Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś żałuje że wybrał silikaty???

Recommended Posts

Witam,

czy ktoś z forumowiczów wybudował sobie dom z SILKI i teraz wybrałby inny materiał? Może ktoś żałuje albo ma/miał jakieś problemy z tym materiałem?

Muszę w tym tygodniu dokonać wyboru i zastanawiam się pomiedzy SILKĄ a YTONGIEM, no i chciałem SILKE ale wciąż się wacham. Poczytałem trochę forum i zdaję sobie sprawę z różnic pomiędzy S a Y i nie chcę tu wywoływać kolejnej takiej dyskusji. Za S przemawia przede wszystkim cena (nawet dokładając więcej styro) oraz akustyka i brak grzyba.

Mój domek ma mieć 128 m2 pow. użytkowej, prosta bryła, bez piwnicy, użytkowe poddasze.

Dziękuję odważnym za pomoc :)

A może ktoś z perspektywy czasu teraz wybrałby Silikaty zamiast Ytonga i dlaczego???

Edytowane przez kaczmimo

jakiś czas temu brałem pod uwagę również te dwa materiały. Budowa przede mną więc nie odpowiem ci dokładnie na pytanie. Być może, że za pare lat bogatszy jakimiś nowymi doświadczeniami zmieniłbym decyzję, ale narazie zdecydowałem się na bk, tylko nie ytonga, a solbet. Silka to nie jest zły materiał. Ale mnie ostatecznie przekonała szybkość i łątwość stwiania z bk. Muszę po prostu bardzo szybko uwijać się z budową z przyczyn osobistych. Więc zdecydowałem odwrotnie do ciebie. Czas pokaże kto wybrał lepiej:P

Ja zaluje. Mam zamiar budowac dom na scianie jednowarstowej. Najpierw zdecydowalem sie na porotherm 44 si, pozniej zmienilem zdanie i na rzecz BK. Okazalo sie ze jest zbyt slaby i sciana nosna wew bedzie ze silki. Tyle tylko ze mam dom na plycie i wydaje mi sie ze bedzie ciagnac zimno. Silka ma bardzo dorbra przewodnosc cieplna. Zalezy jaka masz konstrukcje domu, fundamentu... to w sumie i tak nie wiem. Fundament bedzie betonowy to bedzie cignal zimno. Takie zebro (sciana betonowa i sciana ze silki) ma duza sprawnosc w przewodzeniu cielpa (tu do gruntu). Dodam, ze kiedys na wymianie ciepla liczylismy takie zadania z przewodzenia ciepla przez zebro. Nie trzeba byc wielkim fachowcem zeby sobie to troche wyobrazic. Swoja sciane bede sie staral zmienic lub zrobie izolacje wew budynku, bez dramatu, moge zastosowac multipor. Tylko po co?

• 5 years później...

Właśnie zakupiłem silikaty leżajsk bloczek N12 KL.15 KATEGORIA 1. Produkt śmieciowy - brak kąta prostego w bloczku (różnica na 20 cm 4mm!. Wymiary bloczków rożniące się nawet do 5mm. Na kążdej palecie od kilku do kilkunasty popękanych bloczków, - pękają wzdłóż dużego otworu pośrodku. Mam dokumentacje fotograficzną.

Po reklamacji fabryka stwierdziła, że przez proces technologiczny nie da się zachować konta prostego w bloczku a popękane oraz niewymiarowe bloczki mamy odkładać to wymienią. Jak tu promować polskie produkty? Spośród grupy murarzy 1 osoba siedzi i mierzy bloczki zamiast pracować.

• 2 months później...
Do cech technologicznych bloczków silikatowych można dodać oprócz izolacyjności akustycznej większą wytrzymałość na ściskanie niż bloczków z betonu komórkowego. Z kolei bloczki z betonu komórkowego zapewniają znacznie lepszą termoizolacyjność przy tej samej grubości. Zwracam uwagę, że YTONG i SILKA to nazwy firmowe producentów. Są inni producenci oferujący zarówno bloczki z silikatów jak i z betonu komórkowego.

• 3 weeks później...
Ja zaluje. Mam zamiar budowac dom na scianie jednowarstowej. Najpierw zdecydowalem sie na porotherm 44 si, pozniej zmienilem zdanie i na rzecz BK. Okazalo sie ze jest zbyt slaby i sciana nosna wew bedzie ze silki. Tyle tylko ze mam dom na plycie i wydaje mi sie ze bedzie ciagnac zimno. Silka ma bardzo dorbra przewodnosc cieplna. Zalezy jaka masz konstrukcje domu, fundamentu... to w sumie i tak nie wiem. Fundament bedzie betonowy to bedzie cignal zimno. Takie zebro (sciana betonowa i sciana ze silki) ma duza sprawnosc w przewodzeniu cielpa (tu do gruntu). Dodam, ze kiedys na wymianie ciepla liczylismy takie zadania z przewodzenia ciepla przez zebro. Nie trzeba byc wielkim fachowcem zeby sobie to troche wyobrazic. Swoja sciane bede sie staral zmienic lub zrobie izolacje wew budynku, bez dramatu, moge zastosowac multipor. Tylko po co?

I co wam tam wyszło na tych zajeciach? Ile to kasy kosztuje ten mostek a ile z bk. Jaka jest różnica.

Co do Twoich planów:

Czy policzyles jaką przewodnosc ma taka sciana jednowarstwowa. Jaka grubosc spelnia obecne wymagania.

Czy wiesz ze sa bk w różnych klasach gęstości?

Czy sam liczyles ze sciana z bk na sciany wew jest za słaba?

Ja mam silikaty. Jestem zadowolony. Pod pierwszy wiersz dałem isomur.

Szczerze gdybym budował drugi raz to nie wiem co bym wybrał. Jedno jest pewne nie ceramikę ani pustaki keramzytowe

Ja wprawdzie mam domek z Porothermu ale musiałam dobudowac jedną ściankę i podmurować kilka otworów okiennych i zrobiłam to z BK. Kupiłam troche z SOlbetu i troche z H+H bo potrzebowałam różne wymiary. Mimo że H+H mialy klase 500 to są o wiele mocniejsze i trwalsze od Solbetu który niby miał być klasy 600. Nawet jak wezme nacisnę paluchem na rant bloczka to H+H się trzyma a Solbet kruszy jakby był zrobiony ze słabego gipsu. Poza tym H+H wygląda o niebo lepiej i równiej. Polecam obejrzeć dane bloczki zanim sie kupi je na cały dom.

Murarz mówił że jak przekładał solbeta z miejsca na miejsce to musiał bardzo ostrożnie bo odpadały całe narożniki. Także ja z tego domu nie chciałabym budować. Wymiary obu typów mieściły sie w tolerancjach, nie było róźnic wiekszych niz 2mm na całej długości.

Edytowane przez Aaricia23

Tylko połówki mają o 2 milimetry większą wysokość niż powinny i jest to zgodne z tolerancją.

Po co ci połówki silikata?

Ja buduję z silki i z + to:

1. wytrzymałość,

2. nie trzeba się przejmować dokładnym cięciem bo zaprawa ma chyba taką samą przewodność ciepła co silka :)

3. mocowanie szalunków jest porządne

na minus to

1. waga

2. utrudnione cięcie tego ustrojstwa

3. Strasznie chłonie wodę nie wiem czy to plus czy minus. Boję się żeby w domu nie było czuć zawilgocenia ciągłego.

Ogólnie chyba nadal bym budował z silikatów, potem pustaki keramzytowe, ceramika , na końcu z BK (po prostu nie wyobrażam sobie miękkiej ściany a do tego kolega mnie nastraszył, że u jego znajomych po wybudowaniu z tego jest ciągły zaduch i czuć jakby zgnilizne (wiem ze pewnie wentylacja do d...i kolega z wybujałą fantazją ale.....)