Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stół rozkładany czy w całości?

cygaretka

Recommended Posts

Dzień dobry!

Jestem nowy na forum, chciałbym powitać Was wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum. Zanim napisałem trochę poczytałem wątków i spodobały mi się profesjonalne opinie i dość swobodny klimat.

Mam następujący problem. Przymierzamy się do zakupu stołu do salonu (4x5 m2). W salonie przebywamy często, średnio raz na dwa tygodnie gościmy rodzinę czy znajomych ( i nie bardzo mamy jak usiąść przy naszym niewielkim stoliku). W tym roku planujemy też zrobić wigilię w większym gronie (ok 12 os). Na stałe więc przy stole siada ok 4 osób, w porywach do 6-8.

Zdecydowaliśmy się na stół drewniany :) i w związku z tym mam kilka pytań:

czy lepiej kupić stół w całości czy rozkładany? pytam, bo mam obawy o stoły rozkładane i ich trwałość

z jakiego drewna kupić stół: lite? sklejka? dąb? czy stoły bukowe, które wypatrzyłem u znajomego są trwałe? czy ktoś ma z nimi doświadczenia?

czy warto kupować stół od razu z krzesłami? czy takie zestawy są opłacalne? czy możecie coś

czy możecie polecić jakiś sklep? czy przez www warto kupować? nie mam wielkich doświadczeń w tym zakresie, jeśli już to kupowałem na allegro

czy cena ma znaczenie? czy w przypadku mebli z cena wiąże się zdecydowanie lepsza jakość?

Dziękuję wszystkim, którzy wytrwali do końca tego posta :) Bardzo proszę o podpowiedzi i sugestie...

Pozdrawiam wszystkich

cygaretka

Zastosowanie dobrej jakości mechanizmu przy stole rozkładanym sprawi, że będzie on równie trwały jak stół w całości. Tym bardziej jeśli czynność ozkładania stołu będzie sporadyczna, a tak wynika z twojego opisu.

Sklejka? Zdecydowałeś się na stół z litego drewna skąd zatem pytanie o sklejkę? Lite drewno to lite drewno. Ja polecam meble ze starego drewna. 100 lat temu drwal wycinał najdorodniejsze okazy drzew. Dzisiaj drewno pochodzi z lasów chodowanych. Róznica jest ogromna. Wystarczy spojrzec na usłojenie. [MODEROWANO]

Krzesła w komplecie ze stołem? A nie można więcej fantazji. Meble w zestawach to lipa (moje zdanie).

Warto zamawiać przez internet, ale sprawdż czy wysyłka jest w cenie. Inaczej mozesz się zdziwić bo transport stołu to w zalezności od odległoci wydatek rzędu 300-900 zł.

Cena powinna iść w parze z jakością. Nie ma rzeczy dobrych i tanich. Można trafić drogie i kiepskie. Kupuj w sprawdzonych firmach.

[MODEROWANO]

BiB

Edytowane przez joliska
ZA KOLEJNĄ REKLAMĘ BEDZIE BAN

• 6 months później...
  • 2 years później...
  • 2 weeks później...