MagdaZZZ 27.02.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Chcę w holu i kuchni założyć ogrzewanie podłogowe. Czy możecie mi podpowiedzieć ile płaciliście za m2 podłogówki i ile za roociznę z materiałami? Dostałam wycenę od pierwszej firmy i wydaje mi się strasznie drogo. Za to pozostałe grzejniki wycenili znośnie. Już sama nie wiem co o tym sądzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.02.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Zadając takie pytanie zastanów się co to jest podłogówka. Są to rurki położone w podłodze. 1mb rurki pex do podłogówki kosztuje w markecie 2zł. Na 1m2 potrzebujesz nie więcej niż 5-10mb rurki. Ułożenie to rozwinięcie tej rurki i przyczepienie do podłogi, czy wymaga to jakichś wyjątkowych kwalifikacji, czy sprzętu ? Nie. Zakładając jakiekolwiek ogrzewanie powinnaś zastosować rozdzielacze, więc przy grzejnikach też je będziesz mieć. Przy podłogówce zaleca się by 1 sekcja nie przekraczała 100mb, czyli 1 sekcja na koło 10-15m2 podłogi. Policz sobie ile sekcji potrzebujesz i jakie duże musisz kupić rozdzielacze. Ceny znajdziesz na alledrogo. Jeśli będziesz mieć wysokotemperaturowe źródło ciepła, to potrzebny jest też mieszacz - cena na oko poniżej 1000zł. Przy kotle kondensacyjnym, ogrzewaniu elektrycznym, czy pompie ciepła nie będzie potrzebny jeśli nie zastosujesz grzejników (za wyjątkiem drabinek w łazienkach). Po co grzejniki ? To tyle. Styropian pod wylewki i tak musisz dać, siatkę też, wylewki też musisz mieć. Plastyfikator do betonu jest tani. Wylicz więc sobie ile mniej więcej Cię to może kosztować i szukaj ofert w tych okolicach. Materiały kupuj sama, po co Ci pośrednik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 28.02.2011 00:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 rwxw dzięki za odpowiedź Niestety ja nie buduję domu. Jest to mieszkanie w stanie deweloperskim, więc wylewki już są. Będzie je trzeba skuwać Dodatkowo istnieje obawa, że podogówka się nie zmieści (8 cm). Dlatego szukam dobrej, rzetelnej firmy, która zna się na rzeczy i nie wprowadzi mnie w kanał. Ale przy okazji nie chcę wydac na to fortuny a później dowiedzieć się, że można było o połowę taniej. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.02.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 w takiej sytuacji poważnie zastanowiłbym się nad elektrycznym (eksploatacje takiego systemu w 2 taryfie jest do zaakceptowania), lub jedynie wycięcie rowków w wylewce na powrót od grzejników. 8cm na płytę wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 28.02.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Będzie je trzeba skuwać To pechowo. W takim układzie zastanów się na ile chcesz mieć podłogówkę i ile jej chcesz. Jeśli na bardzo małej powierzchni, to może rzeczywście elektryczną ? Jeśli pod spodem jest styropian, to 8cm wystarczy. Jeśli nie wiesz czy masz i ile styropianu, to wywierć dziurę w podłodze i zobaczysz co masz pod spodem i ile tego jest. Do ceny podłogówki dolicz niestety cenę skuwania. Skuć może dowolna ekipa, a nie hydraulicy i takich ofert poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaZZZ 28.02.2011 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Dzięki (chłopaki?) Styropian mam, ale to razem z nim jest 8 cm - czyli co? Za mało? Nad tym elektrycznym muszę pomyśleć, ale to 30 metrów + 2 łazienki, gdzie i tak już zrobiłam elektryczne. Czyli razem ponad 40 m2. Trochę dużo:( Trochę drogo będzie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.03.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Trochę dużo jak na grzanie prądem przy, jak się domyślam, standardowym developerskim wykonaniu. 8cm wraz z wylewką, wskazuje mi na styropian 2-kę. 2 cm, to "trochę" mało, bo będziesz grzać sąsiadów. Kiepsko ich grzać, zwłaszcza prądem... W Twojej sytuacji chyba bym z takiego luksusu zrezygnował, ale jeśli bardzo Ci zależy, to jeśli nie możesz podwyższyć tego poziomu co teraz masz, to bym jednak szukał taniej ekipy do kucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafau8 04.03.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 podepnę się pod ten temat,proszę bardziej doświadczonych inwestorów o pomoc w ocenie ofertyna instalację c.o., wod-kan dla domku parter+poddasze :- 6 grzejników brugman z głowicami- 3 drabinki z dodatkową grzałką elektryczną w łazienkach- podłogówka ok. 100m2 (2 rozdzielacze, 12 pętli, 1250mb ALU-PEX)= 20tys brutto za robociznę z materiałem do tego kotłownia z 3-ma pompami, rurkami miedzianymi, naczyniem wzbiorczym, armaturą kotła i zasobnika, z solarnym zasobnikiem 300l (dobrej marki)= 10,5tys brutto za robociznę z materiałemcena kotłowni nie zawiera tylko ceny kotła wod-kan:3 geberity, 3 podejścia pod umwyalki, 2 pod prysznic, 1 pod wannę, 3 pod zlew, 1 pod pralkę, 1 pod zmywarkę.cyrkulacja, filtr z reduktorem na przyłączu= 6tys brutto za robociznę z materiałem razem 36,5brutto + koszt zakupu wybranego kotła jak sądzicie - to dobra cena czy drogo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts