Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śniegi, wilgoć, pękanie - czy to problem ??

JurekM

Recommended Posts

Witam!

Trochę się martwię poniższymi rzeczami.

1. Mam poddasze nieużytkowe. Od strony południowej wygląda w porządku, ale od północnej pojawia się mnóstwo kropel, które później kapią i niestety w różnych miejscach "wychodzą" na piętrze

Poniżej te krople

http://images40.fotosik.pl/653/2ef5ebe730feaacfmed.jpg

Od strony południowej zawiewa też jakby śniegu (chyba że samo się robi). Czy tak powinno być, czy jest jakiś problem z którym coś trzeba zrobić ?

http://images39.fotosik.pl/666/8c96403656a78e46med.jpg

2. Drugi problem to pękanie słupów drewnianych. Z tego co wcześniej czytałem to raczej normalne, ale chcę się upewnić.

http://images35.fotosik.pl/487/c615ea0e62806a4dmed.jpg

Proszę o opinie fachowców co powinienem z powyższymi rzeczami zrobić. Nie chcę, by w przyszłości mieć plamy na suficie.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ma co schnąć w domu? Ba jak schnie, to para się skrapla i zamarza. Trzeba by wietrzyć przy tym suszeniu.

A tak poza tym to nie martw się, wyschnie. Tylko trzymasz tę folię odkrytą od spodu czyli narazoną na UV, a są jakies czasowe ograniczenia w tym wzgledzie.

....Tylko trzymasz tę folię odkrytą od spodu czyli narazoną na UV, a są jakies czasowe ograniczenia w tym wzgledzie.

Ta folia to już tak na amen zostaje i nie ma w planie jej zakrywania. Poddasze jest nieużywane i tak planowane.

A może trzeba ją zakryć np. wełną 5 cm (bo do ocieplenia nie jest już mi nic potrzebne), mam 2x18 cm supermaty.

-folia wysoko czy niskoparoprzepuszczalna?(podaj nazwę tej folii)

Nie wiem, ale wcześniej miałem informację, że wełna przy tej folii może dochodzić bez przerwy

Jeśli dobrze pamiętam to Divoroll Kompakt

-czy jest podbitka? czy w podbitka ma otwory wentylacyjne?

Podbitki jeszcze nie ma

-kiedy skończyłeś prace mokre w domu?

prace mokre w domu skończone jakieś 2 tygodnie temu

Trochę mnie postraszyliście.

Wszystko jasne

-membrana ok

-brak podbitki i mokre prace tłumaczą zjawiskana na Twoim poddaszu. Gdybyś miał podbitkę z elementami wentylacyjnymi sytuacja byłaby podobna ...(na wiosnę załóż podbitkę bez wentylacji)

-pamiętaj o szczelnym ułożeniu paroizolacji na połączeniu z murłatą i wokół takich przewodów jak na drugim zdjęciu

pozdrawim

witam

-szkoda wełny w sensie, że za chwilę puści to co zamarzło na membranie i wsiąknie w wełnę

-elementy wentylacyjne w podbitce w Twoim dachu są zbędne. Będą przyczyną powstawania takich samych zjawisk jak obecnie.

Mistrzu Janie. Proszę oświeć mnie(jednym zdaniem) dlaczego nie stosuje się paroizolacji na stropie nad którym jest przestrzeń wentylacyjna?

pozdrawiam

Błędy są takie:

- wełna jest upchana i wypycha folię do góry (wełnę się układa a nie upycha) już widać przecieki na krokwiach,,

- folia nie zakryta na poddaszu i na okapie już straciłeś gwarancję a jak będziesz dłużej czekał to remont dachu pewny,

- prace mokre w budynku w połączeniu ze złą wentylacją dachu (pod pokryciem) przynoszą takie efekty,

- w koszu nie widzę dodatkowego szala folii,

- czy aby dach nie jest kryty blachodachówką?

Wietrzyć! Wietrzyć! I jeszcze raz wietrzyć. Pozdrawiam.

Błędy są takie:

- (...),

- folia nie zakryta na poddaszu i na okapie już straciłeś gwarancję a jak będziesz dłużej czekał to remont dachu pewny,

- (...)

- (...)

- (...)

... Pozdrawiam.

:o A ile czasu można tak zostawić, sam tak mam na poddaszu :/ Narazie chciałem wykończyć tylko parter. Wiem, że chodzi o UV.