Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z płaszczem i ewentualne zagrożenia

Recommended Posts

Witam

Właśnie rozpoczynam etap instalacji co i cwu, która będzie się składać z pieca kondensacyjnego, solara i kominka z płaszczem wodnym. Jednakże ostatnio instalator trochę mi zamieszał w głowie.

Ze wstępnych informacji wiem że kominek będzie w układzie zamkniętym, a co za tym idzie podobno nie powinno się go użytkować gdy brak jest pradu. Trochę mnie to martwi bo co się może stać gdy napale w kominku pójdę spać i zabraknie w nocy pradu. Jakie są zagrożenia i czy jest zasadna ta inwestycja przy założeniu że przy dobrych wiatrach będę grzał kominkiem przez trzy dni w tygodniu (weekend).

Pozdrawiam

Zacznij od tego dlaczego chcesz taką instalację. Bo chyba nie oszczędności na ogrzwewaniu?

Bez względu na to nie odważyłbym się dawać kominka z płaszczem w ukłądzie zamkniętym. Pewnie jak przypilnujesz to nic się nie stanie, ale jeśli nie będzie miał kto przypilnować to jak rodzinie wytłumaczysz śmierć bliskich (odpukać). Wiem, że to czarnowidztwo, ale staram się zawsze postawić w takiej sytuacji i zadaje sobie pytanie co stanie się jeśli coś złego się stanie. A w tym przypadku naprawdę może się stać. Zawory to tylko zawory. Mają prawo się zablokować i nie zadziałeć. Tak samo jeden jak 10. Dziś i jutro wszystko będzie w porządku i przypilnujesz, sprawdzisz itp, ale co będzie za 5, 10, 15 lat to nikt nie wie.

Pomijając to czarnowidztwo to ekonomicznego uzasadnienia dla tego układu nie ma.

Kominek montuj w układzie otwartym no chyba że życie twoje i bliskich Ci nie miłe. Stawiając taką bombę w salonie jesteś odpowiedzialny za swoją rodzinę i ludzi którzy w tym pomieszczeniu przebywają. Zawory bezpieczeństwa trzeba co jakiś czas sprawdzać czy działają, już to widzę jak raz na miesiąc czy dwa będziesz je sprawdzał. Po roku zapomnisz ze je wogule posiadasz. Twój instalator chce iść na łatwiznę. Zresztą poczytaj sobie, który producent kominka pozwala na prace jego wkładu w układzie zamkniętym. Większość producentów tego zabrania. Jak chcesz już mieć instalacje w systemie zamkniętym niech instalator zastosuje wymiennik ciepła.