JurekM 27.02.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam!Trochę się martwię poniższymi rzeczami.1. Mam poddasze nieużytkowe. Od strony południowej wygląda w porządku, ale od północnej pojawia się mnóstwo kropel, które później kapią i niestety w różnych miejscach "wychodzą" na piętrzePoniżej te kroplehttp://images40.fotosik.pl/653/2ef5ebe730feaacfmed.jpg Od strony południowej zawiewa też jakby śniegu (chyba że samo się robi). Czy tak powinno być, czy jest jakiś problem z którym coś trzeba zrobić ?http://images39.fotosik.pl/666/8c96403656a78e46med.jpg 2. Drugi problem to pękanie słupów drewnianych. Z tego co wcześniej czytałem to raczej normalne, ale chcę się upewnić.http://images35.fotosik.pl/487/c615ea0e62806a4dmed.jpg Proszę o opinie fachowców co powinienem z powyższymi rzeczami zrobić. Nie chcę, by w przyszłości mieć plamy na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 27.02.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Słupy raczej normalne, co do kropel podłączam się do tematu. A śnieg u mnie też zawiewa... ale kropel nie widziałem nigdy takich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 27.02.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 A ma co schnąć w domu? Ba jak schnie, to para się skrapla i zamarza. Trzeba by wietrzyć przy tym suszeniu. A tak poza tym to nie martw się, wyschnie. Tylko trzymasz tę folię odkrytą od spodu czyli narazoną na UV, a są jakies czasowe ograniczenia w tym wzgledzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 27.02.2011 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 ....Tylko trzymasz tę folię odkrytą od spodu czyli narazoną na UV, a są jakies czasowe ograniczenia w tym wzgledzie. Ta folia to już tak na amen zostaje i nie ma w planie jej zakrywania. Poddasze jest nieużywane i tak planowane. A może trzeba ją zakryć np. wełną 5 cm (bo do ocieplenia nie jest już mi nic potrzebne), mam 2x18 cm supermaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 27.02.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Masz wełnę dopchniętą do foli. Powinna być szczelina i dostarczać powietrze , które ma uchodzić przez kalenicę lub otwory w szczytach. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 27.02.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Wiatam-folia wysoko czy niskoparoprzepuszczalna?(podaj nazwę tej folii)-czy jest podbitka? czy w podbitka ma otwory wentylacyjne?-kiedy skończyłś prace mokre w domu?-nie widzę paroizolacji na stropie...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 27.02.2011 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 -folia wysoko czy niskoparoprzepuszczalna?(podaj nazwę tej folii)Nie wiem, ale wcześniej miałem informację, że wełna przy tej folii może dochodzić bez przerwyJeśli dobrze pamiętam to Divoroll Kompakt -czy jest podbitka? czy w podbitka ma otwory wentylacyjne?Podbitki jeszcze nie ma -kiedy skończyłeś prace mokre w domu?prace mokre w domu skończone jakieś 2 tygodnie temu Trochę mnie postraszyliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 27.02.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Wszystko jasne-membrana ok-brak podbitki i mokre prace tłumaczą zjawiskana na Twoim poddaszu. Gdybyś miał podbitkę z elementami wentylacyjnymi sytuacja byłaby podobna ...(na wiosnę załóż podbitkę bez wentylacji)-pamiętaj o szczelnym ułożeniu paroizolacji na połączeniu z murłatą i wokół takich przewodów jak na drugim zdjęciupozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 27.02.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 paroizolacja na stropie? FlashBack co cię tak zdziwiło?JurekM szkoda wełny...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 28.02.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Nie stosuje się paroizolacji na stropie. ( opisywane). Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 28.02.2011 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 paroizolacja na stropie? FlashBack co cię tak zdziwiło? JurekM szkoda wełny... pozdrawiam 1. dlaczego szkoda wełny? Chyba, że to się tyczy tego mego wcześniejszego pomysłu, że dać wełnę 5 cm dodatkowo na paroizolację. 2. Dlaczego podbitkę bez wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 28.02.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 witam -szkoda wełny w sensie, że za chwilę puści to co zamarzło na membranie i wsiąknie w wełnę-elementy wentylacyjne w podbitce w Twoim dachu są zbędne. Będą przyczyną powstawania takich samych zjawisk jak obecnie.Mistrzu Janie. Proszę oświeć mnie(jednym zdaniem) dlaczego nie stosuje się paroizolacji na stropie nad którym jest przestrzeń wentylacyjna?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.02.2011 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Błędy są takie:- wełna jest upchana i wypycha folię do góry (wełnę się układa a nie upycha) już widać przecieki na krokwiach,,- folia nie zakryta na poddaszu i na okapie już straciłeś gwarancję a jak będziesz dłużej czekał to remont dachu pewny,- prace mokre w budynku w połączeniu ze złą wentylacją dachu (pod pokryciem) przynoszą takie efekty,- w koszu nie widzę dodatkowego szala folii,- czy aby dach nie jest kryty blachodachówką?Wietrzyć! Wietrzyć! I jeszcze raz wietrzyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.03.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Odwrócę pytanie. To Ty oświeć mnie po co ona ma być ? Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 01.03.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 WitamPytaniem na pytanie...?Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 01.03.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Błędy są takie: - (...), - folia nie zakryta na poddaszu i na okapie już straciłeś gwarancję a jak będziesz dłużej czekał to remont dachu pewny, - (...) - (...) - (...) ... Pozdrawiam. A ile czasu można tak zostawić, sam tak mam na poddaszu :/ Narazie chciałem wykończyć tylko parter. Wiem, że chodzi o UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 01.03.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Błędy są - prace mokre w budynku w połączeniu ze złą wentylacją dachu (pod pokryciem) przynoszą takie efekty, Wietrzyć! Wietrzyć! I jeszcze raz wietrzyć. Pozdrawiam. O jakiej wentylacji piszesz? Nad membraną czy pod? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.03.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Awieuro. Postaraj się jednak odpowiedzieć. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 01.03.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 MistrzuJanie. Zadałem Ci pierwszy pytanie. Masz prawo na nie nie odpowiadać, tym bardziej jak nie znasz odpowiedzi.Stwierdziłeś, że nie stosuje się paroizolacji a stropie, więc pytam dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.03.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Bo producent foli tak napisał Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts