miron123 27.02.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 W tym roku przy remoncie i ociepleniu ścian chcę tanim sposobem zaizolować fundamenty (dom bez piwnic) w następujący sposób: po odkopaniu na głębokość 50cm oczyścić fundament i pomalować dokładnie dysperbitem (nie rozpuszcza styropianu), następnie na dno wykopu dać 3-4 cm gr. betonu i na to postawić styropian 15cm gr., w sposób taki by po zasypaniu styropian wystawał z ziemi max 5cm. Oczywiście na styropian klej + siatkę i zasypać. Kiedy wkroczy ekipa ociepleniowców będzie mogła zacząć prace kładąc pierwszy styropian na ten który wystaje z ziemi (celowo takiej samej grubości 15cm jakim będą ocieplane całe ściany). Wylewka betonowa pod styropianem na głębokości ok 50cm będzie zapobiegać wchodzeniu pod styropian wszelkiego robactwa itd. Koszt: mam około 28m mb fundamentu wookół domu, izolację daję na głębokości 50cm co daje 14m2:- 7 paczek styropianu 15cm: 45złx7 - 315zł, - DYSPERBIT 2kg/m2 - 2 wiadra po 20kg -100zł- siatka 1,8zł/m2 - 30zł- klej do siatki 3kg/m2 - 2 worki po 25kg - 40zł- piasek, cement - 100złsuma: 585zł (materiałów dałem z nadwyżka) Proszę o ocenę tego sposobu, może jakieś sugestie, które nie zwiększą tych kosztów a faktycznie pomogą efektywniej zaizolować przed wilgocią i stratami ciepła istniejące od 20lat fundamenty domu bez piwnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata_i_piotr 01.03.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Witam. A na jakiej głębokości masz posadowione ławy fundamentowe. Ocieplenie powinno być wykonane od poziomu ław na całej ścianie fundamentowej. Inaczej część nieocieplona ściany działa jak radiator - przez podłogę na gruncie zabiera ci ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts