daroo00 27.02.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam,mam problem dotyczący pojawienia się wilgoci w domu - od kilku lat sytuacja pogarsza się.Dom piętrowy ze strychem, który jest niezagospodarowany. Okna plastikowe, ocieplenia brak.Wilgoć i pleśń pojawia się najczęściej w rogach oraz wzdłuż łączenia ścian z sufitem - zastanawiam się nad rozwiązaniem problemu.I teraz mam takie pytanie czy zmiana pieca na piec zasilany ekogroszkiem z podajnikiem, a co za tym idzie stałe ogrzewanie domu spowoduje zmniejszenie się pleśni i ustąpienie tego problemu?Czy lepszym rozwiązaniem byłoby ocieplenie budynku styropianem i pozostawienie tradycyjnego pieca CO? Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 28.02.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 a czy wilgoć pojawiła się po montażu okien? Coś mi to wygląda na słabą wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bind 28.02.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 U mnie na łączeniu ścian narożnych budynku z dachem występuje podobny problem. Ani zmiana pieca ani ocieplenie domu nie pomogło. Usuwam grzyba środkiem przeciwgrzybicznymi myję ścianę. Daje to spokój na dwa lata, lecza potem znów od nowa. Trochę lepszy efekt jest jak dodam dodatek przeciwgrzybiczny do farby, ale bez namierzenia i zlikwidowania przyczyny, pleśń będzie wychodzić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.02.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Na dwoje babka wróżyła. Problemem może być zimny dom i niedogrzanie, ale i może gdzieś woda się dostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daroo00 28.02.2011 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 No właśnie pojawiło się to chyba po wymianie okien na plastikowe bo jak jeszcze były skrzynkowe to nie było problemu.Obecnie piec, który posiadam przy dużych mrozach za oknem potrafi utrzymać w domu temp oko 25stopni, także z niedogrzaniem nie ma problemu raczej - chyba że wpływ ma to że na wieczór jest ciepło a rano trochę się wychładza i przez to robi się wilgoć (?) - i to skłoniło mnie do zastanowienia się nad piecem z podajnikiem, który ciągle utrzyma stałą temperaturę. Dodam jeszcze że dom z cegły i pustaka - na zewnątrz cegła bez tynku, od wewnątrz pustak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perso 01.03.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Miałem bardzo podobną sytuacje - tyle że w mieszkaniu - ostatnie piętro, nad mieszkaniem strych nieużytkowy. W 4 lata po wprowadzeniu i remoncie ( wymiana okien na PCV ) zaczęła w rogach pojawiać się pleśń. Poprawiłem wentylacje ( kratka w dużej części zasłonięta przez szafkę kuchenną wewnątrz której było podłączenie do okapu ) - czyli brakowało normalnej wentylacji. Udrożnienie wentylacji rozwiązało sprawę ( przynajmniej na chwilę obecną czyli już ponad rok ). Oczywiście po poprawieniu wentylacji użyłem środka grzybobójczego .Acha no i żeby ta wentylacja działała prawidłowo to musi być dopływ świeżego powietrza - czyli okna powinny być jednak rozszczelnione. Brak wystarczającego ocieplenia lub ogrzewania rodzi pokusę uszczelnienia okien. A to niestety zatrzymuje działanie wentylacji grawitacyjnej i w efekcie mamy pleśń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts