Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stół rozkładany czy w całości?

cygaretka

Recommended Posts

Dzień dobry!

Jestem nowy na forum, chciałbym powitać Was wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum. Zanim napisałem trochę poczytałem wątków i spodobały mi się profesjonalne opinie i dość swobodny klimat.

Mam następujący problem. Przymierzamy się do zakupu stołu do salonu (4x5 m2). W salonie przebywamy często, średnio raz na dwa tygodnie gościmy rodzinę czy znajomych ( i nie bardzo mamy jak usiąść przy naszym niewielkim stoliku). W tym roku planujemy też zrobić wigilię w większym gronie (ok 12 os). Na stałe więc przy stole siada ok 4 osób, w porywach do 6-8.

Zdecydowaliśmy się na stół drewniany :) i w związku z tym mam kilka pytań:

czy lepiej kupić stół w całości czy rozkładany? pytam, bo mam obawy o stoły rozkładane i ich trwałość

z jakiego drewna kupić stół: lite? sklejka? dąb? czy stoły bukowe, które wypatrzyłem u znajomego są trwałe? czy ktoś ma z nimi doświadczenia?

czy warto kupować stół od razu z krzesłami? czy takie zestawy są opłacalne? czy możecie coś

czy możecie polecić jakiś sklep? czy przez www warto kupować? nie mam wielkich doświadczeń w tym zakresie, jeśli już to kupowałem na allegro

czy cena ma znaczenie? czy w przypadku mebli z cena wiąże się zdecydowanie lepsza jakość?

Dziękuję wszystkim, którzy wytrwali do końca tego posta :) Bardzo proszę o podpowiedzi i sugestie...

Pozdrawiam wszystkich

cygaretka

Witam , zadałaś wiele pytań, ale nie napisałaś najważniejszego jaki masz styl salonu i jakie środki chcesz przeznaczyć na stół.

Ja mogę z czystym sumieniem polecić stoły z Manufaktury Drewna , kolory , gatunki drewna do wyboru , ceny nie małe , ale za to otrzymujesz produkt z najwyższej półki , świetna jakość i współpraca . Ja osobiście lubię stoły nierozkładane , ale Twój salon nie jest za wielki a co do trwałości to nie ma znaczenia. Coś w ten deseń np.

http://www.manufakturadrewna.pl/html/thumbs/DSCN9566_web_jpg_77ae0e28b0c6b77de74a960d80bfcb6e.jpg

http://www.manufakturadrewna.pl/html/thumbs/IMG_2322_web_jpg_5b9a6f76435d03abc31769f64013deec.jpg

Edytowane przez gosia4444

Mam taki sam rozmiar salonu, też bardzo zależało nam na porządnym miejscu do jedzenia - kupiliśmy więc stół. Mój niestety świetnej jakości nie jest - http://brw.com.pl/pl/kolekcja/12-Jadalnia/57-Doors trochę żałuje, że nie kupiłam litego drewna. Mimo dużego rozmiaru salonu i tak lepiej kupić rozkładany! na prawdę miejsce, które przeznaczone byłoby na większy stół przyda się na coś innego :) Rodzice mają od lat drewniany rozkradany stół i wszystko jest super.

Zdecydowanie stół rozkładany - zostawia Ci to szerokie pole manewru jeżeli chodzi o ilość zapraszanych gości (być może kiedyś będziesz musiała urządzić większe przyjęcie). Nie słyszałam, żeby stoły rozkładane (na dobrych prowadnicach) były mniej trwałe od tych nierozkładanych, choć oczywiście zazwyczaj są o połowę droższe (same prowadnice to koszt 1 tys. zł, do tego trzeba dodać cenę wkładek).

Jeżeli kwestia kosztów jest drugoplanowa, to oczywiście stół z drewna litego. My będziemy mieli fornirowany i mam nadzieję, że się sprawdzi, ale jakbym mogła sobie pozwolić, to tylko drewno.

Jeżeli chodzi o cenę, to moim zdaniem wyższa cena = lepsza jakość. Mam spore porównanie, ponieważ niejeden mebel w życiu już kupiłam i te droższe nie tylko ładniej wyglądały (kwestia lepszego wykończenia i ładniejszych materiałów), ale również były trwalsze. Tańsze trzeba częściej wymieniać, więc czasami płaci się podwójnie, co może się nie kalkulować. Oczywiście, czasami nie ma wyjścia i na "dzień dzisiejszy" trzeba wybierać to, co tańsze.

Jeżeli i tak jest w Waszym wypadku, to polecam Bydgoskie Meble - przeglądaliśmy ich ofertę i mają zdecydowanie korzystne oferty cenowe :). Mebli przez internet nie ma chyba sensu zamawiać, ponieważ często sklepy internetowe z meblami mają swoje siedziby w "realu" i ceny są jednakowe. Jest to wygoda dla tych, którzy do sklepu mają daleko, a jakiś mebel im się spodobał. Zawsze jednak warto przejrzeć ofertę w internecie, ponieważ - być może - konkurencja ma to samo w ofercie, tylko że taniej.

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i przepraszam za tak długą zwłokę w odpisywaniu :) Zdecydowaliśmy się na stół rozkładany, skłoniły nas do tego Wasze wypowiedzi oraz osobiste wycieczki do salonów meblowych. Na własne oczy widziałam jak taki stół działa i chyba faktycznie nie będzie awaryjny :)

@gosia4444 - Śliczne te zdjęcia co wkleiłaś...jakie środki hmm, wiesz jak to jest, chciałoby się jak najmniej i mieć jak najwięcej, przeznaczamy na to maksymalnie 900 złotych. Co do stylu, to raczej bez jakichś wielkich fajerwerków, mieszkanie w trakcie urządzania dopiero :)

@Mariola! ten stół również jest bardzo gustowny. Dlaczego piszesz, że nie jest wysokiej jakości? Masz z nim jakieś problemy?

@Nikola79 @KamilaDemon dzięki wielkie za podpowiedzi :)

@IlonaAgata Niestety pewnie masz rację, że z ceną wiąże się jakość. Takie jest zawsze pierwsze wrażenie, ale po tych wszystkich bublach co były na rynku a co z jakością niewiele mają wspólnego, można mieć obawy...

@Elena76 ładne lampa i buty :p

@Magdala nasz też się ładne rozkłada :)

Wybraliśmy stół w kolorze calvados, taki neutralny i chyba wszędzie pasujący :) rozmiary stołu 160x90 cm, po rozłożeniu 250cm :)

Zdecydowaliśmy się na zamówienie przez internet. Ceny w salonach stacjonarnych są niestety wyższe, przynajmniej w tych, po których chodziłam. Salon znalazłam na tym forum, ktoś polecał. Po dość długich negocjacjach, sprzedawca obniżył nieco cenę i zmieściliśmy się w budżecie - 900 zł :) Nie wiem czy tutaj można podawać nazwy sklepów, nie chcę być posądzona o kryptoreklamę. W każdym razie, najwyżej ktoś to usunie. Kupiliśmy w salonie meblowym sam-net.

a tutaj link http://www.salonmeblowy.net/karta_produktu,0,4/stol_s3.ehtml

Mam do Was jeszcze jedną prośbę, jeśli można... Nasz stół to stół bukowy z okleiną. Czy macie jakieś doświadczenia w zakresie czyszczenia i konserwacji takich powierzchni? Jeśli zostanę odesłana do szukajki, zrozumiem to :)

Pozdrowienia :) i jeszcze raz dzięki za pomoc

Cygaretka

od 5 miesięcy użytkuję taki stół - jak na razie odpukać - wystarcza tylko wilgotna szmatka lub ściereczka do czyszczenia mebli - nic się nie dzieje - no może poza kilkoma śladami po nożu - kiedy mój maluch uczył się jeść sztućcami :D stół jest wybarwiony na kolor wenge - ale nie ma śladów po np gorącej herbacie czy rozlanych płynach;) pozdrawiam

od 5 miesięcy użytkuję taki stół - jak na razie odpukać - wystarcza tylko wilgotna szmatka lub ściereczka do czyszczenia mebli - nic się nie dzieje - no może poza kilkoma śladami po nożu - kiedy mój maluch uczył się jeść sztućcami :D stół jest wybarwiony na kolor wenge - ale nie ma śladów po np gorącej herbacie czy rozlanych płynach;) pozdrawiam

Nam mija tydzień i na razie wszystko jest cacy :) Ostatnio wyczytałam, że pierwsze tygodnie używania są bardzo ważne, ponieważ meble zmieniają kolor pod wpływem światła. Czy ktoś z Was słyszał o czymś takim? Czy to raczej pic fotomontaż :)

My mamy stół rozkładany.

Podczas codziennego użytkowania jest złozyny i ma wymiary 90x180cm. Dodatkowa płyta ma 90x90cm więc po rozłożeniu ma 90x270. W zupełności wystarczy na 10 osób.

tak to wygląda (zdjęcie ciut ciemne...):

Ach, nic nie mów o rozkładaniu, w sobotę mamy gości, więc będzie pierwszy test po rozłożeniu :)

• 1 year później...
Ach, nic nie mów o rozkładaniu, w sobotę mamy gości, więc będzie pierwszy test po rozłożeniu :)

Cygaretko, napisz proszę jak się sprawuje Twój stół.

Znalazłam u tego producenta taki , którego szukałam od dość dawna. Przymierzam się do zamówienia i chciałabym poznać Twoją opinię. Na Allegro mają same pozytywy.

Mam nadzieję, że tu czasem zaglądasz i podzielisz się swoim doświadczeniem z użytkowania ;)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Elena76, czy Ty zmienisz temu stołowi krzesła? Bo te kompletnie do niego nie pasują i odbierają mu urodę. IMHO oczywiście. Sorry jakby co, ale ja tak to odbieram.

Kaszak, jasne, jak tylko kiedyś nazbieram na te wymarzone ;) Przy okazji te krzesła wg mnie wcale nie zgrzytają, może odnosisz takie wrażenie, bo akurat na fotce jest mix kolorystyczny i generalnie jak popatrzeć to tak jakby kilku brakowało :rolleyes: teraz wszystkie są czarne

Elena76 - rozumiem, że Twój stół jest z MD - cudowny!!!! Mimo że do wprowadzenia się pozostało jeszcze sporo czasu, ja już szukam stołu do jadalni. Zakochałam się w meblach Belbazaar, ale te ceny :bash:

Przed chwilą wysłałam zapytanie do Manufaktury Drewna o cenę stołu Bali.

Elena76 - czy mogłabyś napisać coś więcej o Twoim stole?

• 3 weeks później...