Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozsady, kiedy robi? i czy ze wszystkich nasion mo?na?

Recommended Posts

Kupiłam nasiona (kwiaty, warzywa) i teraz się zastanawiam, czekac na wysiewy do gruntu czy najpierw sobie to posiać w pojemnikach w domu?

I czy jeśli wysieję teraz, a ciepło zrobi się dopiero w maju (bo jak na razie mam za oknem dużoooo śniegu), to czy te nowe roślinki nie zrobią się za duż e na przesadzanie?

• 2 weeks później...

Chyba "mało nas do pieczenia chleba", własna rozsada to fajna rzecz, ale wymaga trochę wprawy by praca nie poszła na marne. Nie wszystko warto robić samemu, bo oczywiście fachowcy zrobią to lepiej, a takie zwykłe kwiatki, czy warzywa można tanio kupić na rynku.

Ja co roku "produkuję" na parapecie rozsadę dziwnych pomidorów (pomarańczowe, białe, brązowe) - bo tych nigdzie nie dostanę - właśnie w sobotę 13.03 przystąpię do siewów - ale sadzę je potem w zimnej szklarni. Mam zawsze trochę papryki - tej, którą lubię i sprawdziłam, że się udaje. Kilka ogórków i cukinii (w połowie kwietnia) - żeby były wcześniej.

Kwiaty sieję do zimnego inspektu - lepiej im tam niż w domu i z przyjęciem po przesadzeniu jest mniejszy kłopot.

Chętnie podzielę się moim doświadczeniami, jeśli napiszesz co masz w tych torebkach. :wink:

A ja musze w tym roku zasłonic jedna strone balkonu, by małe dziecko odgrodzić od zbyt ostrego słońca.

Co posadzic w skrzynce by pieknie i szybko "wspięło" się do góry? myslę o jednorocznych pnaczach, bo całkowite zasłonięcie ściany pozbawiłoby mnie słońca w pokoju.

Acha, ta otwarta ściana jest z reguły pozbawiona skrzynek bo wiatr od tej strony hula straszliwy i zrywa wszystko co zwisa bradziej niż na 20 cm po za barierkę :cry:

Może jakieś linki a na nich pnącza ?

Co posiac i kiedy by było ładnie jak juz nadejdzie wiosna ?

Joasiu, chyba masz rację, że z tą rozsadą to trochę trzeba poeksperymentować.

Wysiałam różne nasiona i tylko część wzeszła, najlepiej i najszybciej ogórki (zdaje się, że się co najmniej o miesiąc pośpieszyłam).

Szczegóły następnym razem, bo dziś mam mało czasu.

A te pomidory masz z własnych nasion?

Ogórki i cukinię wysiewasz w połowie kwietnia, tak?

Witanko Rozsadnicy :D

Ja wysiewam do skrzyneczek na początku marca pomidory

tydzień póżniej po nich wysiewam cebulę cukrową z nasionek

a na pod koniec marca wysiewam dyniowate (dynia, cukinia, arbuzy) ale bez ogórków.. bo ogórki prosto do gruntu (do folii) a wszystko przesadzam do ogrodu po ogrodnikach.. oczywiście do folii wcześniej.

Dziś wysiewam pomidory ;)

Kwiaty warto wcześniej wysiać do skrzyneczek a potem pikować, gdyż wcześniej rozkwitną i będą silniejsze, np.. Obsiewka wysiana do skrzyneczek potem pięknie rozkwitła i miała pąki wielkości kwiatu kaliny.

Pozdrawiam.

Witanko Rozsadnicy :D

Kwiaty warto wcześniej wysiać do skrzyneczek a potem pikować, gdyż wcześniej rozkwitną i będą silniejsze, np.. Obsiewka wysiana do skrzyneczek potem pięknie rozkwitła i miała pąki wielkości kwiatu kaliny.

Pozdrawiam.

mnie to pikowanie przeraża 8)

mam chyba na to za mało cierpliwości & precyzji zegarmistrza...

ale pozbierałam nasionka z zeszłorocznych surfinek i będę próbować... :)

jak radzicie się do tego zabrać i kiedy?

Jak to miło, że już się coś dzieje w temacie zieleniny :D

Juą prawie czuję się jak w ogrodzie. Staram się uzyskiwać własne nasiona z pomidorowych wynalazków, bo ciężko jest je spotkać w sklepie. Może ktoś wie gdzie można je kupić? Mam m.in. odmianę Midas - pomarańczowe, podłużne, Ozyrys - okrągłe bordowo-brązowe, Izyda - kremowo-białe, Koralik - drobny czerowny, Pinokio (?) - drobny, żółty. Szczególnie lubimy Złotego Ożarowskiego - duże, mięsiste żółto-pomarańczowe owoce - nasiona można dostać bez problemu.

Nasza ulubiona papryka to Oleńka - czerwone, nieduże owoce, zaletą jest ich wyjątkowa mięsistość. Mniam Mniam.

yemiołka.... JUŻ.... to bedziesz miała wczesniej ;)

a tak bardziej szczegółowo? 8)

do zwykłej ziemi, w doniczkę czy może jakieś cuś innego [w zeszłym roku groszek pachnący posadziłam w skorupkach od jajek :), ale długo się zbierał po przesadzeniu,zanim mu się zachciało rosnąc]

takich małych ziarenek to się chyba ziemią nie przykrywa? czy szkiełkiem może? i na parapecik?

poradźcie laikowi! :lol:

A ja polecam jeszcze na te pojemniczki po maśle czy lodach, nałożyć cieniutka folię spożywczą z niewielką ilością dziurek, można dziabnąć igłą już naciagniętą.Ogranicza się parowanie wody i stwarza jeszcze lepszy mikroklimat parapeciano-okienny.

Dla początkujących do celu podlewania nasionek polecam opryskiwacz, jaki bądź, byle nie za blisko psiukać :lol: i wodę odstałą (superaśna jest w słoju, w której moczą się skorupki jaj ).

pozdrawiam ziabiscie.