonać jak poniżej Miłego kręcenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 26.03.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Witam. Ja mam pytanie trochę z innej beczki. Czy ma ktoś jakiś ciekawy patent pomocny przy gięciu strzemion, tak aby giąć szybko i wychodziły równe odcinki bez potrzeby mierzenia i odznaczania przed każdym gięciem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 27.03.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Zaznacz sobie kreskami na stole lub przykręć listewki w odpowiednim miejscu jako stopówki i dojdziesz wprawy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 10.04.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam. Z inne beczki dotyczące drutu wiązałkowego, wiem że się tnie na trzy części, ale ja mam taki duży krążek i zastanawiam się na ile go pociąć, /na trzy wyjdą długie kawałki/ może ktoś mi poda mniej lub więcej długość na jaką się tnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 14.04.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Dopracuj długość sam, metodą prób i błędów.Przetestuj jaką długością drutu pracuje Ci sie najlepiej i na takie kawałki potnij.Jak za krótki drut to źle sie kręci, jak za długi to niepotrzebne straty. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 15.04.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Dopracuj długość sam, metodą prób i błędów. Pozdrawiam! w budownictwie nie ma miejsca na metody prob i bledow bo i drut wiazalkowy kosztuje zdjecia pogladowe b. dobre ale do wiazania filmik by sie przydal:P ewa&mariusz tnijcie na kawalki 15-20 cm dl i nie powinienniscie miec problemow z wiazaniem mozna tez wiazac z krazka jednak wiekszosc fachowcow tego nie potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 17.04.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) w budownictwie nie ma miejsca na metody prob i bledow bo i drut wiazalkowy kosztuje Eee tam, pleciesz...lepiej poświęcić te kilkadziesiąt cm drutu aby wypracować najkrótszy najbardziej optymalny kawałek drutu cięty z nietypowego kręgu. ewa&mariusz tnijcie na kawalki 15-20 cm dl i nie powinienniscie miec problemow z wiazaniem mozna tez wiazac z krazka jednak wiekszosc fachowcow tego nie potrafi Nie wydaje mi sie, żeby długość 15 cm była odpowiednia bo po zgięciu daje nam to 7,5 cm co jest zdecydowanie za mało na sprawne skręcenie zbrojenia:P Jak już to drut powinien mieć ok 15-20 cm po zgięciu czyli trzeba ciąć kawałki na 30-40 cm! Powtarzam żeby wypróbować samemu bo jeden ma delikatne dłonie i wystarczy 15 cm(po zgięciu) a drugi ma niedzwiedzią łape i potrzebuje dłuższy żeby go szlag nie trafił podczas roboty. Pozdrawiam! Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez Carpenter78 dodałem- (po zgięciu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 23.04.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Witam. Wypróbowałem samemu i długość odpowiednia jak dla mnie to około 32cm do 34 cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts