cygaretka 27.02.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Dzień dobry! Jestem nowy na forum, chciałbym powitać Was wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum. Zanim napisałem trochę poczytałem wątków i spodobały mi się profesjonalne opinie i dość swobodny klimat. Mam następujący problem. Przymierzamy się do zakupu stołu do salonu (4x5 m2). W salonie przebywamy często, średnio raz na dwa tygodnie gościmy rodzinę czy znajomych ( i nie bardzo mamy jak usiąść przy naszym niewielkim stoliku). W tym roku planujemy też zrobić wigilię w większym gronie (ok 12 os). Na stałe więc przy stole siada ok 4 osób, w porywach do 6-8. Zdecydowaliśmy się na stół drewniany i w związku z tym mam kilka pytań: czy lepiej kupić stół w całości czy rozkładany? pytam, bo mam obawy o stoły rozkładane i ich trwałość z jakiego drewna kupić stół: lite? sklejka? dąb? czy stoły bukowe, które wypatrzyłem u znajomego są trwałe? czy ktoś ma z nimi doświadczenia? czy warto kupować stół od razu z krzesłami? czy takie zestawy są opłacalne? czy możecie coś czy możecie polecić jakiś sklep? czy przez www warto kupować? nie mam wielkich doświadczeń w tym zakresie, jeśli już to kupowałem na allegro czy cena ma znaczenie? czy w przypadku mebli z cena wiąże się zdecydowanie lepsza jakość? Dziękuję wszystkim, którzy wytrwali do końca tego posta Bardzo proszę o podpowiedzi i sugestie... Pozdrawiam wszystkich cygaretka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia4444 28.02.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) Witam , zadałaś wiele pytań, ale nie napisałaś najważniejszego jaki masz styl salonu i jakie środki chcesz przeznaczyć na stół. Ja mogę z czystym sumieniem polecić stoły z Manufaktury Drewna , kolory , gatunki drewna do wyboru , ceny nie małe , ale za to otrzymujesz produkt z najwyższej półki , świetna jakość i współpraca . Ja osobiście lubię stoły nierozkładane , ale Twój salon nie jest za wielki a co do trwałości to nie ma znaczenia. Coś w ten deseń np.http://www.manufakturadrewna.pl/html/thumbs/DSCN9566_web_jpg_77ae0e28b0c6b77de74a960d80bfcb6e.jpg http://www.manufakturadrewna.pl/html/thumbs/IMG_2322_web_jpg_5b9a6f76435d03abc31769f64013deec.jpg Edytowane 28 Lutego 2011 przez gosia4444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariolka1719505394 28.02.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Mam taki sam rozmiar salonu, też bardzo zależało nam na porządnym miejscu do jedzenia - kupiliśmy więc stół. Mój niestety świetnej jakości nie jest - http://brw.com.pl/pl/kolekcja/12-Jadalnia/57-Doors trochę żałuje, że nie kupiłam litego drewna. Mimo dużego rozmiaru salonu i tak lepiej kupić rozkładany! na prawdę miejsce, które przeznaczone byłoby na większy stół przyda się na coś innego Rodzice mają od lat drewniany rozkradany stół i wszystko jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola79 28.02.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Ja bym kupila rozkladany stól do takiej wielkosci pokoju nie doradze narazie jaki to ma byc bo sama niedlugo bede takiego szukala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamillaDeMon 28.02.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Ja też bym kupiła rozkładany. Mam ten sam problem z kuchnią. W części jadalnianej ma być kanapa i ława, ale puki na kanapę nie ma funduszy stanie stół z krzesłami i postanowiłam kupić nierozkładany, ale to tylko dlatego, że się w pewnym Panu stole zakochałam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 28.02.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Zdecydowanie stół rozkładany - zostawia Ci to szerokie pole manewru jeżeli chodzi o ilość zapraszanych gości (być może kiedyś będziesz musiała urządzić większe przyjęcie). Nie słyszałam, żeby stoły rozkładane (na dobrych prowadnicach) były mniej trwałe od tych nierozkładanych, choć oczywiście zazwyczaj są o połowę droższe (same prowadnice to koszt 1 tys. zł, do tego trzeba dodać cenę wkładek). Jeżeli kwestia kosztów jest drugoplanowa, to oczywiście stół z drewna litego. My będziemy mieli fornirowany i mam nadzieję, że się sprawdzi, ale jakbym mogła sobie pozwolić, to tylko drewno. Jeżeli chodzi o cenę, to moim zdaniem wyższa cena = lepsza jakość. Mam spore porównanie, ponieważ niejeden mebel w życiu już kupiłam i te droższe nie tylko ładniej wyglądały (kwestia lepszego wykończenia i ładniejszych materiałów), ale również były trwalsze. Tańsze trzeba częściej wymieniać, więc czasami płaci się podwójnie, co może się nie kalkulować. Oczywiście, czasami nie ma wyjścia i na "dzień dzisiejszy" trzeba wybierać to, co tańsze. Jeżeli i tak jest w Waszym wypadku, to polecam Bydgoskie Meble - przeglądaliśmy ich ofertę i mają zdecydowanie korzystne oferty cenowe . Mebli przez internet nie ma chyba sensu zamawiać, ponieważ często sklepy internetowe z meblami mają swoje siedziby w "realu" i ceny są jednakowe. Jest to wygoda dla tych, którzy do sklepu mają daleko, a jakiś mebel im się spodobał. Zawsze jednak warto przejrzeć ofertę w internecie, ponieważ - być może - konkurencja ma to samo w ofercie, tylko że taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 28.02.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Cygarteka, patrząc na rozmiary salonu to tylko stół rozkładany i również polecam stół z Manufaktury Drewna u mnie powierzchnia jadalni to około 11-12 m2, a stół ma wymiary 90x180cm - można go rozciągnąć maksymalnie o 100cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cygaretka 07.03.2011 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i przepraszam za tak długą zwłokę w odpisywaniu Zdecydowaliśmy się na stół rozkładany, skłoniły nas do tego Wasze wypowiedzi oraz osobiste wycieczki do salonów meblowych. Na własne oczy widziałam jak taki stół działa i chyba faktycznie nie będzie awaryjny @gosia4444 - Śliczne te zdjęcia co wkleiłaś...jakie środki hmm, wiesz jak to jest, chciałoby się jak najmniej i mieć jak najwięcej, przeznaczamy na to maksymalnie 900 złotych. Co do stylu, to raczej bez jakichś wielkich fajerwerków, mieszkanie w trakcie urządzania dopiero @Mariola! ten stół również jest bardzo gustowny. Dlaczego piszesz, że nie jest wysokiej jakości? Masz z nim jakieś problemy? @Nikola79 @KamilaDemon dzięki wielkie za podpowiedzi @IlonaAgata Niestety pewnie masz rację, że z ceną wiąże się jakość. Takie jest zawsze pierwsze wrażenie, ale po tych wszystkich bublach co były na rynku a co z jakością niewiele mają wspólnego, można mieć obawy... @Elena76 ładne lampa i buty @Magdala nasz też się ładne rozkłada Wybraliśmy stół w kolorze calvados, taki neutralny i chyba wszędzie pasujący rozmiary stołu 160x90 cm, po rozłożeniu 250cm Zdecydowaliśmy się na zamówienie przez internet. Ceny w salonach stacjonarnych są niestety wyższe, przynajmniej w tych, po których chodziłam. Salon znalazłam na tym forum, ktoś polecał. Po dość długich negocjacjach, sprzedawca obniżył nieco cenę i zmieściliśmy się w budżecie - 900 zł Nie wiem czy tutaj można podawać nazwy sklepów, nie chcę być posądzona o kryptoreklamę. W każdym razie, najwyżej ktoś to usunie. Kupiliśmy w salonie meblowym sam-net. a tutaj link http://www.salonmeblowy.net/karta_produktu,0,4/stol_s3.ehtml Mam do Was jeszcze jedną prośbę, jeśli można... Nasz stół to stół bukowy z okleiną. Czy macie jakieś doświadczenia w zakresie czyszczenia i konserwacji takich powierzchni? Jeśli zostanę odesłana do szukajki, zrozumiem to Pozdrowienia i jeszcze raz dzięki za pomoc Cygaretka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bradykardia1 07.03.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 od 5 miesięcy użytkuję taki stół - jak na razie odpukać - wystarcza tylko wilgotna szmatka lub ściereczka do czyszczenia mebli - nic się nie dzieje - no może poza kilkoma śladami po nożu - kiedy mój maluch uczył się jeść sztućcami stół jest wybarwiony na kolor wenge - ale nie ma śladów po np gorącej herbacie czy rozlanych płynach;) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 08.03.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 My mamy stół rozkładany. Podczas codziennego użytkowania jest złozyny i ma wymiary 90x180cm. Dodatkowa płyta ma 90x90cm więc po rozłożeniu ma 90x270. W zupełności wystarczy na 10 osób. tak to wygląda (zdjęcie ciut ciemne...): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cygaretka 08.03.2011 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 od 5 miesięcy użytkuję taki stół - jak na razie odpukać - wystarcza tylko wilgotna szmatka lub ściereczka do czyszczenia mebli - nic się nie dzieje - no może poza kilkoma śladami po nożu - kiedy mój maluch uczył się jeść sztućcami stół jest wybarwiony na kolor wenge - ale nie ma śladów po np gorącej herbacie czy rozlanych płynach;) pozdrawiam Nam mija tydzień i na razie wszystko jest cacy Ostatnio wyczytałam, że pierwsze tygodnie używania są bardzo ważne, ponieważ meble zmieniają kolor pod wpływem światła. Czy ktoś z Was słyszał o czymś takim? Czy to raczej pic fotomontaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cygaretka 08.03.2011 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 My mamy stół rozkładany. Podczas codziennego użytkowania jest złozyny i ma wymiary 90x180cm. Dodatkowa płyta ma 90x90cm więc po rozłożeniu ma 90x270. W zupełności wystarczy na 10 osób. tak to wygląda (zdjęcie ciut ciemne...): Ach, nic nie mów o rozkładaniu, w sobotę mamy gości, więc będzie pierwszy test po rozłożeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.05.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Ach, nic nie mów o rozkładaniu, w sobotę mamy gości, więc będzie pierwszy test po rozłożeniu Cygaretko, napisz proszę jak się sprawuje Twój stół. Znalazłam u tego producenta taki , którego szukałam od dość dawna. Przymierzam się do zamówienia i chciałabym poznać Twoją opinię. Na Allegro mają same pozytywy. Mam nadzieję, że tu czasem zaglądasz i podzielisz się swoim doświadczeniem z użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bellezza_pl 28.05.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Z doświadczenia mogę powiedzieć,że jeżeli mamy mniejszy pokój,to lepiej sprawdzi się rozkładany stół,natomiast jeżeli mamy odpowiednią przestrzeń,to polecam kupić juz większy i odpowiednio go zaaranżować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 05.06.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Elena76, czy Ty zmienisz temu stołowi krzesła? Bo te kompletnie do niego nie pasują i odbierają mu urodę. IMHO oczywiście. Sorry jakby co, ale ja tak to odbieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 05.06.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Elena76, czy Ty zmienisz temu stołowi krzesła? Bo te kompletnie do niego nie pasują i odbierają mu urodę. IMHO oczywiście. Sorry jakby co, ale ja tak to odbieram. Kaszak, jasne, jak tylko kiedyś nazbieram na te wymarzone Przy okazji te krzesła wg mnie wcale nie zgrzytają, może odnosisz takie wrażenie, bo akurat na fotce jest mix kolorystyczny i generalnie jak popatrzeć to tak jakby kilku brakowało teraz wszystkie są czarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 05.06.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 rozumiem, ze juz stol zakupiony. przy tej wielkosci salonu tez zdecydowalabym sie na rozkladany. czekam na zdjecia a meble z manufaktury drewna tez zamawialam. dotarly, kontakt bardzo poztywny. meble czekaja na odpowiedni czas zeby rozpakowac i zlozyc! ja sie bardoz niecierpliwie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaros 06.06.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Elena76 - rozumiem, że Twój stół jest z MD - cudowny!!!! Mimo że do wprowadzenia się pozostało jeszcze sporo czasu, ja już szukam stołu do jadalni. Zakochałam się w meblach Belbazaar, ale te ceny Przed chwilą wysłałam zapytanie do Manufaktury Drewna o cenę stołu Bali. Elena76 - czy mogłabyś napisać coś więcej o Twoim stole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 22.06.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Kasiaros, tak stół jest z MD. Co konkretnie Cię interesuje? O wymiarach pisałam wyżej. Dodam może jeszcze, że drewno to orzech, lakier półmat. Stół służy nam blisko dwa lata i jak na razie nic złego się z nim nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaros 24.06.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Elena76 - już wiem wszystko na temat stołu z MD - muszę przyznać, że maila zwrotnego z firmy dostałam w trybie natychmiastowym. Dziękuję za Twoją odpowiedź - dobrze wiedzieć, że po 2 latach użytkowania stołu wciąż jesteś z niego zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts