winiu1 05.03.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Położenie paroizolacji = wilgoć w stropie.Nie położenie paroizolacji = wilgoć w wełnie.Wybór należny do ciebie. Zadbaj o prawidłową wentylację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 05.03.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 W wełnie nie będzie wilgoci. W starych chałupach , gdzie baby gotowały , prały w w kotłach , wilgoć szła w górę przez strop , Na strychu była przeważnie polepa z trocin zmieszanych z wapnem . Czy widział ktoś na takich strychach wilgoć ? Nie , wszędzie było sucho jak pieprz. Masz Awieuro odpowiedż. Przekonuje Cię to ?. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 18.02.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) W wełnie nie będzie wilgoci. W starych chałupach , gdzie baby gotowały , prały w w kotłach , wilgoć szła w górę przez strop , Na strychu była przeważnie polepa z trocin zmieszanych z wapnem . Czy widział ktoś na takich strychach wilgoć ? Nie , wszędzie było sucho jak pieprz. Masz Awieuro odpowiedż. Przekonuje Cię to ?. Jan. widział. przy ekstremalnie niskich temperaturach na poddaszach nieużytkowych odeskowanych i zapapowanych również pojawiał się szron mimo trocin z wapnem. temat zaobserwowany we własnym domu w ten sposób w latach 50 tych budowanym prawda jest taka, że przy dynamicznych zmianach temperatury zawsze gdzieś wytrąci się wilgoć. musi. suche powietrze w temperaturze 0C musi oddać nadmiar wilgoci przy -20 bo nie jest w stanie jej "utrzymać" Mistrzu Janie, Panie Andrzeju W. wytłumaczcie mi proszę, dlaczego dzisiaj wieczorem na stojącym na zewnątrz aucie wykropliła się wilgoć ? przecież stał na świeżym powietrzu, dobrze wentylowany ! mimo to cały mokry! rano będę musiał skrobać szyby ! szczelina powietrzna między membrana a wełną spowodowałaby jedynie szybsze wyschnięcie całości, kiedy mróz odpuści. szron i tak powstałby na membranie, bo zanim powietrze wyszłoby na zewnątrz, to wilgoć z niego i tak wykropliłaby się na membranie, dokładnie tak samo jak wykroplioła się na kołnierzu tego pana, mimo, że wcale nie był folią zakryty i dobrze wentylowany: http://imladis.p2a.pl/viewtopic.php?id=1784 tutaj też brody nie zakrywał żadną folią, wentylowana była cały czas : http://pracownia.org.pl/dzikie-zycie-numery-archiwalne,2230,article,4102 ps @dam, jeżeli okno ma szyby ze szkła, to sód zawarty w szkle wycina promieniowanie UV. tyle pamietam również z lekcji fizyki Edytowane 18 Lutego 2012 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 18.02.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 JurekM, jeszcze jedna rzecz. Ci którzy robią podłog na poddaszu, problemu nie widzą, bo u nich szron powstaje nad wełną a pod podłogą - wykrapla się na pierwszej zimnej powierzchni. Ty nie masz podłogi na strychu, więc u Ciebie pierwsza zimna powierzchnia to membrana. To czy ona jest wysoko- czy niskoparoprzepuszczalna to w tym momencie nie ma żadnego znaczenia. Będzie miało, jak zrobi się dodatnia temperatura. przy ujemnej para zmarznie zanim ucieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 18.02.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Awieuro folię paroizolacyjną umieszcza się w przegrodzie od ciepłej strony(dół stropu) Na górze stropu można dać tylko folię paroprzepuszczalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 18.02.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Mogę się zgodzic jak strop jest drewniany. W tym poście zakładałem betonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 18.02.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Mogę się zgodzic jak strop jest drewniany. W tym poście zakładałem betonowy. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 18.02.2012 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Jak strop jest betonowy to można nie dawać folii paroizolacyjnej ,ale jak będzie to nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.02.2012 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Nie ma znaczenia jaki będzie strop paroizolacja musi być. Para wodna przenika przez stropy i ściany. Przy raptownych skokach temperatury (w dół) występuje stan nasycenia powietrza parą wodną i wykrapla się ona w izolacji cieplnej, na końcówkach gwoździ wystających z desek, na obróbkach blacharskich. Wykropli się na szybach i karoserii samochodu. Latem po chłodnej nocy wykrapla się na trawie. Wykrapla się (kondensuje) na przedmiotach "chłodnych" np. w łazience na powierzchni lustra. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 20.02.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Awieuro folię paroizolacyjną umieszcza się w przegrodzie od ciepłej strony(dół stropu) Na górze stropu można dać tylko folię paroprzepuszczalną. W takim razie należałoby paroizolację montować również na ścianach od wew. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe2009 20.02.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Ale powstało zamieszanie w tym wątku - sam jestem przed rozkładaniem wełny na poddaszu nieużytkowym, żółta folia paroizolacyjna kupiona i teraz sam już nie wiem czy kłaść ją pod wełnę czy nie, na wełnę myślałem rozłożyć membranę wysokoparoprzepuszczalną (aquatec 120) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 20.02.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Miałem na myśli strop drewniany.O stosowaniu paroizolacji decydują opory przenikania pary wodnej poszczególnych warstw danej przegrody to znaczy ściany lub stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 20.02.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 pepe2009 odpowiedź masz w moim wcześniejszym poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts